Belediye bütçesinden afete ilişkin yatırımlara ödenek

Belediye bütçesinden afete ilişkin yatırımlara ödenek

Büyükşehir belediyesi bütçelerinden binde bir, diğer yerlerde ise il özel idare bütçelerinin yüzde biri oranında, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin yatırımlar için ödenek ayrılacak

Büyükşehir Belediyeleri ve İl Özel İdareleri Tarafından, Afet ve Acil Durumlar ile Sivil Savunmaya İlişkin Yatırımlara Ayrılan Bütçeden Yapılacak Harcamalara Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Yönetmelik, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırımlar için büyükşehir belediyesi bulunan illerde, büyükşehir belediyesinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az binde biri oranında ayrılan ödenek ve diğer illerde ise il özel idaresinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az yüzde biri oranında ayrılan ödeneğin harcanmasına ve ayrılan ödenek ile gerçekleştirilecek olan işler için bu idarelerce hazırlanan ve Başkanlıkça uygun görülen yatırım projelerinin kapsamının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

İl özel idarelerinin de aynı kapsamda, bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları tarafından, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununu kapsamında aktarılan yatırım ödeneklerinden harcanan tutarlar hariç, en son yıl bütçe giderinin yüzde biri oranında kesinti yapılacak.

Büyükşehir belediyeleri ile il özel idareleri tarafından, ilgili yıl bütçelerinde, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin yatırımlarda kullanılmak üzere ayrılan ödenek tutarı, bütçelerin yürürlüğe girmesinden sonraki 10 iş günü içerisinde  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına yazılı olarak bildirilecek.

Ayrılan ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanımının sağlanabilmesi amacıyla, büyükşehir belediyeleri ve il özel idarelerince hazırlanan ve 200 bin lirayı aşan projelerle ilgili Başkanlık'tan görüş alınacak.

Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırımlar için hazırlanan ve Başkanlık tarafından uygun görülen projelere, büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri tarafından ayrılan ödenekten harcama yapılacak.

Başkanlık, yönetmelik kapsamında, büyükşehir belediyeleri ya da il özel idarelerince ayrılan kaynakların uygun bulunan projelere kullanılmasında, mahalli idarelerin talebi halinde teknik ya da danışmanlık desteği sağlayabilecek.