"Betonun sanat hali"

"Betonun sanat hali"

MERVE ATEŞ / YENİ HABER

Beton kalıpları sektörünün öncüsü Akdaş Beton sektöründe büyük bir boşluğu dolduruyor. Yeni Haber söyleşilerine konuk olan firma sahibi Ramazan Akdaş, “Meslek altın bileziktir, sözüyle işimize başladık şu an betonu  sanata dönüştürüyoruz. Libya Irak, Romanya, Karabağ ,Fransa ve Katar ile ticaret hacmimizi  gün geçtikçe  arttırıyor” dedi.

 

10-1-1-001.jpg

RAMAZAN AKDAŞ KİMDİR. İŞ HAYATINA ADIMINI NASIL ATMIŞTIR?

“1967 Ova kavağı doğumluyum. Bu iş koluna girişimiz 1980’de başladı. Köyden şehre akrabalarımızın yanına gelmemizle kendimizi kurtardık diyebiliriz. İlk ustamın icazeti benim meslek hayatımda felsefem oldu. İlk başladığımda sanayi sistemi çok farklı idi. Sigorta gereksiz bir külfet gibi görünürdü. İş ahlakı bakımından meslek öğrenme adı altında hakaretler vardı. Geldiğimiz nokta sanayinin gelişimi ile birlikte ahlak gelişimini de beraberinde getirdi.”

İNŞATTA BETON KALIP YENİ  BİLDİĞİMİZ KADARI İLE SİZ BETON KALIPLARI İŞİNİ NASIL GİRDİNİZ?

“Beton kalıpları işine girişimiz ise tahta kalıp ustamızın işi bırakmasıyla ortaya çıktı. Ahşap ustası olmadan ne yapabiliriz diye düşündük ve bu sektöre adım attık. Ustamızın “Meslek altın bileziktir, aman sahip çıkın ” sözü hiçbir zaman aklımızdan çıkmadı. Bugün bile 25 yıl oldu ustamızı görünce saygıda kusur etmeyiz.”

ÇOK ZOR DÖNEMLERDEN GEÇEREK BU DURUMA GELMİŞ BİRİ OLARAK, ZORLUKLARDAN YILMAMIŞINIZ DÖNEMDE NE İŞ OLSA YAPARIM MI DEDİNİZ?

“İlk dükkân açmamızda ustamızın yardımıyla oldu çok ucuz bir fiyata kiraya tuttuk. Ne iş olsa yapıyorduk mecbur olduğumuz için, kömür çek deseler kalıp yap deseler yapacak durumda idik. Yaptığımız kalıplar ilgi odağı oldu. Biz işimizi özenle yaptık, olmayan bir şeyler ürettik. Artık demir doğramacı değil kalıpçı olduk.”

KURUMSALLIĞINIZI ERKEN KAZANAN BİR ŞİRKET OLMUŞUNUZ. KONYA’DA BU ALGI  NASIL?

“2003 yılında şirket kurduk. Kurumsallığımızı da beraberinde getirdi bu. Yapmış olduğumuz mücadele yaşadığımız tecrübe her gecen gün bizlere bir şeyler kandırdı. Ustamızdan öğrendiğimiz her şeye günümüz teknolojisini de ekleyerek devam ettik.”

BETON KALIBINA ESTETİK KAZANDIRIYORSUNUZ, İŞİNİZE OLAN SEVGİNİZ NASIL YANSIYOR?

“İşimizi çok seviyoruz, betonun soğuk yüzünü estetikle buluşturarak yurt içi ve yurt dışına yaptığımız projelerle yansıtıyoruz. Bizim tarzımızda bir firma olmadığı için yadırganıyor. Bunların hepsini siz mi yapıyorsunuz diye soruyorlar.”

ÇEŞİT YELPAZENİZ NE DÜZEYDE, ESTETİK VE SAĞLAM İŞLER KOLAY OLUYOR MU?

“Desenli duvar kalıplarımızla geniş bir yelpaze 400’e yakın çeşide ulaştı.1997’de minare kalıpları projelerimiz başladı. Seri sağlam estetik olması için Ar-ge çalışmalarını titizlikle gerçekleştirdik. İstediğimiz her türlü deseni yapabiliyoruz. Yaptığımız her kalıba günlük kullanımla bile 5 yıl garanti veriyoruz. Özverili bir mücadelenin eseri bunlar. İçinde beton olan her materyalin kalıbını istediğimiz desende yapıyoruz.”

ÜRÜN TEMİN ETTİĞİNİZ BÜYÜK PROJELER VAR MI, KONYA’YI ANLATAN BETON KALIPLARINI DA ŞEHİRDE GÖRÜYORUZ?

“Son yıllarda baraj tünel kalıpları da yapıyoruz. KOP projesinde de çalışmalarımız oldu. Ürün çeşitliliğimiz çok fazla. Müşterilerimize çözüm ortaklığı yapıyoruz. İşimiz zaman alıyor .Yüksek kapasiteli güvenlik duvarlarını dünyanın 4 bir tarafında yapıyoruz. Betonu sanata çeviriyoruz. Karatay Belediyesi’ne Konya’mızı anlatan bir kalıp uyguladık. Hz. Mevlana’nın, Alâeddin’in, Aziziye Camii’nin olduğu bir kalıp hazırladık. Diğer belediyelerimize de örnek teşkil edecek bir çalışma oldu.”

KONYA’DA İMALAT SEKTÖRÜNDE İLERİ ADIM ATMAKTAN KÜÇÜK KOBİLER VAR, SİZİN TAVSİYELERİNİZ NELER OLUR?

“İmalat sektörü olarak bir adım atmaya cesaret edilmiyor. Biz gördüğümüz her ürünü yapmayı deniyoruz. Büyük bir boşluğu değerlendiriyoruz. Metalden yapamadığımız ürünler var. Bunları da elyaf polyester ile yapıyoruz. Koruma altına alıyoruz.”

YURT DIŞINDA  HİZMET VERİYOR MUSUNUZ, EKONOMİK PAYI GÖZ ÖNÜNE ALIRSAK DİĞER DEVLETLER HACMİNİZİN NERESİNDE ?

“Bizim gibi estetik anlamda beton kalıpları yapan firma çok az. Biz de bu açığı değerlendiriyoruz. Yurtdışında ortağımız olmak isteyen birçok firma var. Çeçenistan hükümeti ile projeler üzerinde çalışıyoruz. Libya Irak, Romanya, Karabağ ,Fransa ve Katar ile ticaret hacmimizi  gün geçtikçe  arttırıyoruz. Dış pazarla olan ilişkilerimiz ticaretimizin   yüzde 35’i gibi ciddi bir rakamı karşılıyor.” 

dscn4380.jpg