Bilim merkezinin turizm sektöründeki rolü temalı etkinlik düzenlendi

Bilim merkezinin turizm sektöründeki rolü temalı etkinlik düzenlendi

Hazırlayan: Ali Oktay ÖZBAYRAK

BİLİM MERKEZİNİN TURİZM SEKTÖRÜNDE ROLÜ

DİJİTAL ÇAĞ VE BİLİM İLETİŞİMİNDE HİKÂYETEMALI ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Erasmus+ Yüksek Öğretim Stratejik Ortaklık Programı çerçevesinde AB Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Bilim Merkezi ortaklığında desteklenen “ TOURBAN-Tourism Urban & Social Tapestry-DevelopingSoft & ICT/Mobile Learning Skills- Kentsel Turizm & Sosyal Doku- Mobil Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında 6 Temmuz 2018 tarihinde Konya Bilim Merkezi’nde “Bilim İletişiminde Oyunlaştırma ve Hikâyeleştirme” konulu bir program düzenlendi.

6f2de2d0-8a71-464a-a000-225a53937261.jpeg

Ülkemizde sayıları gittikçe artan bilim merkezlerinin, bulundukları bölgelerde turizm açısından bir cazibe merkezi olması durumu söz konusudur. Her yaştan bireyi bilimle eğlenceli metotlarla buluşturan bilim merkezleri, turizmin yeni bir sacayağına dönüşebilir. Şehir turizmine katkı sağlayacak ziyaretçilerin artırılması, geliştirilmesi yollarından biri olarak bilim merkezlerinin önemli fonksiyonları bulunmaktadır.

Değişen çağla beraber öğrenmenin de bir evrim geçirdiği açıktır. Dijital çağın insanı; eğitimde, turizmde, kültürde farklı dokunuşlara imza atmaktadır. Disiplinlerin iç içe geçtiği, yeni algılama ve öğrenme modellerinin ortaya konduğu bu zamanlarda Bilim Merkezi, müzeler ve okul dışı öğrenme mekânlarında çalışan bilim iletişimcileri için ufuk açıcı bir çalışma yaptı. Bu çalışma sadece Bilim Merkezlerini değil, akademik bilgiden ziyade edebiyatı, sosyolojiyi, turizmi ve diğer sosyal bilimleri içine katmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. 

Bilişim çağında bireyin bilgi ile donatılmasının hikâye anlatıcılığı ile mümkün olduğunu vurgulanan çalışmada bu doğrultuda atölyeler yapıldı. Daniel Weiss, Michael Kid vanAlderwegen, Ali Güney, Emre Orhan, Osman Süreyya Kocabaş, Ahmet Melih Karauğuz gibi alanında uzman konuşmacıların, atölye ve konuşmalarıyla gerçekleştirilen program epey ilgi gördü.

acf64086-c995-4247-9b97-373caffa47ea-001.jpeg

Daniel Weiss, Lego Serious Play ve Agile yöntemleriyle katılımcıların aktif olduğu uygulamalı bir iletişim ve organizasyon atölyesi gerçekleştirdi. İletişime farklı bir açıdan baktığı atölyeye katılanlar hayatlarında birkaç pencere daha açarak, çalıştıkları alanlarda yaratıcı uygulamalar ve organizasyonlar tasarlamak üzere eğitimden son derece verim aldı.

Michael Kid van Alderwegen, Bilim Merkezleri, müzeler ve okul dışı mekânları ziyaret ederek öğrenme gerçekleştiren bireylerin, pasif konumdan aktif konuma geçirilme yöntemleri, yaparak yaşayarak öğrenme modelleri, kalıcı öğrenmenin sağlanması ve değişen çağda bireyin algısı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Değişen toplum yapısında bilginin hikâyeleştirilerek verilmesinin önemini vurgulayarak bir hikâyeleştirme eğitimi gerçekleştirdi.

Ali Güney, Sergi Alanları için Hikâye Tasarımı eğitiminde açık erişim kaynağı olan sergilerin, rehber tarafından nasıl daha ilgi çekici hâle getirebileceği ve kalıcı öğrenmenin hikâye anlatıcılığı üzerinden nasıl sağlanabileceği üzerinde dururken, Emre Orhan hikâye kartlarıyla katılımcıların yaratıcılıklarını artırmayı ve iletişimlerini güçlendirmeyi hedefledi. 

Dijital dünyada öğrenmenin en güçlü şekilde gerçekleştirdiği yerler şüphesiz ki bilgisayar oyunlarıdır. Dil eğitiminden Fen Bilimleri ’ne kadar birçok bilgi oyunlar üzerinden aktarılabilir.Dikkatlerin bu noktaya çekilmesi ülkemiz, eğitimimiz ve geleceğimiz için son derece önemli. Osman Süreyya Kocabaş Bilgisayar Oyunları ile Öğrenme; Ahmet Melih KarauğuzDijital Çağda Hikâye Anlatmak isimli konuşmalarında tüm dikkatleri bu yöne çektiler ve oyun kavramının öğrenmenin temelini oluşturduğunu anlattılar.

Bilim Merkezi’nde eğitim, dijitallik ve kültür üzerine atölye ve konuşmalarla takdire şayan bir program gerçekleştirilmiş oldu. Dijitallik ve öğrenme eksenli bu program, ülkemizde kelebek etkisi yaratacak ve tüm bu kavramlar üzerine yapılacak nice çalıştay ve programla daha iyiye en ileriye doğru eğitim ve kültür atılımlarımız yapılacaktır.

1-20180721231308.jpg

2-20180721231308.jpg

3-20180721231308.jpg

4-618.jpg

5.foto.jpg

6-216.jpg

7-199.jpg

8-152.jpg

9-312.jpg