Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

BAYRAM DÜŞÜNCELERİ

BAYRAM DÜŞÜNCELERİ

Rahmet,bereket ve Kur’an Ayı Ramazan sona erdi. Bayrama kavuşma sevincini yaşadık!

Temmuz sıcaklarında,işlerin yoğun olduğu bir mevsimde oruçlar tutuldu.Oruç tutmanın karşılığının bizatihi Allah (c.c) tarafından verileceğinin bilinmesi, şüphesiz bizlerin sabrına katkısı oldukça fazla .

Çok şükür Konya’mız diğer yerleşim yerlerinden farklı bir Ramazan geçirdi.Oruç tutanların sayısında geçmiş dönemlere nazaran azalmasına rağmen,yine de farklılık hissedilebiliyordu.

Geçmiş dönemlerde oruç tutmayanlar mutlaka vardı.Ancak;oruç tutmayanlar,oruç tutanlara saygıdan veya toplum baskısından dolayı durumlarını belli etmezlerdi.

Saygı çok güzel bir haslet.Dinimiz İslam’ın hoşgörüsü bu özelliği Müslümanlara kazandırmakta.

Ama ne yazık ki, günümüzde saygı ve edep konusu her alanda pörsütüldüğü gibi, maalesef, oruç ayında eskiden gösterilen hassasiyet,saygı ortadan kalkmış.

Bizim gibi yaş ortalaması yüksek olan kuşak,şimdiki durumu normal karşılaması oldukça zor.

Bayram sevinç ve neşe çağrıştırır.Bu bayramda yeterince neşe ve sevinç içinde olabilme imkanı –düşünce,insaf ve merhamet sahibi Müslümanlar için- yok diyorum.

Filistin Gazze başta olmak üzere, mazlum diğer İslam ülkelerin olan kan ve göz yaşı,bizlerin bayram sevinci yaşamamıza engel olmakta.

Lanetlenmiş kavmin yaptıklarına engel olamamanın, zulüm ve ateş çemberinde olan Müslümanlara yardım edememenin, çaresizliğimizin vicdani baskısı ve ağırlığı altında nasıl bayram yapılabilir?

Bütün dünya ülkeleri sağır ve dilsiz.En acısı ve enteresan olanı,bütün İslam ülkeleri-Türkiye hariç-aynı şekilde sağır ve dilsiz.

İnsan hayatı,özellikle Müslüman insanın hayatı bu kadar ucuz mu?Varlıkların,yaratılanların en üstünü insana bu zulüm niye?

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin her anında yaptığımız samimi dualar,inşallah kabul olmuş/olacaktır.Acı,gözyaşı ve kan akışının sona ermesine vesile olacaktır.

İnşallah bu bayramı, ailemize ve çevremize bayram olarak yaşatma çabası içinde olmuşuzdur.

Bayramların;birliğimize,dirliğimize ve birlikteliğimize sağladıkları katkının farkında olarak,tatil mantığında değil,yaşatılması gereken çok önemli bir değer olarak kutlanması gerekiyor.

Gerekir biraz hafif bir tabir oldu.Onun yerine ZORUNDAYIZ –sorumluluğumuz gereği- demek gerekir.

Hep duyarsınız.”Ah nerede o eski bayramlar.”O eski bayramların tadını yeni jenerasyona (kuşak) vermek bizim elimizde.

Büyüklerimizin bayramlarda bizlere yaptıklarını aynı kararlılıkla yaparsak işimizi kolaylaştırmış oluruz.

Aslında yaparsak değil, yapmak zorundayız.Büyüklerimize,çocuklarımıza gerekeli bayram sevincini yaşatmak zorundayız.

Millet birliğini oluşturan önemli değerleri öğretmek ve yaşantımızın en önemli amacı haline getirmek zorundayız.

Dünyanın hızla çözülmeye başladığı bu dönemde birlikte olmaya,beraber ve bir olmaya daha çok ihtiyacımız var.

Bir süre önce, 110 yaşında kaybettiğimiz bir aile büyüğümüz,ninemiz vardı.Bayramlar yaklaşırken, bayram ziyaretine gelenlere vermek üzere hediyelerini hazırlar/hazırlattırırdı.

Özelikle çocukları hiç ihmal etmez,onların hoşlanacağı hediyeler sunardı.Büyükleri de hediyeden mahrum etmez,adeta bizlere ders verirdi.

Evlilik yaşına gelmiş gençler için de özel hediyeleri olurdu.Herkesin çok sevdiği ve saygı duyduğu –bu özelliği sayesinde- PETEK ANNESİ idi.

Ömrünün son demlerine kadar bu özelliğini hiç kaybetmedi.PETEK ANNE’nin kaybı, insan kaybından çok,kaybedilen önemli bir değer örneği oldu.

Bayramlarımızı büyüklerin sevincine,çocuklarımızın coşkusuna önemli katkı yapan günler haline getirmenin çabası içinde olmak gerekir.

Çözülen toplumun bir aracı haline gelmek istenmeyen bir durum.Böyle bir sorumluluğu taşımak istemiyorsak,değerleri gereği gibi yaşamak,yaşatmak ve en önemlisi yeni jenerasyona öğretmek istiyorsak,gereğini yapmak zorundayız.

Bizler ailece baba ocağında çok güzel bayram sevinci yaşadık. Üç kuşak-Jenerasyon- birlikte aile büyüğümüzün yanında bayramı kutladık.

Bayramı tatil mantığından çıkardık.Bayram sevincini ortak yaşadık.Uzaktan gelen aile fertlerinin mutluluğuna diyecek yoktu.

Birlikteliğimizi güçlendiren Bayram, Ülkemizin birliğine vesile olması dua ve dileğimiz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR