Bıçaklandılar, öldürüldüler, paralarını alamadılar! Taksiciler tehlikede

Son zamanlarda Konya dahil tüm Türkiye’de taksicilere yapılan saldırılar arttı. Bu sorunun ancak denetimle çözülebileceğini söyleyen Taksici Ali Büyükgidiş,”Denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Özellikle geceleri ticari taksilerin, trafik polisleri tarafından sık sık durdurulması lazım.” dedi.
Bıçaklandılar, öldürüldüler, paralarını alamadılar! Taksiciler tehlikede

İzmir’de yaşanan taksici cinayetinin ardından, Konya’da da bir taksicinin müşterisi tarafından bıçaklanması Türkiye gündemini salladı. Bu olayların önüne ancak denetimle geçilebileceğini ifade eden Taksici Ali Büyükgidiş, şu sözlere yer verdi; “Birçok meslektaşımız bugüne kadar müşterisi tarafından öldürüldü. Yakın zamanda maalesef yine yaşadık. Konya’da da bir taksici müşterisi tarafından bıçaklandı. Bunların önüne geçilebilmesi için denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Özellikle geceleri ticari taksilerin trafik polisleri tarafından sık sık durdurulmasını istiyoruz.”

ali-buyukgidis.jpg
Ali Büyükgidiş

‘İNSAN CANI BU KADAR UCUZ DEĞİL’

Taksi denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini dile getiren Büyükgidiş, “Biz taksi durağı olarak özellikle geceleri Konya’nın bazı mahallelerine müşteri götürmüyoruz. Çünkü uyuşturucu alışverişi için gidileceğini biliyoruz. Ama bazı taksiciler bunu bile bile gidiyor. Böyle yerlere bir taksi durağı gitmiyorsa diğeri de gitmemeli. Çünkü gidildiği zaman sorunlar yaşanabiliyor. Bu durumların önüne geçilmesi gerekiyor. İnsan canı bu kadar ucuz değil. Konya Emniyeti’nden denetimlerin sıkılaştırılmasını istiyoruz. Trafik çevirmesinde normal araçlar durdurulurken, taksiler hiç durdurulmuyor. Durdurulması, özellikle de müşterilerin kontrol edilmesi gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

taksi-5.jpg

‘ÖNDEN ÖDEME ŞARTI GEREKİYOR’

Toplu ulaşım araçlarında olduğu gibi taksilerde de önden ödeme şartı gelmesi gerektiğini vurgulayan Büyükgidiş, “Kavga en çok para vermeme mevzundan çıkıyor. Müşteriyi alıyoruz, istediği yere götürüyoruz. Daha sonra parasını ödemeden gidiyor. Sadece arkasından bakarak kalıyoruz. Uğraştığımız zaman başımız derde giriyor. Bunun önüne geçilebilmesi için toplum ulaşım araçlarındaki gibi önden ödeme şartının taksilerde de uygulanması gerekiyor.” diye aktardı.

taksi-3.jpg

‘VATANDAŞLARIMIZDAN SAYGI BEKLİYORUZ’

Müşterilerden saygı beklediklerini söyleyen Büyükgidiş, “Müşterilerimiz eskiye göre daha fazla. Bundan 5 yıl önce bu kadar taksi kullanan insan yoktu. Ama biz müşteriden ziyade vatandaşlarımızdan anlayış ve saygı bekliyoruz. Nasıl marketlerde veya ticaret yapılan yerlerdeki insanlara saygı gösteriliyorsa bizlere de gösterilmeli. Biz de bir esnafız. Maalesef çoğu zaman beklediğimiz saygıyı göremiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

taksi-4.jpg

‘KORSAN TAKSİLER ENGELLENEMİYOR’

Korsan taksilerin engellenemediğini söyleyen Büyükgidiş, “Korsan taksiler, bizim ücretlerimizin yarı fiyatına müşterileri götürüyorlar. Bunu taksici arkadaşlarımızdan da yapan var. Sivil taksilerini kullanıyorlar. Ben herhangi bir mesafeye 300 liraya götürdüğüm müşteriyi, korsan taksi 150 liraya götürüyor. Çünkü hiçbir vergi ödemiyor. Herhangi bir iş yeri yok. Bu engellenmediği için bizden daha fazla kazanıyorlar.” şeklinde konuştu.

taksi-2.jpg

‘FİYATLARA ZAM GELMEDİ’

Taksi ücretlerine herhangi bir zam uygulanmadığını ifade eden Büyükgidiş, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Konya’da kilometre fiyatımız şu anda 20 lira. İndi-bindi ücreti 60 lira. Şu an fiyatlar oldukça düşük. Neredeyse Türkiye’nin tüm şehirlerinde taksi ücretlerine zam geldi ama Konya’da gelmedi.

taksi-1.jpg

Bizim giderlerimiz yakıt, sanayi, sigorta, vize. Şu anda 45 lira mazot alıp, 20 liraya bu işi yapmak taksicileri oldukça zorluyor. Ama geçim kaynağımız bu olduğu için çalışmak zorundayız. Taksiciler olarak fiyatlara güncelleme istiyoruz.”

 Muhabir
Etiketler :