Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Beklentiyi Düşürmek

Beklentiyi Düşürmek

Son 15 ayda yaşanılan ekonomik göstergeler kişisel ve firmalar bazında farklılık gösterse de durağanlık olduğu en azından beklentilerimizi karşılamadığı gözüküyor.

Gündem o kadar karışık ki, komplo teorisi kuranların sayısı belirgin bir şekilde artmış durumda.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler kamu borcu özel sektör borcu durumu aslında korkutucu bir durumda değil. Genel olarak ülkeler incelendiğinde, Çin'de %50,5, Rusya'da %13,5, Hindistan'da %68,3, Güney Afrika'da %55,8 ve Türkiye'de %30,4 düzeyinde seyrettiği görülüyor.

 Döviz kurundaki artış beklentileri sebebi ile özel sektör ödeme haricinde o kadar çok döviz mevduatını bankada bekletiyor ki durağanlık devam ediyor.

***Netflix ve abonelikler

Hafta içi lisans başvurusunda bulunan netflix, rtük yasağı mı geliyor diye gündeme geldi. Medyanın bir kısmı kendince etkisini göstermek için veya gündem oluşturmak için rutin bir durumu, önemli bir gelişme gibi göstermeye çalıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın da yatırımcı ve içerik üreticisi olduğu firma 2015 yılında hizmet verdiği 60'a yakın ülkede 70 milyon eve girdi, 2016 yılında büyük bir hamle yapmış ve hizmet verdiği ülke sayısını 190'a çıkardı. 2016'da yılında Türkiye'de de hizmet vermeye başladı. Bu platformlardan ülkemizde de çokça var. Önemli olan başka ülkelere bu hizmeti satabilmektir.

***88 Yatırım ve kişi başı 8804$ milli gelir

Eğitim, sağlık, enerji, spor, yurt, yol, kavşak, üst geçit, sulama tesisleri gibi 88 tane yatırım açılışı oldu. Metro yapımına başlanacak olması diğer yatırımları biraz geri bıraksa da şehrin her tarafında homojen yatırımlar çok güzel oldu.

Kişi başı milli gelir, sabit duran bir durum değildir. Dolar kuruna bağlı olan ülkelerde sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Ülkenin kullandığı para değerinin artmasıyla birlikte o ülkede yaşayanların kişi başı milli gelirinde de artış olmaktadır.

Ülkelerde yaşanan bu değişimlerden dolayı bir liste oluşturmanın güç olmasından dolayı, kişi başı milli geliri listesi genel olarak satın alma gücüne göre hazırlanır. 190 ülke içerisinde 70-80 aralığındayız hala.

 

***Enine Bulut ve cezalar

Dünyada toplam 53 ülkede idam cezası hukuken veya fiilen uygulanıyor. Afrika ve Arap ülkeleri, ABD, Japonya, Çin, Tayvan, Tayland, Vietnam ve Belarus bu cezayı uygulamaya devam ediyor. Fransa 1981 yılında idam cezasını kaldıran 35. ülke olmuş, 140 ülkede idam cezası kaldırılmış. Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. ve 13. ek protokollerini onaylayan Türkiye’de 1984 yılından beri fiilen, 2004 yılından beri de hukuken idam cezası yok.

İdam cezasının gelişmekle veya gelişmekte olan ülke olmak ile ilgili bir durum olmadığı aşikâr iken, sadece sözleşmeleri imzalayan veya imzalamayan ülkeler olarak bakmak gerekiyor.

Ülkeler zaman içinde gelişen durumlara göre sözleşmeleri iptal edebilmeli. Ülkenin menfaati ne zaman, neyi, nasıl gerektiriyorsa öyle olmalı.

***Okullar açılıyor

İçişleri Bakanlığı bir trafik genelgesi yayınladı. Trafikle ilgili. Söz konusu olan, trafik tedbirleri. Okullar açılıyor, okul giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde, çevresinde ve güzergâhlarında trafik tedbirleri arttırılacak.

Servis araçlarında bulunan rehber personelle okul geçidi görevlisi öğretmen, öğrenci ve veliler trafik kuralı ihlallerine ilişkin tutanak düzenleyebilecek...

Trafik eğiticileri tarafından okul servis araçları şoförleri ve rehber personeline yönelik bilgilendirme eğitimleri düzenlenecek.

Öğretmen, öğrenci ve velilerden gönüllüler tespit edilecek...

Yapılacak düzenlemelerle bir sonraki yıla ertelenecek.

Sonuç olarak;

Her beklenti, beklenti değildir. Rast gelsin demek daha doğru olur. Beklentinin olması için tecrübe, gayret, zamanlama gibi birkaç etkenin düzgün çalışması gerekmektedir.

Kendimiz dışında olan gelişmelere müdahil olamıyorsak tedbirli olmamız gerekiyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR