Bayram kartlarınız "savaşın minik mağdurlarından"

Bayram kartlarınız "savaşın minik mağdurlarından"

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığınca, Türkiye'deki kamplarda yaşayan Suriyeli çocukların yaşadıkları dramları ifade ettikleri sözler ve çizdikleri resimlerin yer aldığı bayram tebrik kartları hazırlandı.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle sevdiklerinden, yurtlarından koparılan ve Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle mülteci kamplarında bir araya gelen AK Partili kadınların götürdüğü boyama kalemleriyle çocuklar, umutlarını, duygularını anlatan resimler çizdi. 

Küçük yaşta savaşla tanışan, minik bedenlerinde savaşın izlerini taşıyan Suriyeli çocuklar, yaşadıkları dramları kağıtlara resim olarak aktardı. Kimisi evlerinin bombalandığını, kimisi bacağının koptuğunu, kimisi annesinin, babasının, kardeşlerinin feryadını çizdi bu kağıtlara. 

Her şeye rağmen içinde umudu besleyen çocuklar, resimlerinde Türkiye ile Suriye bayraklarını aynı kalp içinde birleştirdi. 

İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi'nde, çocukların yaptığı resimlerle, "Suriyeli çocuk olmak" temalı sergi açan AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı, bu kez resimleri Ramazan Bayramı tebrik kartlarına taşıdı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bayram kartı 

Çocukların duygularının ve yaşadıkları dramlara ilişkin ifadelerin de yer aldığı kartlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere bakanlara, bürokratlara, yurt içi ve yurt dışına gönderilmeye başlandı. Kartlarda, çocukların duygularını aktardıkları sözlerin İngilizcesi de yer alıyor.

Halep'te yaşayan ancak çatışmalar nedeniyle evi bombalanan, annesi ve kardeşleriyle Türkiye'ye sığınan 10 yaşındaki İlhem, yaptığı resimde bir kalbin içine Türk bayrağı ile Suriye bayrağını yan yana çizdi.

Savaşmak için Suriye'de kalan ancak yaralandıktan sonra Türkiye'ye gelen babasına kavuşan İlhem, resmine "Savaş demek, korkup anne kucağında, saklanmakmış bir ağaç kovuğuna, annem bile korkuyor ise savaş olmasın baba" ifadesini kaydetti. İlhem'in resminin yer aldığı bu bayram kartı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilecek. 

Suriyeli Ahmet'in Suriye bayrağının ortasına Türk bayrağı çizdiği resim ile "Suriye'deyken Beşer Esed bizi bombalıyordu, babamın parmakları kesildi, çok insan şehit oldu, evler hep yandı, kadınlar ve çocuklar hep ağlıyordu, erkeklerse savaşıyordu. Bir çocuğun annesine koştuğu gibi biz de Türkiye sınırına doğru koştuk. Sonra kamplarımız kuruldu, Türkiye'ye bize sahip çıktığı için çok teşekkür ederim." sözlerinin yer aldığı kart ise Başbakan Yıldırım'a iletilecek.

- "Savaş mağdurlarının sesini dünyaya duyurmak istiyoruz"

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam, savaş mağdurlarının yaşadıklarına ilişkin farkındalığı artırmak ve tüm dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Kartların sadece Suriyeli çocuklar değil, tüm savaş mağdurlarını anlattığını belirten Çam, "Savaş mağdurlarının sesini dünyaya duyurmak istiyoruz. Bir an önce savaşların, terör olaylarının bitmesini arzuluyoruz. Başarılı bir çalışma ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz, biz ilkini gerçekleştirdik, bundan sonra da tüm bürokratlarımızın bayramlarda, yılbaşında bu kartlarla dünyaya mesaj vermelerini temenni ediyoruz." diye konuştu.

Çam, çocukların resimlerini çantalara, bardaklara da bastırdıklarını, bunların da dağıtımını yaptıklarını dile getirdi.

Kadın, göç ve çocuğa dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı Kurulunu Türkiye'ye davet ettiklerini, Türkiye'de özel bir konferans düzenlemeyi planladıklarını anlatan Çam, çocukların yaptığı resimleri de burada sergileyeceklerini bildirdi. 

- Duygulandıran tebrik kartları

Türkiye'ye sığınan ve Mardin'in Midyat kamp okulunda eğitim hayatını sürdüren Muhammed ise özgürce uçan bir kuş çizerek, ülkesinde özgürce yaşamak istediğini resmine yansıttı. Muhammed'in kartında, "Savaş bitip huzurlu bir ortamın sağlanmasından sonra ülkeme dönmeyi arzu ediyorum, misafirperverliğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür ederim." sözleri ile "Kolun mu kırıldı, üzülme belki Allah sana kanat verecek." ifadeleri yer aldı. 

 Midyat'taki kampta yaşayan ve en kısa zamanda ülkesinde barışın sağlanmasını isteyen Hatice ise silahlı insanların, evlerine yaptıkları saldırıyı çizdi. Hatice'nin kartında ise "Savaş büyük insanların zayıflığı, bedelini küçücük yüreklere ödettikleri" sözleri yer alıyor.

Savaşta kuzenlerini kaybeden ve 6 kardeşi ile Türkiye'ye sığınan Zeynep ise savaş nedeniyle tek ayağı kopmuş bir çocuk çizdi. Büyüyünce mimar olmak isteyen Zeynep kartında, "Ölünce düşleri büyümez savaş çocuklarının" sözünü paylaştı.

-  "Üşüyen çocukluğum..."

Ressam olmak isteyen ve çocukları dünyanın süsü olarak nitelendiren Suriyeli Esra da bir tarafta oyun oynayan çocuklar, diğer tarafta ise bir köşeye sıkışmış, yüzünü kapatan, ağlayan bir çocuğu resmine aktardı. 

Doktor olmak isteyen Semira ise hayatta kalmak ve daha iyi bir yaşam için yola çıkan ancak denizde hayatını kaybeden insanları konu alan bir resim çizdi. Küçük bir teknede gözyaşları içinde yardım isteyen anne ve babanın feryadını yansıtan Semira'nın kartına ise "Denizin orta yeri yalnızlığım ve üşüyen çocukluğum, umuda mı yolculuk, ölüme mi, kıyıya vurunca hayallerim." notu yer aldı. 

Mezar başında ağlayan bir kadını çizen Maria'nın kartında ise "Biz çocuklar savaş oyunlarını oynamıyoruz artık, bu oyunu büyüklere bıraktık." sözünü kaydetti.