Bedir Hareketi'nin kuruluş yıldönümü

Bedir Hareketi'nin kuruluş yıldönümü

- Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ülkesinin ekonomik kriz riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Gerçek ulusal uzlaşı bizleri bu tür risklere karşı birleştirir" dedi.

Terör örgütü DAEŞ'e karşı güvenlik güçlerine destek veren Şii milislerden oluşan Bedir Hareketi'nin 34. yıldönümü etkinliğinde konuşan Masum, "Siyasal uzlaşı ve yasama konularındaki başarılarımızın, halkımız tarafından teröre karşı elde edilen başarılarla paralel olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Selim el-Cuburi de ülkedeki anlaşmazlıkların giderilmesi için gerçek bir ulusal uzlaşıya varılması gerektiğini vurgulayarak "Gruplar arasındaki güvensizlik yerini tam güvene bırakmalı" diye konuştu.

"Yeni yol haritamızı çizmek için, dürüst ve şeffaf olmamızın vakti geldi" diyen Cuburi, şunları kaydetti:

"İthal edilmiş çözümler bedenimize dar ve ağır geliyor. Ülke, kültürümüzle uyuşmayan ve bölünmeden söz edilen birtakım önerilerle karşı karşıya. Tehlikede olan geleceğimiz ve değişimin kazançlarını muhafaza etmek zorundayız." 

Bedir Hareketi'nin lideri eski Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri ise Irak'taki DAEŞ tehdidinin devam ettiğine işaret ederek, "DAEŞ'e üye kazandıran 100'ün üzerinde ülke var. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, teröristlerin  ülkemize girişini ve DAEŞ'in petrol kaçakçılığını engellemeli " şeklinde konuştu.

İran destekli olduğu ifade edilen Bedir Hareketi, devrik lider Saddam Hüseyin rejimi ile mücadele etmek üzere 1982 yılında kuruldu. Hareketin Irak Temsilciler Meclisi'nde milletvekilleri de bulunuyor.