Ali Kaya

Ali Kaya

Batıda basın özgürlüğü

Batıda basın özgürlüğü

Batılı devletlerin medyası ve bazı devlet adamları bu günlerde Türkiye’ye basın özgürlüğü üzerinden karalama kampanyalarını ve Reisi Cumhuru hedef alan yazı,  yorum ve karikatür ile yapılan saldırıları esefle  izlemekteyiz. ABD başkanı  Sayın Obama’nın da bunu dillendirmesi aklımıza tarihte Sultan Abdülhamid’e basın yoluyla  yapılan saldırıları getirdi. Tüm bunlara geçmeden  Batı medeniyeti ile olan ilişkilerimizin seyri  bizim siyasi ve ekonomik olarak güçlü olmamıza bağlı olarak değişken bir seyir izlediğini tarihi olaylar göstermektedir.Biz güçlü olduğumuz dönemlerde Batılı ülkeler bizimle daha iyi ilişkiler geliştirmek istemiş  gücümüzün azaldığı dönemlerde çifte standartlı yani dıştan yanımızda yer alır gibi görünüp  temelde bizi yıkacak oyunları kurgulayarak bölmek ve parçalamak istemiştir. Bunlara karşı hazırlıklı olmamızda fayda var . Önceki yazılarımızda batının çifte standartlı politikalarını defalarca izahat etmeye çalışsak da tekrar etmekte fayda olduğu kanısındayım. Siyasi ve ekonomik olarak güçlü olduğumuz dönemlerde  devlet olarak yanımızda görünen batılı ülkeler düşmanlıklarını  medya vasıtası ile ülkemiz aleyhinde yazılarla kendini göstermiştir ve bunu basın özgürlüğü veya ifade özgürlüğü gibi türlü kılıflarla bize yutturmaya çalışmışlar ve  güya kendilerinde demokrasi  varmış gibi göstererek bunu savunmuşlardır.  Örnek verecek olursak 1876 da tahta çıkan Abdülhamid hanı dağılmakta olan Osmanlıyı ayakta tutmaya çalışırken içeride muhaliflerce’’ İstibdat dönemi ‘’ yani zulüm ve baskı dönemi olarak adlandırılması ve dışarıda özellikle batı basınında  ‘’Kızıl sultan , Büyük cani ,Zalim ,Diktatör ,Tiran ‘’ gibi makale ve karikatürlerle düşmanlıklarını göstermiştir.  Senaryo aynı fakat  figüranları değişmiş   bir oyun olduğu artık o kadar açıktır.

            Batı da basın özgürlüğünün ne olduğu ne olmadığı hakkında birkaç örnek verirsek  ABD  devlet başkanına tehdit ve hakaret edenlere  hapis ve para cezası uygulanırken , Tehdit edenler beş yıla yakın hapis ve  250bin dolar para cezası ile cezalandırılıyor. Bir Amerikalının sosyal paylaşım hesabından   Obamayı  öldürecem diyerek yaptığı  paylaşım sonrası tutuklanıp kısa sürede yargılanıp 3 yıl hapis cezası alması veya Avrupa ülkelerinde devlet başkanları veya kraliyet ailelerine yönelik yapılan hakaret ve tehditler de hapis ve para cezası gibi sert önlemlerle  kendini gösteriyor. Buda hemen aklımıza Cumhurbaşkanımız  Sayın Erdoğan’a  sosyal paylaşım sitelerinde yapılan hakaret ve tehditleri getirdi. Sosyal paylaşım sitelerinde yapılanlar Sayın Obama’ya yapılsa ne olurdu acaba  hemen cevabı yazalım 5 yıla kadar hapis Erdoğan’a yapılırsa İfade ve basın özgürlüğü .İşte batının çifte standardı. AB Parlamento başkanının ‘’Türkiye Cumhurbaşkanı dahil , politikacılar mizah ve eleştiriyle yaşamasını bilmeli ,Bir başka Ülkenin Cumhurbaşkanının kendisini karikatürize edilmiş hissettiği için Almanya’da demokratik hakları kısıtlamamızı istemesi kabul edilemez ,Şunu net olarak ifade etmeliyiz  bizim ülkemizde demokrasi var .bitti‘’gibi söylemleri  dönde aynaya bak dedirten davranışlardır.Geçtiğimiz Çarşamba günü Almanya da Sayın Erdoğan’a ağır hakaret içerikli karikatür ve yazıları yazanlara ve TV yoluyla  yayımlayanların yargı yolunun açık olması bizleri umutlandırmıştır bakalım ne yapacaklar.

     Son olarak bizim  muhaliflerin yaptıkları ile alakalı olarak geçen hafta bir gazeteci  hanımefendiye yumruk atacak kadar gözü karamış gazetecilerin ardından hanımefendi bir bakanımıza yönelik  ağzından çıkanın ne olduğunu bilmeyen sözde siyasetçilerin söylemleri  için burada yer vererek sayfayı kirletmek istemem onlara  tek söz yeter  sanırım ‘’Allah ıslah etsin .’’ SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR