"Başkentler demir ağlarla birleşiyor"

Yeni Haber - Merve Ateş
"Başkentler demir ağlarla birleşiyor"

Bugün seferlerine başlayacak olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni, turizmcilerin yüzünü güldürecek. Ankara, Konya, Kayseri ve Kapadokya'daki turist sayısını ilk etapta yüzde  10 artırması beklenen proje ile, bölgeye otel yatırımını da  çekmesi bekleniyor.

Türkiye ilk kez 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir hattının açılmasıyla Yüksek Hızlı Trenle (YHT) tanıştı. YHT kapsamındaki en büyük proje olarak göze çarpan İstanbul-Ankara hattı bugün açılıyor. Yılda ortalama 7.5 milyon kişiyi taşıyacak olan projenin Ankara'da büyük bir turizm hareketi başlatması beklenirken bunun çevre illeri de etkileyeceği öngörülüyor. Tamamlanan ve yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu  projeleriyle kentler  arasında günü birlik seyahatin yapılabilir olması ve kentlerin adeta  birbirlerinin banliyösü haline gelmesi hedefleniyor.

KONYA'DA TURİST SAYISI İKİYE KATLANACAK

Ankara-Konya hızlı tren hattının açılmasıyla birlikte Konya'daki turist sayısının yüzde 10 arttığını söyleyen Konya TURSAB Konya Şube Başkanı Kazım Yanar  “Geçtiğimiz dönemde Mevlana Diyarı’n da  2 milyon turiste ev sahipliği yaptık. Buna İstanbul da eklenecek. Turist sayımızın 2-3 yılda ikiye katlanacağını düşünüyoruz. Selçuklu’nun başkenti Konya önce başkentimiz Ankara buluştu. Sırada Osmanlı’nın başkenti İstanbul var. ' şeklinde konuştu .Konaklama ihtiyacının da bu doğrultuda artacağını söyleyen  Yanar, “Bu artışa paralel olarak Konya'da yatak kapasitesinde yükselmeye gidilecek, bu doğrultuda da bir yatırım atağı yapılacak” diye konuştu. Konya- İstanbul YHT seferlerinin Eylül ayının ortasında başlaması bekleniyor.

HATTIN HAYDARPAŞA GARINA KADAR UZATILMASINI ÜMİT EDİYORUZ

Hızlı tren seferlerinin sektör açısından sevindirici olduğunu söyleyen Başkan Kazım Yanar “Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlaması sevindirici fakat en kısa zamanda Konya - İstanbul direkt seferlerinin de başlamasını ve hattın da Haydarpaşa Garına kadar uzatılmasını ümit ediyoruz” ifadelerin i kullandı.

“ İSTİKAMET AVRUPA”

Başkan Yanar, “ Haydarpaşa Garı’n dan sonra  YHT istikametinin  Marmaray, daha sonra gerçekleştirilecek  projelerle ise Avrupa’ya uzanmalıdır” dedi.

KAPADOKYA'YA TURİST AKACAK

Proje ile birlikte, Kapadokya bölgesine gelen turist oranında ise yüzde  20-25 oranında artış bekleniyor.