"Bilinçsiz güneşlenme deri kanserine neden oluyor"

"Bilinçsiz güneşlenme deri kanserine neden oluyor"

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, tatilde bilinçsizce güneşlenmenin deri kanserine neden olduğunu belirtti.

Borlu, yaptığı yazılı açıklamada, yaz ve bayram tatilini sahil kenarında değerlendirmek isteyen tatilcilere güneşlenme uyarısında bulundu.

Güneşin çok faydası olduğuna dikkati çeken Borlu, bilinçli şekilde güneşe çıkılmadığı zaman ise özellikle deri kanserinin en büyük tetikleyicisi haline gelebildiğini ifade etti.

Son zamanlarda en çok karşılaşılan kanser türünün deri kanseri olduğunu bazı ölümcül deri kanserlerinin de bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğunu belirten Prof. Dr. Borlu, şunları kaydetti:

"Deri kanserini en çok tetikleyen ultraviyole ışınları olduğu için, güneşin zararlı etkilerinden de söz edebiliriz. Bu nedenle bilinçli güneşlenme, güneşten korunmayı bilmek, güneşin zararlı ışınlarının hangi zamanlarda bizi etkileyeceğini bilmek, deri kanserine karşı önlem almak demektir. İnsanoğlunun son 50 yılda en çok karşılaştığı kanser türü deri kanseridir. Özellikle bazı ölümcül deri kanserlerinin de bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğu, çocukluktan kalan güneş yanıkları nedeniyle olduğu biliniyor. Deri kanserlerinde toplam ultraviyole dozunun en büyük kanser tetikleyicisinin olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle güneşlenirken hangi saatler, hangi mevsimler tehlikeli, ne sürede çıkmamız gerektiğini bilirsek, yararlı etkilerinden faydalanır, zararlı etkilerinden de korunmuş oluruz. Yaz aylarında insanlar 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Bronzlaşmak için uzun süre güneşte kalınmamalıdır. Solaryum ve benzeri uygulamalardan kaçınılmalıdır. Şapka, gözlük ve güneş koruyucuları kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları da, güneşe çıkmadan yarım saat önce, yeterli miktarda ve 3 saatte bir tekrarlanarak kullanılmalıdır. Çünkü 3 saat sonra etkileri yok olmaktadır."

Güneşin etkilerinin ten rengine göre farklılıklar gösterdiğini ifade eden Borlu, açık tenli, renkli gözlü, güneşten çabuk yanan bir insanın bronzlaşmak için fazla uğraşmaması gerektiğini, bu tip insanların diğer insanlara göre 3-4 kat daha fazla deri kanseri olma riski olduğunu sözlerine ekledi.