Ali Kaya

Ali Kaya

Batı sömürgeciliği

Batı sömürgeciliği

Sömürge veya  sömürgecilik nedir?

Bir devletin başka milletleri, devletleri, toplumları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması olarak tanımlayabiliriz.

Dünya veya Batı sömürgeciliği, gelişmemiş toplumları refaha kavuşturmak ve gelişmelerinde katkıda bulunmak amacıyla baskı altında tuttukları şeklinde algılar veya algılanmasını sağlar. Bir bakıma iyimserlik havası estirirler ve bu  daha çok 19.yüzyılda Avrupalı devletlerin ve tüm dünyada ki  sömürgeci güçlerin yayılmasının da sözde meşru dayanağı bu olmuştur.

17-18 yüz yıllarda batının sanayi devrimi ile birlikte enerji ihtiyaçlarını karşılamak için dünyanın enerji kaynakları bakımından yeni bulunmuş petrol yatakları olan orta doğu ve afrikada ve dünyanın değişik yerlerinde yapılan sömürgelerin sonucu katliamlar ortaya çıkmıştır.İngilizlerin Hindistan da yaptığı sömürge  sonucu Hindistan dokumacılık sektörü bitirilmiş ve İngiliz dokumacılığı değer kazanmıştır.buraya kadar normal ama nasıl bitirildiği ise işin vahim boyutudur. Friedrich Engels, “İngiltere’de İşçi Sınıfının Durumu” adlı kitabının  önsözünde ; “Hindistan’daki milyonlarca elle çalışan dokuma tezgahı ; İngiltere’de  enerjiyle çalışan dokuma tezgahları tarafından sonunda çökertildi,”der.

 İngilizlere göre İngiliz kumaşı makineyle üretildiği için ucuzdur, Hindistan kumaşı ise elle üretildiği için pahalıdır; eh, herkes ucuz olan İngiliz fabrika kumaşını almaya yönelince, pahalı olan Hindistan el dokuması kumaşlar müşteri bulamamış ve böylece Hint kumaşı üretimi de yok olmuştur derler.Ama durumun  aslı öyle değildir. Hindistan’da dokumacılık, hiç de öyle Engels’in anlattığı gibi İngiliz fabrika kumaşının ucuzluğu nedeniyle kendiliğinden batmamıştır.

Hindistan’ı sömürgeleştiren İngilizler, orada bulunan yerli el dokumacılığını yok etmedikleri sürece İngiliz fabrika kumaşlarına Pazar açamayacaklarını anlayınca, Hindistan’daki yerli kumaş üretimini yok etmek üzere Hindistanlı dokumacıların başparmaklarını keserek onları Hint kumaşı üretemez duruma düşürmüş ve böylelikle hem dünya pazarlarında Hindistan kumaşını yok edip, İngiliz kumaşının egemenliğini sağlamaya yönelmiş, hem de Hindistan’ı İngiliz kumaşlarının tüketicisi, müşterisi durumuna düşürmüştür.

Hint dokumacılığını yok eden, İngilizlerin dediği gibi İngiliz fabrika kumaşının ucuzluğu değil, İngiliz emperyalizminin vahşetidir.Çünkü Batı her daim kendisini efendi olarak görür ve bir icat bulunacaksa onlar bulur bir fikri onlar üretir ve dünyaya onlar empoze ederler batı kendi yaptığı vahşeti veya katliamı sadece yönetim ve  demokrasi için müdahale olarak görür ve bunun böyle görülmesini ister.Türkiye 100 yılın en önemli uygulamaları,ekonomisi ve genç insan nüfusu ile batı için bir tehdit olmaya başladığı günden bu zamana kadar (gerçi yüzyıllardır bizi tehdit olarak  görmekten asla vazgeçmediler) Türkiyenin içişlerine karışmaya  veya ülkeyi zayıflatmaya vede yönetime müdahale etmeye çalışmışlardır ve çalışacaklardır.Bunu siz ister siyasi olarak müdahale düşünün veya ekonomik müdahale olarak düşünün.Bu açıdan ülkemizin bu günlerde içinde bulunduğu durumu düşünmemiz daha uygun olur kanaatindeyim.Çünkü Batı kendisinin kontrol edemediği gücü asla istemez ve o gücü kontrol etmek ister.

Saygılar

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR