Başkan Can, Kaftancıoğlu'nun iddialarına cevap verdi

Ümraniye Belediye Başkanı Can:- "CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun '2015'te Ümraniye Belediyesinin yıllık bütçesi kanuna aykırı bir şekilde İBB meclis grubundan geçirilmeye çalışılmış ve oldu bitti ile meclis grubundan geçirilmiştir' sözleri doğru
Başkan Can, Kaftancıoğlu'nun iddialarına cevap verdi

İSTANBUL (AA) - Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun "2015'te Ümraniye Belediyesinin yıllık bütçesi kanuna aykırı bir şekilde İBB meclis grubundan geçirilmeye çalışılmış ve oldu bitti ile meclis grubundan geçirilmiştir." sözlerini yalanladı.

Hasan Can, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İBB'nin CHP'li meclis üyelerinin iddialarına ilişkin Ümraniye Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.

Ümraniye Belediyesi'nin, 14 yıldır hiçbir kuruma tek kuruş burcu olmadan ilçenin çehresini değiştirdiğini ifade eden Can, "Bizim bir kusurumuz varsa demokratik davranmamızdır. Belediye meclislerimizde alınan kararlar her zaman tüm partilerin temsilcilerinin de duyurup görerek oyladıkları ya da oylamadıkları kararlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Belediyenin 2015 yılı gelir ve gider kesin hesabının Mayıs 2016 tarihli meclis toplantısında görüldüğünü aktaran Can, "2015 yılı bütçe kesin hesabı gündemin 5'inci maddesi okunmuş sayılarak, CHP'li meclis üyelerinin de kabul yönündeki oyları ile oy birliğiyle kabul edilmiştir. Ancak normal gündemin maddelerinin görüşülmesinden sonra ek gündemin 3'üncü maddesi görüşülmeden önce CHP Grup Başkanvekili Ali Kılıç söz almış, gündemin karara bağlanan 5'inci maddesine ilişkin itirazda bulunmuş ve oy birliğiyle değil oy çokluğu ile bütçe kesin hesabının kabulünü talep etmiştir." dedi.

Kılıç'ın talebinin usule aykırı olduğunu savunan Can, şöyle devam etti:

"Buna rağmen kararın oy çokluğu ile meclisten geçtiği tespiti yapıldı. Oylama ile ilgili daha sonra CHP tarafından Ümraniye Kaymakamlığına verilen dilekçeyle itiraz ve şikayette bulunulmuş olup, Kaymakamlıkça itiraz talepleri uygun görülmemiştir. Burası Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye Cumhuriyeti'nin her konuda bir kanunu vardır. Bu kanunlar birebir işlemektedir. Belediyeler de seçimlerde halkın denetiminde olduğu gibi en önemlisi kanun denetimine tabidir. Kanun denetimini ilgili kurumların denetçileri ve müfettişleri yapmaktadır. Her senenin bütçesi mutlaka Sayıştay denetçileri tarafından incelenir. Rutin olarak gelen mülkiye müfettişleri vardır. Mülkiye müfettişleri yaptığımız her işi sorgular ve raporlarını yazar."

Ümraniye Belediyesi'nin 14 yıldır yapılan denetimlerle bir kez bile suçlanmadığını aktaran Can, "Bugüne kadar Sayıştay denetçilerinin ve Mülkiye müfettişlerinin rutin denetimlerinde, ayrıca şikayetler üzerine gelen müfettişlerin yaptığı incelemelerde Ümraniye Belediyesi bir tek kez dahi suçlanmamıştır." dedi.

Her yılın ocak ayında meclis üyeleri içinden 5 kişilik bir komisyon seçildiğini hatırlatan Can, şunları söyledi:

"Denetim komisyonu, bir önceki yılın iş ve işlemlerini denetler. Bu komisyon üyeleri denetimi yaparken, uzmana ihtiyaç duyarsa o uzmanları da çağırır. Arzu ettikleri hangi iş ve işlemler varsa 3 ay boyunca incelerler. Konuşanın da ağzını bağlayamıyorsunuz. Son meclis toplantımızda 2018'in mart ayı meclisinde mahkeme kararı istikametinde yeniden görüştüğümüzde orada da söyledim. Meclis 2016'nın mayıs ayında görevini yapmıştır. Harcama kalemleri ile gelir gider cetvelleriyle ilgili bir iddia yoktur. Başka yapacak iş bulamayan CHP'liler böyle şeylerden medet umar hale gelmiştir."

CHP'lilerin, "bulanık suda balık avlamayı becerdiklerini" savunan Can, "Bütçe görüşmelerinde söyledikleri birçok şeyi mecburi olarak CHP'li belediyelerin bütçelerinden örnekler vererek, onları susturmak zorunda kalıyoruz. O zaman susuyorlar. Niye susuyorsunuz? Gidin onlara hesap sorun." diye konuştu.

CHP'nin İBB Meclis üyeleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde basın açıklaması yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu "2015'te Ümraniye Belediyesi'nin yıllık bütçesi kanuna aykırı bir şekilde Meclis grubundan geçirilmeye çalışılmış ve oldu bitti ile meclis grubundan geçirilmiştir. CHP itiraz edip kanunu kaymakamlık ve yerel mahkemeye taşımıştır. Mahkeme işlemi iptal kararı verdi. İstinaf Mahkemesinin verdiği kararla şu an Ümraniye Belediye Meclisi hukuken aslında feshedilmiş durumdadır. Şu anda görev yapamaz durumdadır. Hukuk mücadelesine devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: