Batı Karadeniz’in en büyük kütüphanesi yapılıyor

Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü'nde projesi tamamlanarak inşasına başlanan kütüphane binası, Türkiye'deki üniversite kütüphaneleri arasında en büyüklerinden biri olacak.
Batı Karadeniz’in en büyük kütüphanesi yapılıyor

Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü'nde projesi tamamlanarak inşasına başlanan kütüphane binası, Türkiye'deki üniversite kütüphaneleri arasında en büyüklerinden biri olacak.

Bartın Üniversitesi, Kutlubey Kampüsü'nde projesi tamamlanarak inşasına başlanacak kütüphane binasıyla önemli bir yapıya daha kavuşuyor. 13 milyon 720 bin Türk Lirası'na mal olacak yapıyla, her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülerek inşa edilecek. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, kütüphane binasının 10 bin 600 metrekare arazi üzerine inşa edileceğini belirterek, yapının Türkiye'deki üniversite kütüphaneleri arasında, tek kütlede en geniş kullanım alanına sahip olacağını söyledi.

Araştırmacılar için her şey düşünüldü

Rektör Kaplan, kütüphanenin inşası tamamlandığında araştırmacıların rahat ve nitelikli bir ortamda çalışmalarını yapabileceklerini kaydederek "550 günde tamamlanacak yapıda; genel koleksiyon, süreli yayınlar, danışma kaynakları, gazete, nadir eserler, kitap dışı materyal salonları olacak. Ayrıca yapıda tek kişilik ve grup çalışmalarının yapılabileceği odalar yer alacak. İnternet salonlarının da olacağı kütüphane binasında, toplantı odası, konferans salonu ve sergi alanı da bulanacak. Sinema salonu ise ziyaretçilerin kültür ve eğitim çalışmalarında kullanılabileceği önemli bir yer olarak tasarlanmıştır" dedi.

Engelliler unutulmadı

Kütüphane binasının Türk Standartlar Enstitüsü'nün belirlediği ölçütler göz önünde bulundurularak yapılacağını kaydeden Rektör Kaplan, "Yapı, hareket kısıtlılığı bulunan kütüphane kullanıcılarına uygun olarak projelendirildi. Zemin ile birlikte dört katın yer alacağı kütüphanede, her katta bu hassasiyet yansıtılmıştır. Görme engelliler için ayrı okuma salonları oluşturuldu. Sadece sağlıklı bireyler için değil, engelliler için ise ergonomik malzemeler tercih edildi. Sonuç olarak proje, engeli kullanıcıların yapının bütün imkânlarından faydalanabilecekleri şekilde düşünülmüştür" diye konuştu.

24 saat açık kütüphane

Rektör Kaplan, Kütüphane binası tamamlandığında 24 saat çalışma yapılacak bir eğitim-öğrenim alanı olacağını da aktararak "Milyonlarca materyalin yer alacağı yapıyı araştırmacılar 24 saat kullanabilecekler. Işıkların hiç sönmeyeceği kütüphane binamızda öğrenciler ve üniversite personeli dışında araştırmacılar da yararlanabilecek. Kütüphanemiz ilimiz ve çevredeki araştırmacıların önemli buluşma mekânlarından biri olacak" şeklinde konuştu.

Geleneksel ve modern mimari yansıtılıyor

Tamamlandığında araştırmacılara konforlu bir hizmetin verileceği bina Selçuklu mimarisinden esinlenilerek planlandı. Binanın farlı noktaları Selçuklu dönemini yansıtan motifler, modern bir form ve çağdaş yapı malzemeleri kullanılarak şekillendirilecek. Dış görünümü sıradan bir kütüphane binası çizgisinden farklı olarak oluşturulan binada renklerden güneş ışığının yansımasına ve iklime uygun mimari tasarıma kadar her şey dikkate alındı.

Batı Karadeniz’in en büyük kütüphanesi yapılıyor

Kaynak: