Başkentliler ambalajlı suya daha çok güveniyor

Başkentliler ambalajlı suya daha çok güveniyor

Ankara'nın Gölbaşı, Sincan, Etimesgut ve Yenimahalle ilçelerinde yapılan su tüketim tercihlerine ilişkin araştırma, başkentlilerin şebeke suyundan ziyade ambalajlı suya güvendiklerini ortaya koydu. 

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, AA muhabirine, yaptıkları araştırmanın ayrıntıları hakkında bilgi verdi.

Suyun canlılar için vazgeçilmez olduğunu dile getiren Aksakal, ev, iş yeri, okul, sosyal alanlar ve yaşanan her yerde topluma sağlıklı ve temiz su sağlanması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda toplumda tüketim tercihlerinin değişmesi, sağlıklı yaşam konusundaki bilinçlenme ve şebeke sularıyla ilgili kaygılar nedeniyle Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin hızla arttığına dikkati çeken Aksakal, Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin Avrupa'daki tüketim seviyelerine yaklaştığını bildirdi.

Su tüketim tercihlerine ilişkin Ankara’da Gölbaşı, Sincan, Etimesgut ve Yenimahalle ilçelerinde yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaşan Aksakal, 18 yaş üstü yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada, katılımcıların yüzde 37,3'ünün damacana, yüzde 32,5'inin şebeke, yüzde 24,3'ünün hazır ambalajlı su kullandığını, geri kalan bölümün de arıtılmış su ile kaynak suyunu evde içme suyu olarak tükettiğini açıkladı.

Aksakal, "Araştırmaya katılanların yüzde 37,6'sı ambalajlı suyu, yüzde 31,6'sı kaynak suyunu, yüzde 10,4'ü de arıtılmış suyu 'güvenilir içme suyu' olarak tanımlarken, her on kişiden sadece biri şebeke suyunu 'en güvenilir içme suyu' çeşidi olarak seçti. Bu da toplumda şebeke suyuna karşı güvenin artırılması gerektiği sonucunu göstermektedir." dedi. 

Kişilerin yüzde 74,3'ünün içecek hazırlarken ve yüzde 77,9'unun yemek yaparken şebeke suyunu kullandığını anlatan Aksakal, "Yani katılımcıların üçte ikisi içecek ve yemeklerini hazırlarken şebeke suyu, geri kalanı ambalajlı su kullanmayı tercih ediyor. Günlük hayatta içme ve kullanma suyu diye bir ayırım olmamalı zira içeceklerin, yemeklerin hazırlanması, meyve sebzelerin yıkanması için kullanılan ve banyo yapılan suyun dahi içilebilir özellikte temiz ve sağlıklı olması gerekir." diye konuştu.  

- Damacana pompalarına dikkat

Başkentlilerin yüzde 97,4'ünün plastik, yüzde 2,6'sının da cam ambalajlı su tükettiğini aktaran Aksakal, ambalajlı su tercih edenlerin yüzde 30'unun markaya, yüzde 27'sinin ise suyun koku, renk veya tadına göre seçim yaptığını belirtti.

Damacanalardaki sular için pompa kullanımının oldukça yaygın olduğuna işaret eden Aksakal, şunları kaydetti:

"İçme suyu olarak damacana suyu tercih eden her dört kişiden üçü su pompası kullanıyor. Araştırmada damacana su pompası kullananların yalnızca üçte biri pompanın sağlıksız olabileceğini düşünüyor ve maalesef yarıdan fazlası da bir yıldan uzun süredir, sahip olduğu pompayı değiştirmediğini belirtiyor. Damacanalara takılan pompaların zamanında değiştirilmemesi ya da temizlenmemesi durumunda önemli bir mikrop kaynağı olabileceği düşünüldüğünde, bu konuda tüketicilerin daha duyarlı olmaları, su pompalarını belirli aralıklarla değiştirmeleri gerekiyor. "