"Belgesine ulaşılan FETÖ mensubu AK Parti'de barınmayacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "AK Parti olarak, kesinlikle bu konuda bilgi, belgesine ulaşılan hiçbir FETÖ mensubunun AK Parti'nin bünyesinde barınması söz konusu olmayacaktır." dedi.
"Belgesine ulaşılan FETÖ mensubu AK Parti'de barınmayacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültürpark'taki Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Lokali'nde, dernek tarafından düzenlenen "Çağdaş Söyleşiler" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, FETÖ'nün sökülüp atılmasının kesinlikle keyfi bir uygulama çerçevesinde yürümediğini dile getirdi.

Olayın siyasi boyutuna değinen Çelik, şöyle devam etti:

"Kendi partimiz açısından bakarsak AK Parti, çok ciddi bir şekilde masaya yatırmış bulunuyor; tüm eldeki mevcut bilgiler, geçmişteki tablolar... AK Parti, 2011'de kendisinin, üs kurulların önüne aday adayı olarak konulanları ayıklamış, o dönemde tabloyu görebilmiş ve görebildiği kadar da bu boyutuyla tahmin etmediği ama tehlikeyi fark eder etmez siyasi kanatta almış olduğu bir gard var. Belki de o dönemlerde 50'nin üzerinde milletvekili arzusunda, beklentisinde olup siyasette bugün müdahale zeminini oluşturacak bir anlayışa geçit verilmemiş. Bugüne kadar da 4-5 belediye başkanı ihraç edildi. Şu anda bununla ilgili de parti merkezinde çalışmalar devam ediyor. AK Parti olarak, kesinlikle bu konuda bilgi, belgesine ulaşılan hiçbir FETÖ mensubunun AK Parti'nin bünyesinde barınması söz konusu olmayacaktır. Partide, gerek yerel yönetimler, gerek parti teşkilatları, gerekse diğer tüm unsurlarda ayrıntılı bir şekilde konunun üzerindeyiz."

"Bilgiler, kurulan komisyonlarda değerlendiriliyor"

Bakan Çelik'e, kamuoyunda ortaya atılan "ByLock'çu bakanlar" iddiasıyla ilgili düşünceleri de soruldu.

Elde edilen bilgilerin kurulan komisyonlarda değerlendirildiğini anlatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diyelim ki siz bir yerin amirisiniz, amir olarak örgütün elemanısınız. Amir olarak, telefonları sizin altınızdaki personel üzerinden örgütleme ve organize etme tabloları söz konusu olabiliyor. Bunlarla ilgili yoğun bir şikayet var. Bu konuda bir ayıklama yapılıyor. ByLock ile ilgili kesin olanlar da var. Onlar renklendirilmiş. Renklere baktığınızda bazıları tereddüt götürmeyecek netlikte, hiç tartışma götürmeyecek şekilde örgütün direkt mensubu olduğundan hiç şüphe yok ama bazılarıyla ilgili bir başkasının üzerinden telefonun gösterilerek, işlem yapıldığı şeklinde şikayetler de var. ByLock ile ilgili teknik düzeyde çok yoğun bir şekilde çalışılıyor. ByLock'ta kesinlikle şüphe duyulmayacak alanlar olduğu gibi, ciddi şekilde araştırılıp ayıklanan boyutları da var. En ufak bir yanlışın, mağduriyetin oluşmaması konusunda ilgililerin çalıştığını biliyorum."

"İkinci darbe girişimi" söylentileri

Bakan Çelik'e, "yeni bir darbe girişimi olacağına dair söylentiler" de soruldu.

Bu ve benzeri bazı yorum ve değerlendirmelerin sık sık yapıldığını hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belli ki bunlar 15 Temmuz'da Türkiye için bir elbise biçmişler, bir kulvar belirlemişlerdi. Bunda muvaffak olamayınca şimdi de bunun sancısını yaşıyorlar. Bunun deşifre olmuş hali, Avrupa'da o gün demokrasiye sahip çıkmayanların tümünü rahatsız ediyor, Türkiye'deki gelişmeler. Büyük bir mahcubiyet içindeler. Avrupalı yetkililer de geliyor, darbe girişiminden 30-40 gün sonra demokrasi nutukları atmaya çalışıyor. Belli ki maşalarla bu maşaları arkadan tutanlar, tutuşturanlar arasında hedefe varamamanın sancıları yaşanıyor. Şimdi de kendilerine teselli anlamında yeni yeni senaryolar atarak, kamuoyunda kuşku ortamı oluşturmaya çalışıyorlar."