'Başörtülüyüm diye sinirlenen seyirci var'

Ünlü komedyen Samia Orosemane, sahneye tesettürlü olarak çıktığını gören seyirciler arasında gülmekten vazgeçenlerin bile olduğunu söylüyor.
'Başörtülüyüm diye sinirlenen seyirci var'

SOKAKLARDA HALA UZUN ETEK GİYMEK YASAK

Fransız vatandaşı ünlü komedyenSamia Orosemane, sahneye tesettürlü olarak çıktığını gören seyirciler arasında gülmekten vazgeçenlerin bile olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bir arkadaşım tesettürlü olduğu için okulda finalden geçirilmedi. Sokaklarda hala uzun etek giymek yasak. Tesettür mayosundan sonra yasak iyice sıkıntılı bir hâl aldı."

Bir zamanlar ülkemizde yaşanan tesettür yasağı artık Fransa'da tartışılıyor.Üstelik çok daha çirkin haliyle… Geçtiğimiz hafta tesettürlü oldukları için 'terörist' damgası yiyen Avrupalı Müslüman kadınların hikayesine tanık olduk. İlk haber Cannes'dan geldi. Cannes Belediye Başkanı David Lisnard, tesettür mayoları 'İslami aşırılık sembolü' olarak ilan ederek bunu giyenlerin sahilde halkı huzursuzluğa ittiğini açıkladı ve yasağa rağmen tesettür mayolarıyla sahile gelenlerin sahili terk etmeleri için zorlanacağını, direnirlerse 38 euro para cezasına çarptırılacağını söyledi.

Müslüman kadınlara yönelik baskılar sadece sahillerde değil elbette. Yine geçen hafta Fransız vatandaşı iki Müslüman kadın gittikleri bir restoranda 'terörist' muamelesi görüp restorandan kovulmuştu. Uzun etek giydiği için okuldan atılan, burkası yüzünden 'terörist' ilan edilen Müslüman kadınlar başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde sıkıntılı günler yaşıyor ve baskılar yüzünden oldukça tedirginler. Başörtülü tiyatro oyuncusu Fransız vatandaşı 36 yaşındaki Samia Orosemane Fransa'da Müslümanlara yönelik baskılardan nasibini almış binlerce Müslüman kadından sadece biri.

Okulu bitirdikten sonra geleneksel biçimde örtünen ancak gördüğü baskılardan sonra örtü şeklini değiştiren Tunus asıllı Samia Orosemane Fransa'da Müslüman kadınların giyim kuşamlarından dolayı yaşadığı sıkıntıları Yeni Şafak Pazar'a anlattı. "Başörtüsü sembolü Avrupa'da kadının köleliği olarak algılanıyor" diyen ünlü komedyen Orosemane, "Bence tam tersi. Kararı kadın veriyor. Güzelliğini gösterip göstermemek onun tercihi" yorumunu yapıyor.

ÖNCE MESLEĞİMİ BIRAKTIM

Tiyatro eğitimini tamamladıktan sonra 2002 yılında örtünen ve stand up gösterileri yaparak geçimini sağlayan komedyen sanatçısı Orosemane 2008 yılından "One Women Show" programıyla sahnelerde boy göstermeye başlamış. "Aslında 12 yaşımdan beri sahneden hiç inmedim" diyen Orosemane yaptığı işi şu cümleyle özetliyor: "Komedyenliği vermek istediğim mesajı aktararak, insanlarla mutluluğu ve kahkahayı paylaşmanın bir çeşit yöntemi olarak kullanıyorum."

Ancak tesettürlü olarak sahnede insanları güldürmek hiç de kolay olmamış. Önce işini bırakmayı bile düşünmüş ancak daha sonra mücadele etmeye karar vermis. O süreci şöyle anlatıyor: "Okulu bitirdikten sonra tesettüre girmeye karar verdim yani bir ülkenin kabul etmediği ve ön yargılarla yaklaştığı bir yaşam biçimini seçtim. Bu seçimi yapınca insanların beni sahnede görmek istemeyeceklerini düşünüyordum. Bu yüzden sahnelere çıkmaktan vazgeçmem gerekiyordu. Ben de tercihimi örtümden yana kullandım. Oysa sınırlar kafamın içindeydi aslında. Sadece kabul görülmeyeceğimi düşünüyordum."

GÜLMEYİ BIRAKANLAR VAR

Tekrar denemeye karar veren ünlü komedyen, "Baktım ki düşündüğüm kadar büyük sıkıntı yaşamıyorum sahnede. Sahnelere bu kez örtümle döndüm." Seyirciler sahnede tesettürlü bir komedyen görünce önce çok şaşırmış hatta sinirlenmişler. Bir keresinde sahnede başındakinin bir Müslümanın başörtüsü olduğunu söylediğinde seyirciden gördüğü tepkiyi hiç unutamamış: "Seyircinin bir kısmı normal karşılasa da bir kısmı son derece ayrımcı bir yaklaşım gösterdi ve başımdakinin İslami bir başörtüsü olduğunu söylediğim için kollarını kavuşturup gülmeyi kestiler. Ama yaptığım gösteriyle ilgili eğlendiklerini yazan seyirciler de oldu. Başörtüsünü savunan bir hitap duymadıkları için rahatsız olmadıklarını dile getirdiler."

FRANSADA'Kİ TESETTÜR YASAĞINI GÜLÜNÇ BULUYORUM

Ünlü Fransız komedyen Samia Orasemane, "Fransa'da ortam gittikçe sıkıntılı bir hâl alıyor. Tesettür mayosu da sahilde en son yaşanan problem. Çok çirkin bir hale dönüyor. Fransa'da hâlâ daha uzun etek giyilmesi yasak. Giyenlere çok tuhaf bakıyorlar" diyor ve ekliyor: "Tesettür mayosu yasaklandığı süreçte çok sıkıntı yaşandı. O kadının yerine kendileri karar vermek istediler. Bu tamamen özgürlüğü kısıtlayan bir durum. Neyin iyi neyin kötü olduğuna kimse bir Müslüman kadın adına karar veremez asıl bu bakış kadını köleleştirir. Bu yüzden tesettür yasağını gülünç buluyorum."

DİNİM ADINA YAŞIYORUM

"Her şeyden önce ben tesettürlü olduğum için toplum içinde davranışlarıma dikkat ediyorum. Dans etmiyorum. Hareketlerime dikkat etmeye çalışıyorum. Çünkü istesem de istemesem de dinimle bir tutuluyorum. Dolayısıyla olabildiğince güzel hareket etmeye çalışıyorum" diyen ünlü komedyen tesettürlü bir sanatçı olarak Fransa'da yaşamanın zorluklarını ise şöyle anlatıyor:" Başımı ilk örtündüğüm zamanlarda daha geleneksel tarzda bağlıyordum.

Böyle yaptığımda karşımda konuşan kadının Fransızca bildiği halde anlamak istemediğini gördüm. Bu sebepten dolayı geleneksel olarak başımı örtmekten vazgeçmek zorunda kaldım. O toplum içinde kendimi bu şekilde kabullendirdim."

Sahnede tesettürüyle yaşadığı ilk tepkileri 'büyük sorun' olarak görme yen Samia Orosemane, tesettürü yüzünden bir arkadaşının okuldan atıldığını anlatıyor: "Ben belki sahnede tesettürümle çok büyük problemler yaşamadım ama başörtüsü taktığı için üniversitede final sınavını geçmesi yasaklanmış bir arkadaşım vardı. Çok zor süreçlerden geçti. O arkadaşımın üniversiteden mezun olmasını engellemişlerdi."
.

KAYNAKAYŞE ÖZLEYEN / YENİ ŞAFAK