Batı Anadolu'nun aile istatistikleri

Bireylerin aile ortamındaki yaşam biçimlerine ve aile hayatına ait değer yargılarına ilişkin bilgi derlenmesi amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bülten hazırlandı.
Batı Anadolu'nun aile istatistikleri

Bireylerin aile ortamındaki yaşam biçimlerine ve aile hayatına ait değer yargılarına ilişkin bilgi derlenmesi amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle, 2016 yılında Aile Yapısı Araştırması yürütüldü. Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) Düzey-1 bazında Konya, Karaman ve Ankara illerinin oluşturduğu Batı Anadolu Bölgesi hakkında “2016 yılı Aile Yapısı Araştırması” konusunda bir basın bülteni hazırladı.

Bültende yer alan bilgiler şöyle...

0-5 yaş aralığındaki çocukların gündüz bakımını Batı Anadolu Bölgesinde %80,7 oranında anne yaptı

0-5 yaş aralığındaki çocukların gündüz bakımının kim tarafından yapıldığı incelendiğinde; Konya, Karaman ve Ankara illerini kapsayan Batı Anadolu Bölgesinde; %80,7 ile anne ilk sırada gelirken, %10,4 ile anneanne/babaanne ikinci, %3,5 ile kreş veya anaokulu üçüncü sırada yer aldı. Türkiye genelinde ise %86 ile anne birinci sırada gelirken, %7,4 ile anneanne/babaanne ikinci sırada, %2,8 ile kreş ve anaokulu üçüncü sırada yer aldı.

Hanehalkları en fazla hafta sonu akşam yemeğinde bir araya geldi

Hanehalklarının yemek yeme alışkanlıklarında hafta içi ve hafta sonu hangi sıklıkla bir araya geldikleri incelendiğinde, hanehalklarının en fazla hafta sonunda ve akşam yemeğinde bir araya geldikleri görüldü. Batı Anadolu Bölgesinde hanehalklarının akşam yemeğinde bir araya gelme oranı hafta içi %81,3, hafta sonu ise %%87,9 oldu. Türkiye genelinde ise hanehalklarının akşam yemeklerinde bir araya gelme oranı hafta içi %78,2, hafta sonu ise %83,1 oldu.

Hanehalkları, akşam yemeğinden sonra en fazla sabah kahvaltısında bir araya geldi. Batı Anadolu Bölgesinde hafta içi sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı %35,8 iken bu oran hafta sonu %73,2 oldu. Öğle yemeğinde bir araya gelen hanehalkı oranı ise hafta içi %18,9, hafta sonu %57,6 oldu. Türkiye genelinde ise hafta içinde sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı %43,4 iken bu oran hafta sonu %72,3 oldu. Öğle yemeğinde bir araya gelen hanehalkı oranı ise hafta içi %26,8, hafta sonu %57,2 oldu.

İlk evliliklerin %38,6’sı 20-24 yaş aralığında gerçekleşti

Evlilik deneyimi yaşamış bireylerin araştırmada beyan ettikleri ilk evlenme yaşları incelendiğinde; Batı Anadolu Bölgesinde ilk evliliklerin %38,6’sının 20-24 yaş aralığında, %21,3’ünün 25-29 yaş aralığında, %17,3’ünün 18-19 yaş aralığında ve 17,1’inin 18 yaş altında gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye'de ise ilk evliliklerin %37,5’inin 20-24 yaş aralığında yapıldığı görülürken, bu yaş aralığından sonra ilk evlilikler en fazla %21,2 ile 25-29 yaş aralığında ve %17,9 ile 18 yaşından önce gerçekleşti.

Bireylerin kadın ve erkek için uygun gördükleri ilk evlenme yaşının kaç olduğu incelendiğinde; Batı Anadolu Bölgesinde kadınlar için en uygun ilk evlenme yaşı %46,2 ile 20-24 yaş arası, erkekler için ise %51,3 ile 25-29 yaş arası olarak belirtildi. Türkiye’de kadınlar için en uygun ilk evlenme yaşı %46,9 ile 20-24 yaş arası, erkekler için ise %53,9 ile 25-29 yaş arası olarak belirtildi.

