Başkan Uysal, başkonsoloslar ve misyon temsilcileriyle buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal:- "(Başkonsoloslara hitaben) Aracılığınızla, memleketinizin şehirleri ile şehrimiz arasında bir irtibat oluşturulmalı ki halklarımız birbirini daha iyi tanısın. Daha iyi kültürel alışverişlerimiz olsun. Bu
Başkan Uysal, başkonsoloslar ve misyon temsilcileriyle buluştu

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul'da görev yapan başkonsoloslar ve misyon temsilcileriyle diyalog kurup, onların şehirleriyle İstanbul arasında irtibat sağlayarak, halkların birbirini daha iyi tanımaları ve kültürel alışverişte bulunmalarını arzuladıklarını belirterek, "Bu diyalog, önce şehirlerimize, ülkelerimize ve dünyamıza barış ve huzur getirsin. Hedefimiz ve temennimiz bu." dedi.

Uysal, Sultanahmet'te bulunan tarihi Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı'nda, İstanbul'da görev yapan başkonsoloslar ve misyon temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

İBB'nin davetine, 53 başkonsolos, vekiller ile misyon temsilcisi katıldı. Gazeteci Cemal Kaçıkçı'nın öldürüldüğü Suudi Arabistan Başkonsolosluğu, toplantıya davet edilmedi.

Burada konuşan Uysal, İstanbul'da görev yapan ülkelerin diplomatik temsilcileriyle görüşmeyi önemsediklerini söyledi.

Şehrin yöneticisi olarak, başkonsoloslar ve misyon temsilcileriyle diyalog kurma gibi bir sorumlulukları olduğunu aktaran Uysal, "Sizlerle diyalog kurmada iki konuda görevimiz olduğunu düşünüyorum. Birincisi şehrimizde yaşıyorsunuz. Sizlere daha güzel ve iyi hizmet sunabilme adına devamlı irtibat halinde olmalıyız ki sizlere, bu şehirde yaşayanlara hizmeti daha iyi yapabilelim. İkinci olarak, sizlerin aracılığınızla, memleketinizin şehirleri ile şehrimiz arasında bir irtibat oluşturulmalı ki halklarımız birbirini daha iyi tanısın. Daha iyi kültürel alışverişlerimiz olsun. Bu diyalog, önce şehirlerimize, ülkelerimize ve dünyamıza barış ve huzur getirsin. Hedefimiz ve temennimiz bu." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi olduğu kadar 15 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul'a hizmet etmeye gayret gösterdiklerini anlatan Uysal, şöyle devam etti:

"Bu şehirde hem yaşamak bir ayrıcalık hem de o yoğunluğun verdiği zorluklara rağmen yöneticilik yapmak bir ayrıcalıktır. Buradaki ayrıcalığa rağmen, bütün problemlerin altından kalkmanın zorluğu da var. Biz yöneticiler olarak, zorlukları ancak, ilgilileriyle ne kadar paylaşırsak o kadar rahat aşabileceğimiz düşünüyoruz. Bu konuda sizlerle ne kadar sıkı işbirliğimiz olursa, zorlukları o kadar kolay aşabileceğimize inanıyoruz. Özellikle bu şehre, ülkelerinizden gelen misafirlerimizle ilgili olarak yaşanan sorunları daha hızlı çözme adına çok ciddi işbirliğine, dayanışmaya ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Aynı zamanda bu işbirliği, dayanışma, bizim karşılıklı kültürel işbirliğimiz ve dayanışmamız haline dönüşür ise -ki dönüşmek zorunda- o zaman dünyada huzurun, barışın daha hakim olacağına inanıyorum."

Uysal, bundan sonraki süreçte, başkonsolos ve misyon temsilcileriyle bir araya gelmeye devam edeceklerini ve görüş alışverişini sürdüreceklerini ifade ederek, davetine icabet eden tüm misafirlerine teşekkürlerini sundu.

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Salih Murat Tamer ise hükümetin İstanbul için yaptığı hizmetleri anlattı.

Tamer, İstanbul'daki başkonsoloslar ile misyon temsilcilerine, Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve güncel konularda birinci elden bilgilendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

"Sizlerle yakın işbirliği içinde çalışmayı düşünüyoruz" diyen Tamer, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde, Ankara'da gelişen güncel olayları, gelişmeleri bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz vasıtasıyla konferanslar dizisiyle size ulaştırmayı planladık. Buradaki tüm başkonsoloslar, birer siyasi misyon gibi çalışıyor. Biz de sizin bu çabanız karşılığı olarak, sizlere Türkiye'deki gelişmeleri birinci elden vermeyi planlıyoruz. Son günlerdeki gelişmeler, zirveler ve açılışı yapılacak havalimanı önemli olayları teşkil ediyor. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve kültürel gelişmeler hakkında birinci elden daha sık bilgilendirmeyi hedefledik."

Slovakya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jozef Şestak ise toplantıdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şestek, İstanbul'un büyük bir şehir olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak Yeni Havalimanı'nda yabancı diplomatlar için bir otopark alanının ayrılmamış olmasını gündeme getirdi.

Şestek, "İstanbul'un yeni havalimanının otopark kapasitesi 40 bin. Belki 1000 araçlık bir kısmı bize rezerve edilebilir." diyerek, 29 Ekim'de ilk etabı açılacak Yeni Havalimanında yabancı başkonsoloslar ve misyon temsilcilerinin araçlarını park edecekleri bir otoparkın ayrılması talebinde bulundu.

Konuşmaların ardından, toplantı basına kapalı devam etti.

Kaynak: