BİK'ten gazetecilere müjde

BİK'ten gazetecilere müjde

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazetesi Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı’ndan yararlanan gazetelere ilişkin yapılan düzenlemenin, hem İŞKUR'un istihdam hedefine katkı sağlayacağını hem de gazeteler ve meslek adaylarının altın bir fırsat elde etmiş olacağını bildirdi.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, 25-27 Mayıs arasında yapılan BİKGenel Kurulu'nda alınan kararla, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı’ndan yararlanan gazetelere kolaylık getirildiğini belirtti.

Bir gazetenin, kurum şubesinde 7 kişi çalıştırma mecburiyeti olduğunu anımsatan Arslan, "Bu çalışanlar vasıflı gazeteci olabilmek için 18 ay beklemek zorunda. Fakat İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı’ndan yararlanan gazeteci adayları direk kadrolu olup, ücretleri İŞKUR tarafından ödenecek. Ödemenin İŞKUR tarafından yapılması nedeniyle, gazetenin kurum şubesi de 18 ay çalıştırma mecburiyeti olmadan kadrosunda gösterebilecek." ifadelerini kullandı.

67 sayılı Genel Kurul Kararı'nın 20. maddesine eklenen fıkralarla, gazetelerde 10 kişiye kadar 1, 11- 20 kişiye kadar 2 ve 20'nin üzerinde kişi istihdam edilmesi halinde, 3 kişiye asgari fikir işçileri kadrolarında yer verilebileceğinin hükme bağlandığını ifade eden Arslan, düzenlemenin gazetelerde istihdamı artırıcı yönde etki doğuracağını bildirdi.

Arslan, "İŞKUR'un, işbaşı eğitiminin tavanını 6 aydan 1 yıla çıkarması olumlu bir gelişme idi. Bu defa BİK Genel Kurulunun, Yönetim Kurulunca getirilen teklifi tartışarak kabul etmesi, gazetelerimiz ve meslek adaylarımız için yeni ve faydalı bir kapıyı aralamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek"

Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Arslan, şunları kaydetti:

"İŞKUR tarafından, 320 gün boyunca günlük 50 lira, aylık bin 300 lira, eğitim programına katılan gazeteci adaylarına ödenebilecektir. Programa katılanların, gazetelerin asgari kadrolarında vasıflı olarak yer alabilmeleri önemli bir imkandır. Asgari ücret ile birlikte girdilerdeki artışlarla ekonomik güçlüğe giren basın işletmeleri için düzenleme sonucu rahatlama olacaktır. Program sonrasında istihdam edilenlerin 3 yıl boyunca sigorta işveren payının, basın işletmesi tarafından ödenmeyecek olması da ayrı bir avantajdır. Genel Kurulumuzda İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı'na ilişkin yapılan düzenleme ile bir taraftan İŞKUR'un istihdam hedefine katkı sağlanacak, diğer taraftan da hem gazeteler hem de meslek adayları için altın bir fırsat elde edilmiş olacak. Yapılan düzenleme dolayısı ile Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak Genel Kurula teşekkür ederiz."