'Başkanlık sistemi ekonomiyi olumlu etkileyecek'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, başkanlık sisteminin ekonomik alanda da önemli gelişimleri beraberinde getireceğini ifade ederek, "Başkanlık sistemi, Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artırılmasına vesile olacak." dedi.
'Başkanlık sistemi ekonomiyi olumlu etkileyecek'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, başkanlık sisteminin ekonomik alanda da önemli gelişimleri beraberinde getireceğini ifade ederek, "Başkanlık sistemi, Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artırılmasına vesile olacak. Dolayısıyla başkanlık sisteminin ekonomi üzerinde ciddi anlamda olumlu faydaları olacağını düşünüyorum." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de uzun süredir yeni bir anayasa talebi bulunduğunu, TBMM'deki yüksek temsil düzeyi de dikkate alındığında bu konuda önemli bir fırsat yakalandığını söyledi.

"Başkanlık sistemi tartışılmalı"

Ülkenin gündeminde yeni bir anayasanın olduğunu, bununla birlikte başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, bu konuda vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Tüfenkci, "Başkanlık sistemi kişiler üzerinden tartışıldığı için ne getirip ne götürdüğünü doğrusu Türkiye kamuoyu da fazla bilmiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'de bir sistem sorunu yaşandığını belirten Tüfenkci, ticari ve ekonomik hayata bakıldığında gelinen noktada Türkiye'nin bu sistem sorununu aşması gerektiğini kaydetti. Ekonomik anlamda da hızlanmaları gerektiğini ifade eden Tüfenkci, "Başkanlık sistemiyle Türkiye hızlı karar almayı sağlamış olacak ayrıca lokal gelişmelerden ve siyasi, politik gelişmelerden en az etkilenen ekonomik yapıya sahip olunacak." diye konuştu.

"Başkanlık sistemi rekabet gücünü arttıracak"

Başkanlık sisteminin Türkiye'nin rekabet etme gücünü de artıracağını vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Özellikle kararların hızlı bir şekilde alınması gelişen dünyayla rekabet etmemiz açısından da Türkiye'nin rekabet edebilirliğini artırma noktasında başkanlık sisteminin faydaları olduğu gerek dünya örneklerinden gerekse de bilimsel makalelerden görmekteyiz. Başkanlık sistemi, Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artırılmasına vesile olacak. Dolayısıyla başkanlık sisteminin ekonomi üzerinde ciddi anlamda olumu faydaları olacağını düşünüyorum."