Bayram tatil değildir

Son yıllarda bayram algısında bir değişim yaşandığını ifade eden Meram İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü, bayramların artık eş, dost ve akraba ziyaretlerinin yapıldığı zamanlar olmaktan çıkarak sadece tatil olarak görülmeye başladığını söyledi.
Bayram tatil değildir

Her alanda olduğu gibi son yıllarda bayram algısında da büyük bir değişim yaşanıyor. Günümüzde bayramlar bir tatil ve kafa dinleme vesilesi olarak görülmekte bayramlar aslından hızla uzaklaşmaya başladı. Bizi biz yapan en önemli değerlerimizden olan bayramların son yıllarda büyük biz yozlaşmaya uğradığına değinen Meram İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü, “Son yıllarda bayram algısında değişiklik yaşanıyor. Bayram denince insanların aklına artık tatil geliyor.  Peygamber efendimiz dönemindeki veya Selçuklu, Osmanlı gibi ecdadımızın dönemlerindeki bayram algısıyla günümüzdeki bayram algısımaalesef Müslümanlar arasında değişik yorumlanmalara sebep olmaktadır. Peygamber Efendimiz as döneminde bayram namazını namazgâhta kıldırmış. Kadın, çoluk çocuk tüm Medinelilerin bu bayrama iştiraki amaç ve hedef edinilmiştir.Efendimiz Medine’de Cuma namazlarını mescitte kıldırmış olmasına rağmen bayram namazlarında toplumun daha fazla iştirakinin sağlanabilmesi için Cuma namazı mescidinin dışında yerlerde kıldırmıştır. Peygamber efendimiz dönemindeki bayram daha çok Kadir gecesini,  bayram öncesi Ramazan’ı ihya etmenin sevinci olarak algılanmış, bu sevinç kardeşler arası kucaklaşma vesilesi haline getirilmiştir.  Son dönemlerde ise Müslümanların bayram deyince aklına tatil gelmeye başladı. Özellikle yazın bayram deyince deniz, kışın bayram deyince kayak merkezlerini algılanır hale geldi. Oysaki bayramda önemli olan dostların, arkadaşların buluşması, aile büyüklerinin ziyaret edilmesi, anne babaların mesajlarla veya internet ortamında değil de bizzat ziyaret edilerek ellerinin öpülmesidir. İslam dini bize böyle emretmiştir.” dedi.

8-1-3-006.jpg

ÇOCUKLARIN ZİHİNLERİNE BAYRAM OLGUSU YERLEŞTİRİLMELİ

Bayramda akraba ziyaretlerinin ve yüz yüze iletişimin önemine dikkat çeken Kütükçü, “Uzmanlar da insanlar yüz yüze gelmediklerinde, göz göze bakmadıklarında gerçekleştirilen iletişimin pek bir mana ifade etmediğini söylemektedirler.  Dolayısıyla bayramlarda daha çok göz göze yapılan kutlamalar, bire bir yapılan ziyaretler daha kalıcı olmaktadır. Bu şekilde gerçekleştirilecek ziyaretler özellikle de geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel bir örnek teşkil etmektedir. Elbette ki uzaktaki yakınlarımız için telefon etmek, mesaj yollamak, sosyal medya üzerinden iletişime geçmek gerekebilir ancak bizim öngördüğümüz ve tavsiye ettiğimiz öncelikle annelerin babaların yakın akrabaların bire bir ziyaret edilmesidir.  Bu gün çocuklarımız anne babalardan, dedelerden, ninelerden kaçar hale geldiler. Bunun temel sebebi de çocuklarımızın aile büyükleri ve akrabaları çok sık ziyaret ettirilmediği için arada kopukluklar oluşmasıdır. İftar deyince akla evde paylaşım, Ramazan deyince akla dostlarla muhabbet gelmelidir. Bayram deyince ise aklımıza dostlarımızın çocuklarıyla birlikte kapımızı çaldığı, evlerde hazırlanan yemek ve tatlıların ikram edildiği, çocuklarımızın gönül dünyasına bayram olgusunun yerleştirildiği zaman dilimleri akla gelmelidir. Bayramlarda kardeşlik, paylaşma, kucaklaşma, sevinç akla gelmelidir. Bayram bir sevinçtir ve sevinçler paylaşılarak büyür. Bu sevinçler paylaşıldıkça da İslam dünyasında yeni dostluk ve kardeşliklerin oluşacağını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSMAİL KOÇ/YENİ HABER GAZETESİ

8-1-4-006.jpg