Batı Trakya'da Konya'nın Şivlilik geleneği yaşatılıyor

Batı Trakya'da Konya Şivlilik geleneği yaşatılıyor. Kandil günlerinde köydeki küçük çocukların ev ev dolaşarak halkın kandilini kutlayarak, şeker toplama geleneği devam ediyor.
Batı Trakya'da Konya'nın Şivlilik geleneği yaşatılıyor

İskeçe’nin Şahin köyünde, Konya'nın Şivlilik geleneği kandil günlerinde yaşatılan “Şeker Toplama” geleneği ile sürdürülüyor. Kandil günlerinde köydeki küçük çocukların ev ev dolaşarak halkın kandilini kutlayarak, şeker toplama geleneği devam ediyor.

a6e3faf036d349ce423adf96411b00dbt2.jpg

BİRİNCİ İLAN EDİLİYOR

Şahin köyünde yıllarca uygulanan geleneğe göre kandil günü erken saatlerde kalkan çocuklar, temiz ve güzel kıyafetler giyerek, köydeki evleri tek tek gezer. İlkokul çağındaki çocuklar gruplar halinde köylülerin kandilini kutlar ve büyükler de çocuklara şeker ve çikolata ikram eder. Bu günlerde çocuklar arasında da adı konmamış bir yarış yaşanır. En çok şekeri toplayan çocuk “birinci” ilan edilir.

KANDİL ŞEKERİ TOPLAMA GELENEĞİ

“Şeker Toplama” geleneği bu kandilde de devam etti. Bugün Berat Kandili nedeniyle güzel havayı da fırsat bilen çocuklar Şahin köyünde “Kandil Şekeri” toplama geleneğini yaşattı. Şahinli soydaşlar ise “Bu gelenek Şahin köyünde ve Türkiye’de Konya başta olmak üzere birkaç yerde yaşatılıyor” diyerek geleneğe sahip çıkmaya devam ediyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :