Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Bilecik'te 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı.
Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Cumhuriyet Meydanı'nda saat 11.00'de başlayan törene Bilecik Valisi Süleyman Elban, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, vali yardımcıları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

Tören Bilecik Valisi Süleyman Elban tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç ve Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

"Yüce Türk milleti nezdinde şehitler nurlu, gaziler onurlu kişiler olarak kabul görmektedir."

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden programda açılış konuşması yapan Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, Gaziler Günü'nün tarihçesini anlattı. Durak, "Yüce Türk milleti nezdinde şehitler nurlu, gaziler onurlu kişiler olarak kabul görmektedir. Gazilik alınıp satılabilen ya da bir başkasına devredebilen bir unvan olmayıp ömür boyu taşınılacak olan çok kıymetli bir manevi değerdir. Biz gaziler bu unvanı almak için süngünün ucunda, mermilerin vızıltısında, mayın tarlalarının içinde bombaların dehşetinde kaldık" dedi.

"Ulusal değer olmanın onuru ve gururu içerisindeyiz."

Çok zorlu sıkıntılı günler, aylar geçirdiklerini belirten Durak, "Çok acılar çektik. Yüce ulusumuz gözlerimizin önüne geldi, acılarımızı unuttuk. Vatan ama hep vatan dedik. Helal olsun akan ve akacak kanlarımız vatana dedik. Kollarımız arasında şehit olan arkadaşlarımızı, erlerimizi, komutanlarımızı kucakladık. Açık giden gözlerini ellerimizle kapattık. Kefen olduk. Niye ben şehit olamadım diye gözyaşı döktük. Sonunda gazamız mübarek oldu. Uğrunda savaştığımız devlet ve ulusumuz bizleri unvanların en asili, en şereflisi olan Gazilik unvanı ile onurlandırdı. Ulusal değer olmanın onuru ve gururu içerisindeyiz. Türk milleti ve vatanının düşmanlarına şerefi ile canını esirgemeden vatanını korumuş, mücadele vermiş, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu olan başta en büyük Gazimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü onun silah arkadaşlarını şükranla anıyor, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimize Allah'tan rahmet, 15 Temmuz Demokrasi Gazilerimize Allah'tan şifa diliyor, bütün gazilerimizin Gaziler Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"Hepinizin çok iyi bildiği gibi vatan aşkı her Türk'ün en büyük tutkusudur."

Ardından konuşma yapan Üsteğmen Ömer Arduç günün önemine değindi. Sözlerine devam eden Arduç, "Bizler için kahraman gazilerimize olan minnet ve şükran duygularımızı dile getirme ve canımız pahasına yürütmek olduğumuz vatan görevini aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ifade etmek günüdür. Hepinizin çok iyi bildiği gibi vatan aşkı her Türk'ün en büyük tutkusudur. Şair Mehmet Akif milletimizin vatan sevgisini "Canı cananı bütün varlığımı alsında hüda, etmesin tek beni vatanımdan dünyada cüda" satırlarıyla dile getirmiştir. Her Türk genci vatanına ve milletine olan kutsal borcunu ödemek amacıyla sadece milletimize has bir gelenekle ellerine kına yakarak ve davul zurna ile asker olur ve ettiği yemine sadık kalarak icabında vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatını feda eder. Yurdumuzu ve bizleri bugünlere getirmiş olan ecdadımıza ve kahraman gazilerimizle gurur duyuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından tören sona erdi.

Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Bilecik’te 19 Eylül Gaziler Günü kutlaması

Kaynak: