Başkan Uysal: “2,5 yılda 16 milyon TL borç ödedik”

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Belediyesi'nin 2016 yılı Eylül ayı meclis toplantısı yapıldı.
Başkan Uysal: “2,5 yılda 16 milyon TL borç ödedik”

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Belediyesi'nin 2016 yılı Eylül ayı meclis toplantısı yapıldı. Başkan Uysal 2,5 yıllık çalışmalar hakkında bilgi verdiği toplantıda şu ana kadar eskiden gelen 16 milyon TL borcu ödediklerini söyledi.

Kdz. Ereğli Belediyesi'nin 2016 yılı Eylül ayı meclis toplantısının ilk oturumu AKM nikah salonunda gerçekleştirildi. Meclisin gündemindeki maddelerin görüşülmesine geçilmeden önce belediyenin 2,5 yıllık çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Uysal 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere ise acil şifalar diledi.

Bülent Ecevit Üniversitesi'ne devri gerçekleşen eski hastane binalarının bulunduğu yere Ereğli kampüsünün yapılacağını belirten Uysal "Baştan beri takip ettiğimiz Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli kampusu konusunda önemli gelişmeler var. Anıtlar Kurulu'ndan geldiler görüştük. Buradaki binaların tamamı hastalara hizmet edebilmek için yapıldığı için hiçbir zaman üniversitede kullanılacak bir bina yapılaşması yok. Bu yüzden bu binaların tamamı yıkılacak, yıkıldıktan sonra da Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer bu binaların tekrar bir mimarisi yapılacak. Ben alan projeyi gördüm, şehrimize yakışır bir alan proje. 3 katı geçmeyen bir yapılaşma, kütüphanesi ile sosyal donatıları ile ilçemize ve o bölgedeki coğrafyaya yakışan bir mimarisi var. İnşallah da yıkıldıktan sonra da biran önce öğrencilerimiz içerisinde cıvıl cıvıl eğitimlerini görürler" dedi.

İlçede yapımı devam eden yolların durumu hakkında da bilgi veren Uysal, yeni terminalin yol yapımı tamamlandıktan sonra hizmete gireceğini söyledi. Uysal konuşmasında şu bilgileri verdi; "Biliyorsunuz Gülüç-Kepez arasındaki karayolu bitti. Bizler aralardaki refüjleri ve yanlardaki boş alanlarının çevre düzenlemelerini yapıyoruz, daha da güzel olacak inşallah. Orada bir de Kepez ile Neyren tepesine kadar 10.5 kilometrelik bir yol var. Burası da 2017 yılında bitecek. Sizler de çalışmaları izliyorsunuz, hastane kavşağı ve o bölgedeki yapılaşmada sanıyorum 2-3 ay içerisinde biteceği söylendi. Biz de bu arada o bölgede biliyorsunuz terminalimiz var, bitti. Göreve geldikten sonra da 6 ay gibi bir ihale süreci vardı, o süreci de tamamladık. Güvenlik önlemleri ve temizliğini yapıyoruz ancak açma konusunda da bilindiği gibi o bölgede araçların giriş çıkışları zor olduğu için bizlerde buraya terminale bağlanan yan yol çalışmalarına başladık inşallah bu da kısa sürede bitecek. Yine kavşaktan hastaneye bağlanan bir yol var. Burası ilk açıldığı zaman öncelikle asfaltını dökmüştük. Gerçekten Ereğli coğrafyası çok büyük. Büyük bir coğrafya yapılanlar anlatılmazsa gerçekten gözden kaçıyor. Burada da asfaltlama çalışmalarımızı yapacağız. Şu an yapımı süren Gençlik Merkezi, 2016 yılının sonlarına doğru bitecek."

Kdz. Ereğli ilçesinde enerji kesintilerinin yaşanmaması için Bölücek'teki 31,5 kw'lik enerji hattı açık havadaki 15,8 kw'lik hatla her ikisi de 31,5 kw'ye ulaştırılarak bir ring haline sokulduğunu anlatan Uysal, mahallelerdeki enerji direklerinin de yenilendiğini vurguladı. Başkan Uysal, üniversite kampüsünün hayata geçmesi sonrası o bölgede yapılaşma ile birlikte doğalgaz ihtiyacının artması sonucu sorun yaşanmaması için 10 kilometrelik alanda doğalgaz borularının 18 inçliğe çıkarıldığını ifade etti.

