Bilecik’te çocuklara ait yerlerde ‘Dumansız Hava Sahası’ protokolü

Bilecik'te çocuklara ait park, spor ve oyun alanlarında "Dumansız Hava Sahası" protokolü imzalandı.
Bilecik’te çocuklara ait yerlerde ‘Dumansız Hava Sahası’ protokolü

Bilecik'te çocuklara ait park, spor ve oyun alanlarında "Dumansız Hava Sahası" protokolü imzalandı.

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen protokol törenine; Belediye Başkanı Selim Yağcı, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Serkan Kadir Keskin ve Yeşilay Derneği Bilecik Şubesi yetkilisi katıldı.Bilecik Belediye Başkanlığı önderliğinde Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü, Bilecik Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bilecik Sağlık İl Müdürlüğü ve Yeşilay Bilecik İl Temsilciliği arasında yapılan protokol tüm tarafların katılımı ile imzalandı.

Protokol imzalanmadan bir konuşma yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı sağlıklı gelecek, sağlıklı nesiller için dumansız hava sahasının önemine değindi. Sözlerine devam eden Yağcı, "Malumunuz olduğu gibi bir önceki Belediye Meclisimizin toplantısında parklarımızda, spor alanlarımızda, oyun alanlarında ve yürüyüş alanlarında sigara içilmemesi konusunda Zabıta Yönetmeliğimize bir ek madde eklemiştik. Bunu bu anlamda paydaş olarak nitelendirdiğimiz aslında bu protokolün kapsamına şehrimizde yaşayan herkes giriyor. Yani şuan da temsil eden müdürlüklerimiz dışında tüm müdürlüklerimizi, hemşehrilerimizi ilgilendiren bir çalışma bu. Çünkü orada çocuk parkında oynayan çocuk bizim torunumuz,çocuğumuz olmayabilir. Aslında o bizim hepimizin geleceği. Onu kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, kötü alışkanlıkları bu noktada sigara gibi ürünlerin olumsuz etkilerinden uzak tutmak hepimizin o çocuğa karşı sorumluluğu, görevidir. Bizde bu protokol sayesinde bunu garanti altına alma, teminat altına alma buna ilişkin tedbirlerin uygulanması noktasında iş birliği içerisinde olma sigarayı bıraktırmaya ilişkin Sağlık Müdürlüğümüzle, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, Yeşilay Cemiyetimizle ve üniversitemizle gerekli sempozyumları, seminerleri yaparak bunlara ilişkin gerekli tedbirleri almak ve "Okullar Hayat Dolsun" projesi kapsamında değerlendirilerek okullarımızın bahçelerinin bu tür alışkanlıklarından uzak tutulması noktasında gerekli çalışmaları yapmak ve bağımlılıkları çocuklarımızdan uzak tutmak anlamında kurumlarımızla zaten bu zamana kadar çalışmaları yapıyorduk ama bu protokol kapsamında altını çizerek daha dikkatli daha özenli bir şekilde yapacağız" dedi.

"Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını ve destek vermelerini bekliyoruz"

Gerçekleştirilen protokolün önemine değinen Belediye Başkanı Selim Yağcı, daha verimli bir sonucun alınması için vatandaşlardan destek beklediklerini belirterek, "Bu protokol ile artık belediye olarak parklarda sigara içilmesinin yasak olduğuna dair uyarı yapma yetkisini elde ediyoruz. Belediye Meclisimizin bu yöndeki kararına ilişkin cezaya tabi olunabileceği uyarısında bulunabiliyoruz. Tabi ki bu anlamda bizler vatandaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Yani bizler belediye olarak her bir parkımıza zabıta koyamayacağımıza göre, vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olarak gerekli uyarıları yapmasını bekliyoruz. Ben bu son derece faydalı olan protokole katkı sağlayan bütün kurum temsilcilerimize huzurunuzda teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Bilecik sigara ve benzeri alışkanlıkların zararına ilişkin maddi yönden yaptırım uygulayabilen ilk şehir konumunda"

Belediye Başkanı Selim Yağcı, ayrıca Bilecik Belediye Meclisi tarafından, kamuya açık çocuk parkları gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda ve yürüyüş yolu, egzersiz yapılan kısımlar gibi kullanıcıların spor yapmaları için kurumlarca oluşturulmuş alanların Dumansız Hava Sahası olarak belirlendiğini ifade etti.

Bilecik Belediye Başkanlığı olarak Belediye Yasakları ve Kurallara İlişkin Yönetmelik kapsamında belediye meclisinin 24 numaralı ve 22 Nisan 2013 tarihli kararı kapsamında gerekli denetimlerin ilgili kurumlar ve kuruluşlar tarafından yapılmasının amaçlandığını belirten Belediye Başkanı Selim Yağcı, gerçekleştirilen protokol ile sigara ve benzeri alışkanlıkların zararına ilişkin maddi yönden yaptırım uygulayabilen ilk şehir konumunda olduklarını söyledi.

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ise, sağlıkla ilgili bir çalışmada paydaş olarak bulundukları için duyduğu memnuniyeti belirterek, bu konuda üniversite olarak yapılması gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ise, gerçekleştirilen çalışmanın önemine değindi. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak belediye öncülüğünde gerçekleştirilen bu protokolü son derece önemsediklerini belirten Durmuş, Belediye Başkanı Selim Yağcı'ya öncülüğünden dolayı teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Serkan Kadir Keskin ve Yeşilay Derneği Bilecik Şubesi yetkilisi de Bilecik'teki kurumlar arasında gerçekleştirilen çalışmanın önemini belirten açıklamalar yaptı.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Selim Yağcı ve diğer paydaşlar, hazırlanan protokolü imzaladı.

Bilecik’te çocuklara ait yerlerde ‘Dumansız Hava Sahası’ protokolü

Kaynak: