Başkan Hiçyılmaz’dan Cari Açık Değerlendirmesi

Başkan Hiçyılmaz’dan Cari Açık Değerlendirmesi

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ağustos ayı ödemeler dengesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Cari açıkta yaşanan artış piyasalarda panik yaratacak bir artış değildir. Cari açığın artmasında turizm gelirlerindeki azalma önemli rol oynamaktadır." dedi.

Hiçyılmaz, "Ağustos ayında cari açık 2015 yılı aynı dönemine göre arttı. 2015 yılı Ağustos ayında 256 milyon dolar fazla veren cari işlemler dengesi, bu yılın Ağustos ayında 1 milyar 776 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda, Ocak-Ağustos dönemindeki cari açık 23 milyar 547 milyon dolar, on iki aylık cari işlemler açığı ise 31 milyar 019 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti." şeklinde konuştu.

Hiçyılmaz, "Ağustos ayındaki bu artışa rağmen, cari açık rakamlarında dikkati geçen en büyük unsur, 2016 yılının ilk sekiz ayındaki cari açık düzeyinin 2015 yılından daha düşük gerçekleşmesidir. Cari açığın 2015 yılına göre daha düşük seyretmesinin diğer bir nedeni de dış ticaret açığının 2015 yılına göre düşük kalmasıdır." diye konuştu.

Hiçyılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ağustos ayında yabancıların Türkiye'de yaptıkları doğrudan yatırımlardan kaynaklanan döviz girişi, 2015 yılının aynı ayına göre 839 milyon dolar azalarak 859 milyon dolara gerilemiştir. 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde yabancılar doğrudan yatırım olarak, Türkiye'ye 3 milyar 834 milyon dolarlık bir kaynak getirmişlerdir. Türkiye'ye asıl para girişi portföy yatırımları yoluyla olmaktadır. Yani yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul'da tahvil ve hisse senedi alarak ülkemize döviz girmesini sağlamaktadır. Ayrıca; cari açığın finansmanının ağırlıklı olarak portföy yatırımlarıyla değil, daha çok uzun vadeli doğrudan yabancı yatırımcıların ülkemize çekilmesi ile gerçekleşmesine gayret gösterilmelidir.Cari açığın artmasında turizm gelirlerindeki azalma önemli rol oynamaktadır."

Kaynak: