Başkan Mustafa Kavuş Yeni Haber’e konuştu: Gönlümüzü Meram’a açtık

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Çok sayıda projemiz var. Ama ‘Gönül Belediyeciliği’ bizim esas Mega Projemizdir. Gönlümüz halkımıza hep açık olacak” dedi.
Başkan Mustafa Kavuş Yeni Haber’e konuştu: Gönlümüzü Meram’a açtık

Seçim sürecinin son 10 gününde 10 ana başlık altında açıkladıkları 70 projeyi hızla harekete geçireceklerini söyleyen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Konya’da hizmet çıtası çok yüksek. Bugüne kadar birbirinden değerli projeler üretildi. Bizim de çok sayıda projemiz var. Ama ‘Gönül Belediyeciliği’ bizim esas Mega Projemizdir. Gönlümüz halkımıza hep açık olacak” dedi.

AK Parti’nin Meram’da aldığı yüzde 71.5’lik oy oranının bugüne kadar alınmış en büyük oran olduğunu hatırlatan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Uzun soluklu bir seçim çalışması süreci geçti. Aslında seçim çalışmaları genelde 15 Şubat’ta başlar ve 45 günlük bir takvimle ilerlerdi. Bu seçimlerde süreç biraz erken başladı. Cumhurbaşkanımızın, adaylar ilan edildikleri gün sahaya inecekler talimatıyla beraber Meram’ın 115 mahallesinde çalışmaya başladık. Tabi bunların bir kısmı dış mahalle dediğimiz eski köylerden mahalleye dönüşen ve kilometre olarak daha dışarda olan mahalleler. Ama kimi zaman 150 nüfuslu, kimi zaman da 70 nüfusu olan her mahallemize gittik, destek istedik. Çok şükür güzel bir süreç oldu. Tevekkül edebilmemiz için önce bizim kul olarak bunun sebeplerini işleyip çalışmamızı yapmamız gerekiyordu. Sabah 9’da başlayan çalışmalarımız bazı günlerde gece 1’lere kadar devam etti. Vatandaşımızın olduğu her yeri ziyaret ederek, projelerimizi, hükümetimizi anlatarak destek istedik. Allah’ın yardımı, milletimizin de teveccühü ile yüzde 71 buçuk gibi Meram’da bugüne kadar alınmış en yüksek oyu almış olduk. Zoru başardığımızı düşünüyorum. Ama asıl zor şimdi başlıyor. Bundan sonraki süreç, görevde bulunduğumuz sürece hizmetlerimizin hakkıyla yerine getirilmesi için gece gündüz sahada sanki iki başkan varmış gibi koşturmamız gerekiyor. İnşallah bunu başaracağız. Mazbatayı alalı neredeyse 2 hafta oldu. Bu süreçte gündüzleri makamımızda vatandaşı ağırladık. Vatandaşımız oyunun nereye gittiğini kontrol etmek için geliyor. Sahada verdiğiniz enerjiyi, koltuğa oturunca da veriyor musunuz emin olmak istiyor. Bunu bazı vatandaşlarımız yüzümüze söyledi. Vatandaşımızın birisi bana oy vermeyecekmiş normalde. Bedesten’de Halil Ürün’le birlikte yaptığımız seçim çalışmasında tanışmışız vatandaşımızla. Orada samimiyetimize inanıp bize oy vermiş. Şimdi de o samimiyetimiz hala duruyor mu diye kontrol etmeye gelmiş. Kapı kırmaya, koltuk yakmaya gerek yok. Bizim şova da ihtiyacımız yok. Bizim gönlümüz vatandaşımıza sonuna kadar açık” dedi.

bizim-mega-projemiz-3.jpg

“ŞÜKRAN MAHALLESİ GÜZELLEŞECEK”

Seçim sürecinin son 10 gününde 10 ana başlık altında açıkladıkları 70 proje olduğunu söyleyen Kavuş, “Bunlar zaman içinde devreye girecek. Ama aslolan şudur: Meram Belediyesi işleyen bir kurum. Başlamış birçok iş var. Bazıları inşaat süreçlerinden dolayı sıkıntıya girmiş. Bazıları parasal sorunlar nedeniyle belki fren yapmış durumdaydı. Bu projelerin şuan mecburen devam etmesi gerekiyor. Önümüzdeki 3-5 aylık süreç içinde hem acil ihtiyaçlar bazında olan; yol, asfalt veya çukur kapatma gibi mahallerimizin acil ihtiyaçları olan problemleri hemen çözeceğiz inşallah. Böylelikle sezon da başlamış olacak. Ama Şükran Mahallesi gibi, başlayan ve henüz başlayamamış kooperatiflerle ilgili mevcut işleri hızlandırıp ortaya bir fark koymak istiyorum. Sadece Meram Belediyesi’nde değil, genel anlamda bazı maddi problemler var biliyorsunuz. Özel sektörde olan şey neyse, resmi kurumlarda da benzer sıkıntı mevcut. Belediyemizin maddi imkanlarını artırıcı bazı işlemlerimiz oldu, müteahhitleri ve piyasayı rahatlatacak bir süreç yaşanacak inşallah bir hafta 10 gün içerisinde. Sadece o bölgede arsası olan veya dairesi olanların değil, tüm Meramlıların gündemindeydi Şükran Mahallesi. Bununla ilgili önemli adımlar atacağız. Anıtlar Kurulu ve Müzeler Müdürlüğü çalışmalarını tamamladı. 20 tane adanın 11 tanesinde anıtlar kurulu çalışma yaptı. Bunların üstleri zaten temizlendi. Alt taraftaki tarihi kalıntılarla ilgili olarak da 3 tane adanın içerisinde farklı dönemlere ait kalıntılara rastlandı. Bunlar koruma altına alınıp, ilerleyen süreçte tarihimize ve kültürümüze kazandırılacak. Dolayısıyla onların olduğu adacıklarda yapılaşma olmayacak. Ama diğer alanlarla ilgili, uygulama projesinin çalışmaları başlayacak” diye belirtti.

“KOOPERATİFLER HIZLA YÜKSELECEK”

Toplu konutlarla ilgili olarak devam eden kamulaştırma görüşmeleri olduğunu söyleyen Kavuş, “Bu kamulaştırmaların bir kısmı para ile bir kısmı da devam eden projelerden daire karşılığı yapıldı. Kooperatif süreçleri şuanda biraz hızlandı. İnşaat maliyetlerinin normalleşmeye başlamasıyla beraber zaten üyelerden toplanan aidatlardan dolayı biriken de bir para vardı. Özel sektör nasıl fren yaptıysa kooperatifler de bu maliyetler bakımından fren yapmıştı. Süreç şimdi yeniden hızlandı. Yaz sonuna doğru, inşaat sezonu bitmeden bloklarımızın hızla yükseldiğini göreceksiniz. Bununla ilgili parasal sıkıntı zaten yok. Kooperatiflerimizin kasasında paraları var. Bu süreç belediyemizden bağımsız işleyen bir süreç olduğu için ben de söylüyorum, bunların sahibi tabi ki Meram Belediyesi değil. Ama Meram Belediyesi öncülüğünde kurulan kooperatifler bunlar. Vatandaşımız inanarak güvenerek ve belediye öncülüğünde olduğu için daha gönül rahatlığıyla üyesi olduğu kooperatifler olduğu için bunları denetlemek ve sürekli kontrol altında tutmak, yeri geldiği zaman işleyişle ilgili müdahil olunması gerektiği zaman da belediye başkanı olarak da müdahil olacağımız işler. Bununla ilgili yaptığım daha önceki açıklamalarda hep beyan etmiştim. Vatandaşlarımızın, özellikle buradaki arsa sahipleri ve üyelerimiz gönül rahatlığıyla süreci beklemeye devam edebilirler” şeklinde konuştu.

bizim-mega-projemiz-1.jpg

“MEGA PROJEMİZ GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ”

Konya’da hizmet çıtasının çok yüksek seviyelerde olduğunu söyleyen Kavuş, “Bilim Merkezi, Kelebekler Vadisi, Stadyum, Selçuklu Kongre Merkezi gibi projelerin önüne geçebilecek bir proje çıkartmak kolay iş değil. Böyle projelerin olması tabi ki gerekiyor. Mesela Metro Projesi, Banliyö Hattı Projesi gibi şehrimiz için çok büyük projeler yapılacak. Parasal olarak tutarına baktığımız zaman Metro bir mega projedir. İşte Gönül Belediyeciliği dediğimiz şey bunlardan ayrı bir başlık değil. Kimseyi kırmadan, dökmeden, kolunu bükmeden, canını yakmadan, zor kullanmadan hizmet üretmek gerekiyor. Hizmetler zaten yapılacak, ama bunları uygulayış tarzınız önemli. Farklı illerimizde de gördük ki, sadece hizmet üreterek seçim kazanılmıyor. Çok büyük projeler, çok büyük hizmetler üretseniz de seçimi kazanamayabiliyorsunuz. İnsanlarla ilgilenmeniz, meramınızı anlatmanız lazım. Vatandaşın derdine çözüm üretemeseniz bile birebir ilgilenmeniz, kapınızı ve gönlünüzü vatandaşa açmanız gerekiyor. Bu dönemin mega projesi ‘Gönül Belediyeciliği’dir” dedi.

“MÜTEAHHİTLERİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

Kentsel dönüşüm hakkında da bir dizi açıklamalarda bulunan Kavuş, “Belediyelerin görevi imar planını yapmak, sonra da 18 uygulamalarını da tamamlayıp milletin tapusunu teslim etmektir. Siz vatandaşın ve müteahhitlerin önünü açmak durumundasınız. Bunları tabi ki yapacağız. Fakat bundan sonraki süreçte kooperatif kurma işine ben pek sıcak bakmıyorum. Bunu bundan sonraki süreç için söylüyorum. Mevcut kooperatiflerle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Elzem olan durumlar haricinde belediyeler kooperatif kurmamalı diye düşünüyorum. Meram Belediyesi geçmiş dönemde üç tane kooperatif kurdu. Lazımdı böyle bir şey, doğruyu yaptılar. Çünkü bazı bölgelerde siz adım atmazsanız özel sektör girmiyor. Uzun zamandır konut beklenen yerler var, buralarda bir hareket başlamamış, belediye adım atmazsa o bekleyiş devam ediyor. Daha önce bunun örneklerini Karatay Belediyesi’nde de gördük, belediye öncülüğüyle oluşturulan cazibe merkezlerine müteahhitler daha kolay giriş yapıyor. Bu manada kooperatifçilik lazımdır. Biz eldekileri tamamlayıp bir cazibe merkezi oluşturduğumuz zaman zaten ilerleme sağlayacağız. Aslolan eldeki projeleri tamamlayıp süreci hızlandırmaktır. Ama bundan sonraki süreçte direkt müdahil olduğumuz bir kooperatifçiliğe çok sıcak değiliz” diye konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