Batı'nın 'İncirlik' yalanı

Batı'nın 'İncirlik' yalanı

15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece, İstanbul ve Ankara'da alçak uçuş yapan savaş uçaklarına yakıt ikmalinin yapıldığı İncirlik üssünde, 'ABD'nin nükleer silahlarının tehlike altında olduğu' algısı, sistematik bir şekilde servis ediliyor. ABD'li düşünce kuruluşlarının ve medyanın destek verdiği algı operasyonunda, ABD'nin İncirlik'te konuşlanan nükleer silahların Romanya'ya nakledildiğine dair bir iddia ortaya atıldı. Türkiye ve ABD'nin resmi bir açıklama yapmadığı iddiayı, Romanyalı yetkililer yalanladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İncirlik üzerinden Türkiye'ye yapılan saldırılar devam ediyor. İstanbul ve Ankara'da alçak uçuş yapan F-16'lara yakıt ikmali yapan İncirlik ile ilgili sorular hala gündemdeyken, ABD'li düşünce kuruluşlarının ve dış basının İncirlik'i kullanarak Türkiye'ye karşı başlattıkları algı operasyonu etkin bir biçimde sürüyor.

Washington ile Ankara ilişkilerinin gerildiğini iddia eden Euractiv sitesi, "ABD, Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinden sonra Türkiye'de konuşlu bulunan nükleer silahları Romanya'ya taşımaya başladı" ifadelerini kullandı.

20'den fazla silahın taşındığını iddia eden sitenin haberini Romanyalı yetkililer yalanladı.

ABD düşünce kuruluşu Simson Merkezi'nin raporlarına göre Soğuk Savaş döneminden beri Türkiye'nin Suriye sınırına yakın 100 km uzaklıktaki İncirlik Hava Üssünde bulunan nükleer silahların sayısı yaklaşık 50 tane.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye, İncirlik Üssü'nün elektriklerini kesip, bölgedeki tüm uçuşları yasaklamıştı. İncirlik'te bulunan FETÖ'cü hain komutanlar yakalanarak tutuklanmıştı.

ABD ve Türkiye'ye soruldu

Söz konusu iddia, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanı, Romanya Dışişleri Bakanlığı'na sorduğunu ve hem Amerikalı hem de Türk yetkililerin bu soruyu cevaplandıracağı sözünü verdiği belirtiyor. Ancak cevabın henüz gelmediği belirtiliyor.

Romanya Dışişleri Bakanlığı söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Kaynak:Yeni Şafak