Bayramınız "maytap"la zehir olmasın

Özellikle bayramlarda satılan maytap benzeri patlayıcı ve yanıcı maddelerin, çocuklarda göz kaybı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi
Bayramınız "maytap"la zehir olmasın

 Özelikle bayramlar ve yaz tatili döneminde çocukların yoğun şekilde oynadığı maytap benzeri patlayıcı ve yanıcı maddelerin, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi. 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi, çocuklarını patlayıcı ve yanıcı maddelerden uzak tutmaları konusunda ailelere uyarıda bulundu.

Özkağnıcı, yaptığı açıklamada, çocukların daha çok bayramlarda ve yaz tatillerinde 'Roket'', ''Torpil'', ''Mantar'' gibi son derece tehlikeli patlayıcılarla oynadığını söyledi.

Bu tür patlayıcıların satışının hala devam ettiğini belirten Özkağnıcı, bu nedenle hemen hemen her yıl belli dönemlerde çok sayıda kişide patlayıcı ve yanıcı maddelerden dolayı göz yaralanmaları ve zehirlenmelerle karşılaştıklarını ifade etti.

Patlayıcı ve yanıcı maddelerin, gözde derici ve kesici yaralanmalara yol açtığını dile getiren Özkağnıcı, "Göze denk geldiği zaman kalıcı körlüklere, hatta göz kaybına kadar gider. Aynı zamanda çatapat dediğimiz renkli patlayıcılar da var. Bunları şeker sanarak yiyen çocuklarda, karaciğer yetmezliğine bağlı ölümler ortaya çıkabiliyor" dedi.

- Satışı tam anlamıyla engellenemedi

Prof. Dr. Özkağnıcı, ailelerin çocuklarını "oyuncak" sandıkları bu tehlikeli maddelerden uzak tutmaları gerektiğini vurguladı.

Son derece tehlikeli bu patlayıcıların satılmaması için her zaman uyarıda bulunduklarına işaret eden Özkağnıcı, şunları kaydetti:

"Ama satışı tam anlamıyla engellenemedi. Hala bakkallarda satılıyor. Bayramlarda satışları artan patlayıcı maddelere karşı zabıta ekipleri, polis ve gazetecilerin yanında anne babalara da büyük görev düşüyor. Aileler, çocukların eğlence zannederek aldığı bu patlayıcılara izin vermemeli. Artık bunun önüne geçilmeli. Çocuk oyuncağı gibi görülüyor ama geri dönüşü olmayan hasarlara yol açıyor. Bayramlarının zehir olmaması için aileleri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum." AA