Bayram tadında dokuz gün olsun!

Bayram tadında dokuz gün olsun!

Son yıllara bayramlar tatil ve eğlence gibi algılamaya başladığını ve bunun büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu söyleyen ifade eden Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu, “Sılayı rahim Allah’ın rahmeti ile bağ kurmaktır. Onun için bayramı bu rahmetin tezahür edeceği zenginliğimizin, huzur ve mutluluğumuzun artacağı günler olarak değerlendirelim” dedi. 

Son yıllarda Ramazan ayı ve Bayram günlerinin algısı değişti. Çoğu insan artık dini bayramları tatil ve eğlence gibi algılamaya başladı. Eskiden bayram günlerinde akraba, eş, dost ziyaretleri gerçekleştiren insanlar son yıllarda tatillerini tatil beldelerinde geçiriyor. Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu konuyla ilgili Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Peygamber efendimizin bayramları ‘yeme ve içme ve Allah’ı zikretme günleri’ olarak vasfettiğini ifade eden Poçanoğlu, bayramların neşe ve sevinç günleri olduğunu söyledi. Geçmişte bayramların sılayı rahimi ziyaret ederek birlik ve beraberlik içerisinde geçtiğini belirten Poçanoğlu, son yıllarda bayramların artık tatil günlerine dönüştüğünü vurguladı.

bayram--(3)-001.jpg

SILAYI RAHİM UNUTULDU

“Geçmişte bayramlar sılayı rahim yani akraba, komşu ziyareti üzerinde olurdu” diyen Poçanoğlu, “Herkes birbiriyle oturur yakın uzak ayırt edilmeden ziyaret edilir, eller öpülür. Hatta eski zamanlarda büyüklerimizin ellerini öptüğümüz zaman ‘muammer ol’ derlerdi. Muammer olmak uzun olmak demektir. Dolayısıyla insanlarda birbirlerine muammer ol kabiliyetini de kaybettiler. Ne el öpen ne de eli öpülen böyle bir duadan haberdar değil.  Bayramlar artık bir tatil günlerine dönüştü. Tatil paketleriyle insanlar borçlanmak suretiyle kredi alarak bir yerden bir yere hücum ediyorlar” ifadelerini kullandı.

ahmet-pocanoglu--(2)-001.jpg

SILAYI RAHİM MÜSLÜMAN İÇİN ÖNEMLİ

Sılayı rahimin bir Müslüman için önemli olduğunun altını çizen Poçanoğlu, “Sılayı rahim akrabalık arası ilişki demek. Rahim ile sıla ile de rahimden dolayı olan bağ. Akrabalar arası bu bağda rahimler vasıtasıyla kurulur. Rahim ile ana rahminde olan çocuk cenin arasında bir kordon bağı vardır. Doğumdan sonra da akrabalar arasında rahimden doğan manevi bir bağ kurulur. Nasıl ana rahminde çocuk kordon ile annesine bağlı ise aynı rahimden olan akrabalar ise birbirlerine manevi bağ ile bağlı olurlar. Bu sebeple sılayı rahim bir Müslüman için önemlidir. Ana rahmi, Rahman olan Allah’ın rahmeti orada tezahür eder. O küçücük canlıyı esirger. Rahim bir bakıma Allah’ın rahmetinin tezahür ettiği bir yerdir. Bu sebeple Hz. Muhammed, ‘Rahim, Rahmandan bir bağdır’der” diye konuştu.

bayram--(4).jpg

BAYRAMLARDA HUZUR VE MUTLULUK ARTAR

Sılayı rahimi ziyaret etmenin Allah ile bir bağ kurmak olduğunun ifade eden Poçanoğlu, “Sılayı rahim Allah’ın rahmeti ile bağ kurmaktır. Bu sebeple akrabalarını ziyaret edenin ömrü uzun olur, ibadetleri makbul olur. Onun için bayramı bu rahmetin tezahür edeceği zenginliğimizin, huzur ve mutluluğumuzun artacağı günler olarak değerlendirelim. Bir tatil vakti değil de daha çok birbirimizi ziyaret edeceğimiz vakitler olarak değerlendirelim. Ulaşım ve iletişim çok yaygınlaşmasına rağmen bireysellik insanları çok yalnız hale getirmiş durumda. Şehir kültürü insanları bu hale getirmiş durumda. Yalnızlığın getirmiş olduğu handikaplar var. Bu sebeple sılayı rahim ve bayram ziyaretleri bizi bu yalnızlığın getirdiği handikaplardan, problemlerden korur ve kurtarır. Onun için bu bayram en yakınımızdan başlamak suretiyle akrabalarımızı, komşularımızı, köylülerimizi ziyaret edelim, selam verelim ki Allah’ın rahmeti tezahür etsin” şeklinde konuştu.

 İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER