Beyşehir’in ‘BEY’i kim olacak?

Beyşehir’de Ak Parti ve MHP’nin yarışacağı bir seçim gerçekleşecek. Şu an Beyşehir’de seçim yarışını MHP önde götürüyor. Ancak 30 Mart sürprizlere gebe bir seçim günü olacağı için Ak Parti yarışı alarak sürpriz yapabilir.
Beyşehir’in ‘BEY’i kim olacak?

YENİ HABER - Hamdi Bağcı, A. Akif Solak

Beyşehir Konya’nın 70 bin 300 nüfuslu bir ilçesi. Beyşehir Gölü’yle Konya’da dikkatleri çeken önemli ilçeler bir tanesi. Ancak Beyşehirlilere göre Beyşehir hak ettiği yatırımları ve hizmetleri alamamış. Beyşehirliler Ak Parti’nin Beyşehir’de bir çivi bile çakmadığını düşünüyor. Beyşehir’de Ak Parti İlçe Teşkilatı, Encümen üyeleri ve Ak Parti’nin Beyşehirli milletvekilleri arasında sürekli bir çekişme yaşanmış. Bu da Beyşehir’in hizmet almasını engellemiş. Ayrıca Ak Parti aday seçimi konusunda da yanlış tercih yapmış gibi görünüyor. Şu an ki aday yerine, Mevcut Başkan İzzet Taşçı ile yola devam edilmiş olsaydı Ak Parti’nin Beyşehir’de yeniden alması büyük bir ihtimal olarak düşünülüyor. Ancak şu an gösterilen aday Murat Özaltun ile Ak Parti’nin Beyşehir’i alması oldukça zor. Burada devreye MHP giriyor. MHP Beyşehir’de seçebileceği en güçlü adayı seçmiş. MHP Beyşehir Belediye Başkan Adayı Süleyman Şenol, Beyşehir’de oldukça güçlü bir isim. Bu yüzden MHP şu an Beyşehir’de Ak Parti’nin önünde görülüyor.

foto-galeri-icin-tiklayin-015.png

AK PARTİ’NİN İŞİ ZOR

Beyşehir’de Ak Parti içinde yaşanan çekişmeler Beyşehirlilere olumsuz yansımış. Beyşehir’den Ak Parti’nin iki milletvekili var. Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış ve Ak Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı. Bu iki isim de Beyşehir’e destek veren, Beyşehir’e yatırım sağlayan iki milletvekili olarak görülmüyor. Bu yüzden Ak Parti’nin Beyşehir’de hiçbir hizmeti olmadığı düşünülüyor. Beyşehirliler bu duruma oldukça tepkili. Ayrıca Ak Parti İlçe Teşkilatı da başarısız görülüyor. Beyşehir Yolunun yapılmaması, Doğalgaz hizmetinin söz verildiği gibi Beyşehir’e gelmemesi Beyşehirliler tarafından iyi karşılanmıyor. Buna Ak Parti’nin Beyşehir Adayı’nın yanlış seçildiği kanaati de eklenince, Ak Parti’nin Beyşehir’de şansı oldukça düşüyor.

MHP ŞENOL İLE AVANTAJ SAĞLAMIŞ

Ak Parti teşkilatının ve adayının yanlış seçilmesi gibi etkenler,  MHP’ye oldukça avantaj sağlıyor. Bunun yanında MHP’nin Beyşehir Adayı Süleyman Şenol, Beyşehir’de oldukça güçlü görünüyor. Şenol MHP kökenli bir isim değil. Beyşehir’de eczacılık yapıyor. Beyşehirliler tarafından oldukça iyi tanınıyor ve seviliyor. Bu yüzden MHP Beyşehir’de Ak Parti’nin önünde görünüyor.

CHP BEYŞEHİR’DE YOK DENECEK KADAR AZ

CHP’nin ise Beyşehir’de şansı olmadığı gibi, etkinliği yok denecek kadar az. Bu durum Beyşehir’in sokaklarını gezdikçe çok iyi görülüyor. Bu yüzden Beyşehir’de Ak Parti ve MHP yarışacak. Bu yarışı da şu an için MHP önde götürüyor gibi görünüyor.

BEYŞEHİR’İN TARİHİ

Geçmiş asılarda Beyşehir Gölünün de içinde olduğu bölge Pisidya adıyla anilırdı. Pisidya'da Karallia olarak bilinen bir şehir adıydı. Ramsay bu konuyu şöyle değerlendirir; "Biri gölün güneydoğusunda, Trogitis gölü'ne akan suyun ağzında, diğeri güneybatısında olmak üzere ihtimal iki şehir bulunuyordu. Bu ikincisinin Parlais olma ihtimali daha kuvvetli olduğu için birincisini Karallia olarak kabul etmeniz lazım geliyor." Yine Ramsay'a göre Karallia Bizanslılar zamanında Skleros adını almıştır.

 

Daha sonra harap olan Karallia, Viranşehir adını almıştır. Onüçüncü yüzyılın ilk yarısında, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad devrinde, muhtemelen 1240'tan biraz önce çoğunluğunu Üçoklar'ın oluşturduğu Türkmenler tarafından yeniden kurulmuştur. Eşrefoğulları'nın hakim olduğu dönemden itibaren Viranşehir'in adı Süleymanşehir olmuştur.

Beyliğin merkezi olmasından dolayı geçen zamanla beraber beyin şehri olarak anılır. Bundan dolayıda Beyşehir adını alır

Coğrafi konum; fert, toplum, ve devlet hayatını şekillendiren en etkili faktörlerden biridir. Beraberinde birçok avantaj veya dezavantajı da getirebilir.B eyşehir bu açıdan oldukça şanslı bir konuma sahiptir.  İlçe, Batı Toroslar arasında yer alan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar. Çukurluk gölün güneydoğusunda, Beyşehir ovası devam eder. Toroslar, batıdan ve güneybatıdan yüksek sarp dikliklerle ovaya inerler. Beyşehir'deki düzlük alanlar bozkırlar halinde uzanır. Çevredeki dağlar ise, ormanlarla kaplıdır. Topraklar verimlidir.  Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresinde yer alan Beyşehir, önemli bir geçit noktasında da bulunmaktadır. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarındadır. Bir set misali araya giren Toroslar, yöreye Akdeniz'den ayırmıştır.  Doğusunda Konya, kuzeyinde Doğanhisar, Hüyük ve Ilgın, kuzeydoğusundan Derbent, kuzeybatısından Şarkiaraağaç ve Eğirdir, batısında Yenişarbademli, güneybatısından Sütçüler, güneyinden Derebucak ve güneydoğusundan Seydişehir ile çevrilidir.  Ormanlarından gelen Kızıloğlu deresi, Huğlu tarafından gelen Hanboğazı deresi, Karaburun mevkisinden göle karışan Soğukpınar, Elze deresi, Üstünler Çayı, Kavak çayı, Yeşildağ civarından gelen Kuru Dere, Doğanbey civarından gelen Sarıöz Deresi ve Sadıkhacı'dan çıkan Eflatunpınar Çayı gibi küçük bazı akarsuları vardır.  Yöredeki en önemli akarsu, Konya ovası sulama projesi'nin ana kaynağı niteliğindeki Çarşamba Çayı'dır. Akarsuyun Apa Barajı'na kadar olan kısmı Beyşehir Kanalı olarak bilinmektedir. Bozkır'ın Pınarcık Köyü yakınlarındaki Mavi Boğaz'ında kanala karışan bir bir çay dikkat çeker. Bozkır'ın güneyindeki dağlardan çıkan ve merkezinden de geçen bu çayın Beyşehir Kanalı'na adını verdiği düşünülebilir.  Beyşehir Gölü sularını Konya Ovası'na Sulama Projesi çerçevesinde ovaya taşıyan kanalın uzunluğu 210 km civarındadır. Kurulurken 530.000 dekar alanı sulaması düşünülen kanal sayesinde, daha sonra 1.300.000 dekar alanı sulamak mümkün olmuştur. Ortalam su hacmi 2.790.000.000 m3 olan Beyşehir Gölünden kanal vasıtasıyla yılda 150 minyon m3 civarında su alınırken zaman içinde bu miktar arttırılmıştır. Gölden çıkan suyun büyük bölümü yolda kaybolduğu için Apa Barajı ve kanalı bakıma alınmıştır. Kanala 1994' ten bu yana belirli bir program dahilinde su verilmektedir.  Anamaslar üzerinde yer alan Karagöl bir krater gölü niteliği taşır. Yükseltisi 2500 m olup, 15 dekarlık alanı kaplar.