'Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım'

Şair Ebubekir Eroğlu, Türkiye'de kültürel üretimin yetersiz olduğunu belirterek, "Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım. Bu aşamaya ulaşmak şarttır." dedi.
'Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım'

Şair Ebubekir Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kültürel üretim ve dönüşüm ile popüler kültür konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin kendisiyle ilgili bilgiyi üretme konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Eroğlu, "Bugün en fazla tartışılan konu, kendimizle ilgili bilgiyi dahi ithal ediyor durumda olmamız. Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım. Bu aşamaya ulaşmak şarttır." ifadelerini kullandı.

Ülkede "entelektüel durgunluk" yaşandığını, bunun nedeninin yaratıcı enerjiyi körelten "tek tipleşme" olduğunu anlatan Eroğlu, "Türkiye'deki entelektüel kültür, popüler kültürün baskısı altında. Bunun en önemli göstergesi de televizyondaki haber ve tartışma programlarının etkili olmasıdır." diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye'nin son yıllarda edebiyat ve bilim alanlarında aldığı Nobel ödülleri ile TEDA projesiyle başka dillere kazandırılan Türk eserlerinin, bilgi ihracı konusunda aşama kaydedildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'deki entelektüel çabaların uluslararası alanda karşılık bulmasının öz güven temeline dayandığını vurgulayan Eroğlu, "Muhafazakarlık Türkiye'de büyük kitlelerin öz güven duymasına yaramıştır. Entelektüel çabalar, çağdaşlık temeline dayandığı kadar, öz güven temelinde uluslararası karşılık bulabilir." ifadelerini kullandı.