Baz istasyonlarının risk haritasını çıkaracaklar

Baz istasyonlarının risk haritasını çıkaracaklar

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından kentteki baz istasyonlarının radyasyon ölçümleri yapılarak bunların etkilerinin azaltılması için Türkiye'ye örnek olması hedeflenen bir çalışma başlatılacağı bildirildi.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i ziyaret eden BTSO 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, elektromanyetik kirlilik ve baz istasyonlarının etkilerinin azaltılması çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

BTSO'da iletişim alanında faaliyet gösteren komiteye başkanlık eden Çetinkaya, daha önce Uludağ Üniversitesine ölçümlerle ilgili başvurduklarını ancak baz istasyonlarının zararlarını ölçebilecek herhangi bir cihaz bulunmadığı cevabını aldıklarını aktardı.

Nilüfer Belediyesinin ilçede ücretsiz ölçümler yaptığına değinen Çetinkaya, Bursa genelindeki ölçüm çalışmaları için Bozbey'den destek istedi.

Bursa'nın ve Türkiye'nin, elektromanyetik kirlilik riski bakımından mümkün olduğu kadar yaşanılabilir bir ortam olmasını istediklerini vurgulayan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Bayramdan sonra 51 komite başkanının davet edileceği brifing yapılacak. Elektromanyetik kirliliği mercek altına alarak, yapılan yanlış ve eksik uygulamaları belirleyeceğiz. Hem baz istasyonu hem de elektromanyetik kirlilikle ilgili Bursa'dan bu ışığı yakıp tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Bunun gönüllü elçisi olacağız. Çevreye ve insana en az zarar verecek kapsamda elektromanyetik radyasyon yönetmelikleri uygulayan ülkeleri neden örnek almadığımızı gündemde tutacağız. Evlerimizde oluşan GSM frekanslı elektromanyetik radyasyon maruziyetinin Avrupa ortalamasının çok üstünde olmasını istemiyoruz. Ülkemiz insanının sağlığı İsviçre'de, İtalya'da yaşayan insanlara göre daha mı önemsiz kabul ediliyor? İsviçre'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde kullanılan en düşük sınırları biz neden kullanmayalım?"

Konuyla ilgili akademik odalardan da destek beklediklerini bildiren Çetinkaya, brifingden çıkan sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşarak çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bozbey ise baz istasyonlarının ölçümüyle ilgili Sakarya Üniversitesi ile proje ortaklığı yaptıklarını belirterek, BTSO'nun çalışmalarına destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.