Altyapı ve üst yapının hiçbir zaman bitmeyeceğini belirten Başkan Uysal, "Çetin Apatay Bulvarı ve şehrimizin bazı caddelerinde 800 ve 500'lük borular konularak bu hatlar kazıldı. Şehrimiz karışır gibi oldu ama alt yapı, herkes diyor ki alt yapı bitti. Alt yapı, üst yapı hiçbir zaman bitmez. Halkın ve nüfusun ihtiyaçlarına göre her zaman yenilenmek ve güncellenmek zorundadır. Ben alt yapıyı bitirdim diyen kendi çağına göre kendi yaşamına göre bitirdim der ama hiçbir zaman bitmez. Bizden sonra da bitmeyecek. Kızılcapınar'dan memba niteliğinde çok güzel bir suya kavuşacağız. 12 tane üniteden dinlenen, klorlanacak her türlü işlemden geçtikten sonra ilçemize gelecek olan bu su, Kasım ayından itibaren Kepez bölgesinde verilmeye başlanacak. Orası bittiği zaman Sarıkorkmaz ve Kırmacı'daki su depolarının da yerleri hazır. Müteahhit firma bunları yapacak. 2016 yılının sonunda biz suya kavuşacağız. Belediye devlet içerisindeki uyumlu çalışmadan da bahsetmek istiyorum. Kabasakal Deresi'ndeki çalışmaları o bölgede yaşayan vatandaşlarımız görüyor. Uzunçayır ve Sarıkorkmaz'daki yan kollar da yapıldı. Bir daha sele maruz kalmamamız için bunları yapmamız gerekiyor. "Eğitim, eğitim, eğitim diyoruz." Neden? Çünkü felaketlerden kurtulabilmemizin tek yolu eğitimdir. Biz çarşı merkezine özellikle Ortacami'den gelen birikme suları merkezde aldık, çarşı içerisine de yedekleme yaptık. Çünkü oradan biliyorsunuz su aşağıdan açılıyor, siz 10 metrelik bir yerde 2 ve 3 metrede suyun daha doğrusu bu açılan suyu verirseniz ondan sonra kapaklar doldu, buralar da temizlenmiyor diye algı yaratırsınız. Ayak gider zemin dediğimiz mesafede ikinci bir yedeklememizi yaptık onun için çarşı içerisi bu yağan yağışlarda sıkıntı yaşamadık. Gelelim yılların Sakinderesine. Bu konu ile ilgili önümüzdeki burası yeşil dünya diyelim regülasyon alanı diyelim, ne derseniz diyelim. Orada bir bina vardı orayı kamulaştırdık. Orası artık pazaryerine bir yürüme alanı, aynı zamanda yeni bir bahçe dünyası olacak. Onu da buradan o bölgede Sakindere, Hatip'teki vatandaşlarımıza duyurmak istedim. En büyük hayalimiz Gülüç Irmağı. Bu bölge ileriki yıllarda Ereğli'nin en güzel bir yaşam alanı haline gelecek. Bu konu ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Topçalı gerekse Hamzafakıhlı bölgesindeki insanlar da akrabalar çünkü bunları Bölücek halkı ile buluşturmak hem köprü hem de su taşkınlarını önlemek için Gülüç ırmağındaki çalışmalarımız devam ediyor'dedi.

16 milyon borç ödedik

Göreve geldikten sonra 16 milyon lira borç ödediklerini ifade eden Başkan Uysal "Bunlar biliyorsunuz özel banka, iller bankasına borçlarımızdı. Bu borçları 16 milyon daha da azalttık. Bu arada hiç de borçlanmadık. Zaten borçlansak sizlerden yetki alırız. Ofis yolundaki Erdemir yanındaki spor parkını da önümüzdeki yıl 23 Nisan'a yetiştireceğiz. İhalesi bitti. Çocuk Dünyası Projemizin çalışmaları sürüyor. İtfaiye Müdürlüğümüz ve şantiyemizin olduğu Potbaşı'ndaki araziyi boşalttık. İtfaiyemize ayrı ayrı istasyonlar yaptık ana merkezi Kışla Sanayi'ne, Ulaştırma, Fen İşleri, Su Kanalizasyon Müdürlüğümüzü de Belen Sanayi'ndeki yeni şantiyemize taşıdık. 57 tane araç ve iş makinesi aldık ve Batı Karadeniz'in en güçlü araç parkına sahip olduk. Hatta aradaki açığı kapatmalarına ihtimal bile yok. Araçları ilk aldığımızda Ulaştırma Müdürlüğündeki arkadaşlara dedim ki, "Bize yakışmaz, araç aldık ama belediye olarak kar mı edeceğiz zarar mı edeceğiz, bu çalışmayı yapalım. Bu yılki kiralamalarla bu hizmet alımları ile yapsak kaç yıl sonra ne kar ediyoruz yoksa zarar mı ediyoruz." Ulaştırma Müdürlüğümüz 15 yıllık bir çalışmayı ortaya koydu, 15 yıl sonunda araçları belediyemize almakla edeceğimiz kar miktarı 70 milyon lira. Yeni araçlarımızdan yararlanan vatandaşlarımız sivil toplum kuruluşlarımız oluyor. Çalışma arkadaşlarımız da daha güvenli daha emniyetli bir yolculuk yapıyor" diye konuştu.

Başkan Uysal, yıkılan belediye binasının altından tarihi değer çıktığını belirterek, "En çok merak edilen konu ise eski belediye binası. Yıkıldı ama yerine ne yapılacak? Acaba yeşil alan mı olacak yoksa park mı olacak? Keşke yıkılmasa mıydı? Biz hiçbir zaman keşke demedik. Evet, belediye binası yıkıldı ve altından tarihi bir değer çıktı. Bu tarih için anıtlar kurulu ve gelen hocalarımız ile görüştük. Burayı koruyacağız ama binamızı da yapacağız. Aynı bina olacak ama burası açık sergi yeri olacak. Dünyada da bir kaç yerde örneği var. Bir tanesi Yunanistan bir tanesi İspanya'da. Bu bina artık canlı hareketli gezilebilen bir binamıza inanılmaz bir değer kattık hatta biz müdür arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz biz buradan bir ödül alma peşindeyiz açık söylemem gerekirse. Burası ziyaretçilerin akınına uğrayacak, tarihle kültür ile ilgilenen insanların ziyaret ettiği bir yer olacak. Şimdi de şehir diyoruz da bizim burası ilçe. Aslında gönüllerde bir şehir. İnşallah yakında da bizler de kamuoyu da belki şehir olmak için il olmak için de ilk adımlar atıldığını duyuyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da il olmanın heyecanını coşkusunu mutluluğunu hep birlikte yaşarız. Çalışmalarımız her konuda devam ediyor. Kültürel belediyeciliğe önem veriyoruz. Köseağzı'na giderken Gökme köprüsü diye bir köprü vardı. Her sene 10-15 aracın dereden toplandığı bir köprüydü. Köprü genişletme çalışmalarımız bitti. Amaç şu ulaşımı kolaylaştırmak. Kandilli'ye de Köseağzı'na da çalışıyor. Ben şunu gördüm o köprü ve Köseağzı yolu yaptıktan sonra oraya giden kişinin en az 4-5 kat arttığını gördük. Diyeceksiniz ki, "Başkanım Kent Meydanım ne oldu?" Kent Meydanı bizim için en önemli. En kısa zamanda kent meydanı başlayacak. Belki de şehrimizdeki en önemli projemiz kent meydanı ile devam ediyor. İnşallah Ereğli halkı ile sizlerle birlikte kent meydanı ve külliyemiz ile birlikte başlama heyecanını ve coşkusunu yaşayacağız. Hem kent meydanımız hem de külliyemiz olacak" dedi.

Kaynak: