Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Bayramımız bayram olsun

Bayramımız bayram olsun

İslamiyet ne güzel bir dindir ki, Allah’ın (c.c.) tüm bereketiyle insanları kucakladığı, manevi iklimiyle ısıttığı aylarımız, günlerimiz var. Ne kadar şükretsek azdır. Malum, Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bayram heyecanı 7’den 70’e herkesi sardı, sarmaladı. Sokaklar, caddeler, alışveriş merkezleri, tezgâhlar bayram bereketiyle şereflendi. Yani bayram bir kez daha bereketiyle beraber geldi. Nasıl bereketli olmasın ki? Bayramlar çocukların çocuk olduğu, küslerin barıştığı, büyüklerimizin elinin öpüldüğü, küçüklerimizin başının okşandığı günler değil midir? Kulağa ne kadar hoş geliyor. Yaşlar ilerledikçe belki bu bayram heyecanını yitiriyoruz. Ancak bayram vesilesiyle geçmişi şöyle -bir film şeridi gibi- gözümüzün önünden geçiriyoruz. Belki bu bile bayramın heyecanını yaşamamıza yetiyor. Bayramları bayram yapan bu değerleri unutmamak gerekir. Nedir bu değerler? Bayram öncesi tatlı bir telaş alır herkesi. Evlerde temizlikler ve yemek hazırlıkları yapılır. Alışverişe çıkılır, bayramlıklar alınır, çocuklar sevindirilir… Kurbanlık hayvan pazarını, bereketli bir alışveriş sarar. Allah’a (c.c.) ‘kurban’ edilmek üzere alınacak kurbanlık hayvan için, eller sıkışılır, tatlı, güzel bir pazarlığa tutuşulur. Burada belki de en hayırlı sünnetlerden biri işlenir. Bayramlarda tüm aile bireyleri, aile büyüğünün evinde toplanır. Kardeşler, akrabalar, komşular, dostlar birbiriyle hasret giderir. Birbirini uzun zamandır görmeyenler, bayramlar sayesinde özlemlerini sığdırırlar birkaç güne. Büyüklerin elleri öpülür, hatırları sorulur, gönülleri alınır… İnsanı insan yapan, gönülleri yumuşatan ne kadar güzel değer varsa, bayramın manevi hamuruyla şekillenerek, insanın kalbine doğru eser bir rüzgâr gibi. Allah (c.c.) ne güzel buyurmuş:

Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. (Hac Suresi 36)

Ayet-i Kerime’de de buyrulduğu gibi, Kurban Bayram’ı Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak içindir ve en iyi fırsatlardan bir tanesidir. İnşallah tüm bu değerleri, bu güzellikleri yaşayabileceğimiz, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanabileceğimiz bir bayram geçiririz. Şimdiden tüm İslam aleminin bayramını kutluyor hayırlara vesile olmasını diliyorum. Saygı, sevgi ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR