Bayram gelince herkes bıçak bileyicisi oluyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi müşterileri artan bıçak bileyicileri, bir sanat olan mesleklerinin bu günlerde sokak aralarında da yapılmaya başlandığını belirterek vatandaşları uyarıyor.
Bayram gelince herkes bıçak bileyicisi oluyor

Bilecik'teki bıçakçı ve bileyiciler Kurban Bayramı öncesi yoğun mesai yapıyor. Bıçak bileme ustaları vatandaşların Kurban Bayramında kesim ve diğer işler için kullanacakları bıçakları yetiştirmek için akşam geç saatlere kadar çalışıyor. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek vatandaşlar evlerinde bulunan ve körelen bıçakları biletmek için bıçakçıların yolunu tuttu. Bayrama hazırlık yapan vatandaşlar, körelen bıçaklarını bileterek kesim işlemlerini kolaylaştırmak istiyor. Bıçak bilemenin çok önemli olduğunu belirten bileyici ustaları, iyi bilenmiş bir bıçakla kurbanın daha rahat kesileceğini söylediler. Bıçak ustası Ahmet Usta, "Bıçaklar kurban kesimde en önemli araçtır. Vatandaşa uyarımız bıçak bilemeyi işini iyi yapan profesyonel yerlerde yaptırın. Aksi halde doğru bilenmeyen bıçak hem size zorluk çıkaracak, hem de kurbanlık hayvana büyük eziyet verecektir. Özellikle ucuz Çin malı bıçaklardan da uzak durulmalı. Çünkü kırılma olasılıkları çok yüksek" dedi.

"Kurban Bayramı geldi mi herkes bileyici oluyor"

Bıçak bileylemenin ince ve önemli bir zanaat olduğunu belirten Ahmet Usta, "Bıçak bileylemek o kadar da kolay değildir, ustalık ister. Bıçağın keskin olması için bıçağı bileylerken kalem açısı vermek lazım. Keskin olmaz yoksa. Burada da el marifeti devreye girer. Bu iş bir anda da öğrenilmez. Ama Kurban Bayramı oldu mu herkes bıçakçı oluyor. Tek sorunumuz sokak aralarında bıçak bileyenlerdir. Onlar çelik bıçakların orijinalliğini bozuyorlar. Bıçak bileme ayrı bir sanattır. Usta olmayan birinin bilediği bıçak kesmez. Kurban bıçakları özenle seçilmeli" diye konuştu.

Bayram gelince herkes bıçak bileyicisi oluyor

Kaynak: