Bez çanta revaçta

Poşetlerin para ile satılmaya başlanmasıyla bez çanta ve fileye dönüş başladı.
Bez çanta revaçta

Poşetlerin para ile satılmaya başlanmasıyla bez çanta ve fileye dönüş başladı. Bez çantanın ham madde kalitesine ve kullanım şekline göre uzun ömürlü olduğunun altını çizen Cemal Sönmez, “2019 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan poşet uygulaması, sektörümüzde hareketlendirme getirdi. Son 1 aylık süreçte talep patlaması yaşandı” dedi.

Bir kişi yılda yaklaşık 500 adet tek kullanımlık torba kullanabiliyor. Hatta bu rakam AVM’leri ve zincir mağazaları sıklıkla kullanan kişilerde bin adete bile çıkabiliyor. Bu torbaların çoğunluğunu plastik torbalar oluştururken, bir kısmını tamamen ya da kısmen geri dönüşebilir kâğıttan üretilmiş çantalar, çok az sayıda kısmını ise pamuk dokumadan üretilmiş bez çantalar oluşturuyor. Plastiğin doğada bin yılda çözündüğü, çözünürken toprağa, suya ve çevresindeki canlılara zarar verdiği ve en önemlisi de insan sağlığına zararı olduğu biliniyor. Bu kapsamda 1 Ocak 2019 tarihinde plastik poşetler ücretli satılmaya başladı. Bu uygulama ile hem doğa hem de insan sağlığının korunması planlanıyor. Yaklaşık 24 senedir çantacılık yaptığını belirten Sena Çanta İşletme Sahibi Cemal Sönmez, “Çantacılık işine babamla birlikte 1995 yılında başladım. 2010 yılında ise yanlarından ayrılarak Sena Çanta’yı açtım. Reklam, promosyon, optik, eczane çantası yaparak her sektöre hitap ediyoruz. Bez çantalarda kullandığımız hammadde ise hambez olarak geçen pamuktur. İmalat aşamasında siparişi alarak kesim ve baskısını yapıyoruz. Ardından da atölyelerimizde dikimini yaptırıyoruz. 2019 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan poşet uygulaması, sektörümüzde hareketlendirme getirdi. 1 aylık bir süreçte talep çok arttı. Vatandaşlarımız şuan araştırma içerisinde. Ancak sektörel bazlı baktığımızda bir hareketlenme var” diye konuştu.

bez-cantada-talep-patlamasi-1.jpg

“GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEMEDEN ÜRETİLİYOR”

Bez çantanın ham madde kalitesine ve kullanım şekline göre uzun ömürlü olduğunun altını çizen Cemal Sönmez, "Bez çantalar, üretimde kullanılan hammaddelerine göre ya tamamen doğal ortamda çözünebilir yüzde yüz 100 pamuk malzemeden ya da anti bakteriyel ve geri dönüşümlü malzemeden üretilmektedir. Doğa dostu etiketi olan bez torba ve ambalajların baskılarında; geleneksel kök boyalar, su bazlı boyalar, sağlığa zararlı olmadığı belirlenmiş tekstil boyaları kullanılmaktadır. Ayrıca bez torba dayanıklıdır ve kilolarca ağırlığı rahatlıkla taşıyabilirsiniz” şeklinde konuştu.

bez-cantada-talep-patlamasi-2-(cemal-sonmez).jpg

“İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEZ”

Bez torbanın kalın dokuması sebebiyle içini göstermediğine değinen Sönmez, “Spor malzemesinden ayakkabıya, ambalajlı ürünlerden açık ürünlere, okul malzemelerinden kişisel eşyalara kadar hemen her şeyi bez torbada taşıyabilir ve saklayabilirsiniz. Ayrıca üzerine monte edilebilen aksesuarlar ve minik ceplerle, şık ve işlevsel tasarımlar oluşturabilirsiniz. Hepsinden önemlisi bez torba, doğa dostudur ve geri dönüşümlüdür. Bu yüzden plastik ürünler gibi doğaya ve insan sağlığına zarar vermez. Bir plastik doğada ortalama bin yılda çözünürken toprağa, suya ve canlılara zarar da verir. Vatandaşlarımız bu uygulamayla hem doğa hem diğer canlı hem de insan sağlığına katkı da bulunacak” dedi.

bez-cantada-talep-patlamasi-3.jpg

BEZ ÇANTA KALİTESİNE DİKKAT

Bez çanta fiyatlarının ham madde kalitesi ve boyutuna göre değiştiğine değinen Sönmez, “Bez çanta fiyatlarımız 1 liradan başlayıp 6 liraya kadar fiyatlarımız değişiyor. Vatandaşlarımız bez çanta alırken kullanışlı olmasına ve bez çantanın kalitesine dikkat etsinler. Bez çanta için başlangıçta büyük ücretler ödüyormuşuz gibi görünüyor. Ancak uzun süre kullanımı, kalitesi, işlevselliği, doğayı ve en önemlisi insan sağlığını koruduğu için vatandaşlarımız bez çantaları tercih etmeli” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