Beyrut'un tarihine tanıklık eden berber salonu

Beyrut'un tarihine tanıklık eden berber salonu

Beyrut'lu berber Philip Safar, uzun yıllardır işlettiği berber salonunda Beyrut'un ve Ortadoğu'nun tarihine tanıklık ediyor.

Başkentteki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nin karşısında, babasının 1930'da açtığı Salon Safar'da büyükelçilerden siyasilere, devrim liderlerinden üniversite rektörlerine kadar farklı kesimlerden oluşan müşterilerine yıllardır hizmet veren Safar'ın hikayesi birçok meslektaşından farklı olarak öne çıkıyor.

Babasının yanında 1950 yılından itibaren, erken yaşta, mesleğin inceliklerini öğrenen Safar, daha sonra Fransa'ya giderek saç kesimi üzerine çeşitli kurslara katıldı. 1965'te Lübnan'a dönen ve babasından dükkanı devralan Safar, dükkanın dekorunu da bugüne kadar özenle korudu.

Safar, AA muhabirine dükkanın uzun tarihini ve geleneklerinin yanı sıra meslek hayatı boyunca tıraş ettiği meşhurlarla olan hatıralarını anlattı.

Modern Lübnan'ın kuruluşundan önce hizmet vermeye başlayan Salon Safar'ın duvarları beyaz, kapı, pencere ve Safar'ın kullandığı önlük ise mavi renkten oluşuyor. Dükkanın açıldığı 1930'dan beri dekorunun aynı olduğunu ifade eden Safar, "Mavi rengin dinginleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi var. Dekoru değiştirmeyeceğim. Eğer değiştirirsem müşterilerde değişir ve bir daha gelmezler." diye konuştu.

- Büyükelçilerin uğrak yeri 

Dükkanda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) dahil 20 ülkeye ait bayrakların da hikayesini anlatan Safar, ilk bayrağı dükkana tıraş olmaya gelen bir Fransız büyükelçinin hatıra olarak verdiğini söyledi. Safar, namını duyan Beyrut'taki diğer ülke büyükelçilerinin de dükkanda tıraş olduğunu sonra da kendi ülkelerinin bayraklarını hediye ettiklerini ve bunun bir gelenek haline geldiğini ifade etti.

Safar, tıraşa gelenlerden suikastla öldürülen Dürzi lider Kemal Canbolat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kurucularından George Habeş ve Arap milliyetçisi düşünür Konstantin Zureyk gibi isimlerin fotoğraflarını dükkanında oluşturulan bir köşede sergiliyor.

Müşterileri arasında Beyrut Amerikan Üniversitesi rektörlerinin de olduğunu dile getiren Safar, her rektörün en az bir kez dükkanında tıraş olduğunu ve bunun da adet haline geldiğini hatta rektörlerin babalarının da dükkanda tıraş olduğunu söyledi. 

Dükkana devamlı tıraş olmaya gelen Baas Hareketi kurucularından Mişel Eflak'la olan bir anısını anlatan Safar, 1974'te Suriye ve İsrail arasında Golan Tepeleri nedeniyle çıkan anlaşmazlıkta BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) vereceği kararı endişeyle takip ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"31 Mayıs 1974 gecesi BMGK'nın, alacağı karar nedeniyle çok endişeliydim. Suriye güçlerini Golan'dan çıkarmak istiyorlardı. O gün tıraş olmaya gelen Mişel Eflak'a endişemi anlattım. Eflak, korkmama gerek olmadığını, kararın bu yönde çıkmayacağını söyledi. Ertesi sabah radyodan haberleri dinlerken gerçekten de Eflak'ın haklı çıktığını duydum. Bu kararı ilk öğrenen ben olduğum için çok mutluydum."