Benzin 1.62 lira oldu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları nedeniyle ekonomisi darboğaza giren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), benzine zam yapması tepkiye neden oldu.
Benzin 1.62 lira oldu

Var olan ekonomik krizin önüne geçmek ve Peşmerge güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için benzine zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Dizayi, "Kürdistan Hükümeti, her gün terör örgütü IŞİD militanlarına karşı savaşmak için milyon dolarları Peşmerge'nin ihtiyaçlarına harcıyor. Hepinizin bildiği gibi Irak merkezi hükümeti, Ocak 2014'ten itibaren Kürdistan bölgesinin bütçesini keserek, ekonomik krize girmemize neden oldu. Petrol ihracatında gelen gelir, memur maaşlarının ödenmesine yetmiyor. Maaşların ödenmesi için her ay 750 milyon dolara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

IKBY'de 1,4 milyon sığınmacı bulunduğunu, bunun da ciddi bir ekonomik yük getirdiğini kaydeden Dizayi, hükümet olarak halka ucuz yakıt temin etmek için her yıl 5 milyar dolar harcadıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Eğer benzinin litre fiyatını indirirsek ne memurların maaşı ödenebilir ne de şu anda var olan ekonomik durum korunabilir. Bu durumda hiç kimse bizden benzin fiyatının indirilmesini istemesin. Çünkü hükümet olarak Kürdistan halkının can, mal ve asayişini korumak zorundayız. İçinde bulunduğumuz krizden kurtulursak benzin fiyatında yeni bir düzenleme yapılabilir."

Irak'taki akaryakıt sıkıntısı, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, 13 Haziran'da Tikrit kentindeki Beyci rafinerisine giden yolları ele geçirmesiyle başladı. IŞİD'in saldırıları sonucu Musul, Selahaddin, Diyala, Kerkük, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'a yapılan petrol sevkiyatı kesildi. Bunun üzerine Kürt Bölgesel Yönetimi, ihtiyacının önemli bir kısmını tankerlerle Türkiye ve İran'dan ithal ederek, karşılamaya başladı.

 

İstanbul'da benzinin litre fiyatı 4.98 TL (2.30 dolar). Dünyanın un ucuz benzini ise Venezüella'da. Bu ülkede benzinin litre fiyatı 7 sent. Bu fiyatın TL karşılığı ise yaklaşık 15 kuruş seviyesinde.