İlk evliliklerin %51,7’si görücü usulü ve kendi rızası ile gerçekleşti

Evlilik deneyimi olan bireylerin eş seçimini nasıl yaptıkları incelendiğinde; Batı Anadolu Bölgesinde ilk evliliklerin %51,7’sinin görücü usulü ve kendi rızası ile, %12,5’inin ise görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla gerçekleştiği görüldü. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçenlerin oranı %28,7, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenenlerin oranı %2,9, kaçma/kaçırılma ile evlenenlerin oranı ise %3,9 oldu.

Ülke genelinde ilk evliliklerin %47,8’inin görücü usulü ve kendi rızası ile, %12,1’inin ise görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla gerçekleştiği görüldü. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçenlerin oranı %30,2, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenenlerin oranı %2,5, kaçma/kaçırılma ile evlenenlerin oranı ise %7 oldu.

Hem resmi hem de dini nikahı olanların oranı %97 olarak tespit edildi

Bireylerin evliliklerinde gerçekleştirdikleri nikâh türü incelendiğinde; Batı Anadolu Bölgesinde bireylerin %97’sinin hem resmi hem de dini nikâh yaptığı görüldü. Sadece resmi nikâh yapanların oranı %2, sadece dini nikâh yapanların oranı ise %1 oldu.

Ülkemizde bireylerin %97,1’inin hem resmi hem de dini nikâh yaptığı görüldü. Sadece resmi nikâh yapanların oranı %1,8, sadece dini nikâh yapanların oranı ise %1,1 oldu.

En önemli boşanma nedeni sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu

En az bir kez boşanmış bireylerin boşanma nedenleri cinsiyete göre incelendiğinde; Batı Anadolu’da kadınlarda en önemli boşanma nedeni %55,5 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma olurken, bunu %36 ile aldatma, %35,3 ile evin ekonomik geçimini sağlayamama ve 34,3 ile dayak/kötü muamele takip etti. Erkeklerde en önemli boşanma nedeni %38,8 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma olurken, bunu %22,7 ile eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması, %18,9 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama takip etti.

Ülkemizde ise en önemli boşanma nedeni her iki cinsiyette de sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu. Bu oran, kadınlar için %61,5, erkekler için ise %40,2 oldu. Kadınlar için sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri %42,6 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama, %36,4 ile dayak/kötü muamele oldu. Erkekler için sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri ise %24,5 ile eşin ailesinin aile içi ilişkilere karışması ve %24 ile eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması oldu.

Çocuklara en fazla verilen ceza %74,8 ile azarlama oldu

Son bir yıl içerisinde çocuk veya çocuklarına ceza veren anne ve babaların ne tür ceza verdikleri incelendiğinde; Batı Anadolu’da anne ve babaların çocuklarına verdikleri en yaygın ceza türü %74,8 ile azarlama olurken, bunu %50,1 ile interneti yasaklama, %46,1 ile Tv izlemesine izin vermeme takip etti.

Ülkemizde ise anne ve babaların çocuklarına verdikleri en yaygın ceza türü %72,6 ile azarlama oldu. Bunu, %48,7 ile İnterneti yasaklama ve %40,8 ile TV izlemesine izin vermeme cezaları izledi.

Bireylerin %32,75'i istediği ideal çocuk sayısının 3 olduğunu belirtti

Bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde Batı Anadolu’da bireylerin %32,75’i 3 çocuk, %32,74’ü ise 2 çocuk istemektedir. Ülkemizde ise bireylerin %32’si 2 çocuk, %31,4’ü ise 3 çocuk istemektedir.

Bireylerin yaşlılıktaki tercihi %37 ile çocuklarının yanında kalmak oldu

Bireylerin kendilerine bakamayacak kadar yaşlandıklarında nasıl yaşamayı düşündükleri sorulduğunda; Batı Anadolu’da bireylerin %37’si yaşlandıklarında çocuklarının yanında kalmayı istediklerini belirtirken, %33,1’i evde bakım hizmeti almayı, %15,4’ü ise huzurevine gitmeyi istediğini belirtmiştir.  %13,8’i ise fikrinin olmadığını beyan etti.

Ülke genelinde ise bireylerin %37,6’sı yaşlandıklarında çocuklarının yanında kalmayı istediklerini belirtirken, %29,4’ü evde bakım hizmeti almayı ve %11’i ise huzurevine gitmeyi tercih edeceklerini belirtti. %21,6’sı ise fikrinin olmadığını beyan etti.