Binali Yıldırım: 4 yılda 140 milyarlık yatırım yapılacak

Diyarbakır'da yeni destek paketini açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapılacağını söyledi.
Binali Yıldırım: 4 yılda 140 milyarlık yatırım yapılacak

Başbakan Binali Yıldırım, yeni yatırım destek paketini açıklamak üzere öğle saatlerinde Diyarbakır'a geldi.

Havalimanından otobüsle kent merkezine hareket eden Başbakan Yıldırım'ı Bağlar ilçesindeki güzergahta ellerinde Türk bayrakları ile aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş karşıladı.

Vatandaşlara kısa bir konuşma yapan Yıldırım, "Sizlerin desteği oldukça, şu ay yıldızlı bayrak dalgalandıkça biz kimsenin önünde eğilmeyiz" dedi.

Güzergah boyunca vatandaşların Başbakan Yıldırım'a evlerinin balkonlarından ve iş yerlerinden sevgi gösterisi sürdü.

Yıldırım, daha sonra Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.

Başbakan Yıldırım, sözlerine şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" adlı şiirini okuyarak başladı.

Yıldırım, “Yeni bir başlangıç için, yeni bir gün için Diyarbakır'da olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Huzurlarınızdayız. 2005 yılında Cumhurbaşkanımız burada, Diyarbakır'da tarihi bir konuşma yapmıştı ve yeni bir sayfa açmıştı. O sayfayı lekelemek için ne yazık ki şer odakları ellerinden geleni yaptılar ama bizim memleket sevdamız bitmedi. Sahabelerin şehri Diyarbakır'a aşkımızı hiç kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemeyecek. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, tuzak kuran, yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü, ne devletimize, milletimize pusu kuran FETÖ, ne de barış dini İslam'ın temiz adını kanla lekelemek isteyen DEAŞ terör örgütü, memleket sevdamızı, adalet duygumuzu asla gölgeleyemez. Demokrasinden, hukuk devletinden vazgeçmedik, asla vazgeçmeyeceğiz.

Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız. Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Biz 79 milyon vatandaşımızla biriz, beraberiz, birlikte Türkiye'yiz. Bu bütünlüğe zarar vermek isteyenler hiçbir zaman amacına ulaşamayacak. Vatandaşlarımız, vatanımızdan, bayrağımızdan, istiklalimizden asla vazgeçmedi. Biz de vatandaşlarımıza hizmetten, onların kardeşliğinden vazgeçmedik."

Yıldırım, "Türkiye'nin eşit vatandaşları olarak ülkemizin kaynaklarını adaletle, hakkaniyetle paylaşmak için buradayız. Bölgesel kalkınma farklarını asgariye düşürmek için buradayız. Yeniden şaha kalkmak için buradayız. Bir ve beraberiz. Yatırım için üretim için, iş ve emek için buradayız. Adalet ve barış için, refah ve huzur için demokrasi ve hukuk için buradayız" dedi.

DİYARBAKIR’A TEŞEKKÜR

15 Temmuz’daki destek nedeniyle Diyarbakırlılara teşekkür eden Yıldırım, “Diyarbakır tercihini Türkiye'nin geleceğinden yana yaptı. Teröre değil kardeşliğe selam durdu" diye konuştu.

Yıldırım, “O gün Türkiye'ye sahip çıktınız. O gün bayrağa, devlete, demokrasiye sahip çıktınız. O gün istikbalimize sahip çıktınız” diyen Yıldırım, “15 Temmuz'da siz sadece FETÖ'ye değil çukur siyasetine karşı çıktınız. 15 Temmuz'da siz sadece beynini Pensilvanya'daki terör elebaşısına teslim edenlere değil, beynini Kandil'deki terör baronlarına teslim edenlere de karşı çıktınız. Demokrasi nöbetlerinde FETÖ'yü lanetlediğiniz gibi bölücü terör örgütlerini de lanetlediniz” şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ'A TEPKİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a tepki gösteren Yıldırım, "HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor, 'PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz'. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık köyünde, Dürümlü'de konuş, katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş, gel Oya Eronat'ın fidan gibi yavrusunu katlettiğiniz bu topraklarda konuş, diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuş. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu mehmetçikleri, sivil vatandaşları şehit ediyor" dedi.

“ÇÖZÜM MÖZÜM YOK”

Terör sorununun çözümünün millette olduğunu bir kez daha dile getiren Yıldırım, “Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye'nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz.

Bütün terör örgütlerini yok edeceğiz. Terör örgütünü milletimizle aramızdan süpürüp atacağız. Bu ülkeyi bölmek isteyenler, vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değildir, olamazlar. Çözüm, milletin ta kendisidir, çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye'yiz. Türkiye'nin bayrağına, devletine, milletine sahip çıkanlar, çözümün sahibidir. Kan dökenler, can alanlar, cinayet işleyenler, pusu kuranlar çözüme karşıdır” diye konuştu.

Terör örgütünün eleman bulmakta zorlandığını vurgulayan Yıldırım, “Size güzel bir haber vereyim. 2015 yılına göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 10 kat. 4 binden 400'e. Sıfıra inecek sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. 'Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada' diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz, zehirletmeyeceğiz” dedi.

Yıldırım, “Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız. Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacaktır. Biz 79 milyon vatandaşımızla biriz, beraberiz, birlikte Türkiyeyiz. Bu bütünlüğe zarar vermek isteyenler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır” ifadelerini kullandı.

“YAPAY DEVLETE GEÇİT VERMEYİZ”

Konuşmasında Fırat Kalkanı Harekatı’na da değinen Yıldırım, "Türkiye'nin orada işi var. Çünkü Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre hududu var. Asıl, binlerce kilometreden, uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var Bize bu soruyu soranlar önce dönsün kendi durumlarına baksınlar. Siz, DAEŞ unsurları, PYD unsurları, YPG unsurları bir olacaksınız, topraklarımıza füze atacaksınız, Antep'e geleceksiniz, 29'u çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz, size bakacağız öyle mi Fırat Kalkanı ile oradayız. Çünkü sınırlarımızı korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DAEŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak bizim en önemli işlerimizden bir tanesi. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek. Herkes bilsin ki komşumuz, kardeşimiz Suriye'deki Araplarla, Kürtlerle, Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle kardeşiz, hiçbir sorunumuz yok. Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele terörle, terörizmle ve teröristlerle olan mücadeledir” dedi.

"Türkiye, bölgesel barışın yegane temsilcisidir. Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir" diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: 

"Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahvil edenler mutlaka karşılığını görecekler. Burada, hukuka uygun görev yapan, terör örgütleriyle iş birliğine girmeyen belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, yerel yöneticilerin endişe etmesine hiç gerek yoktur. Onlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacaktır. Ama bütün imkanları, bulunduğu şehre, altyapı hizmeti yapsın, üst yapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları, terör örgütüne aktaran, terör örgütüne lojistik destek verenler bu yaptıklarının hesabını verecek, yağma yok."


Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra merakla beklenen destek paketini açıkladı.

Paketten öne çıkan ayrıntılar şöyle:

Kapsamlı yatırım destek hamlesi başlatıyoruz. 23 ilimize yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz.

Sur’de çok katlı binalar yapılmayacak. Sur’un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız.

Almanya’dan konuşacağına gel, katlettiğiniz insanların yanında konuş. Uzaktan konuşmayın. Aklımıza başımıza alalım, büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin bölünmesine gayret ediliyor. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette. Terör örgütüyle çözüm olmaz.

Sur’da 2017’nin sonunda evi ve işyeri zarar gören vatandaşımızın mağduriyeti sona erecek. Cizre’de 2 bin 500 konutun işaatı yükselecek, Yüksekova’da bin 500 konut yapılacak. 

Hazreti Süleyman Camisi’nin etrafını yenileyeceğiz. Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız. 

Terörden zarar gören il ve ilçelerimizi yeniliyoruz.

24 ilde 100 ağız ve diş sağlığı hastanesi açılacak.

Toplam 36 bin yeni konut yapacak, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.  Konutlar bitinceye kadar kirada olacak, kirayı da biz ödeyeceğiz. 

Diyarbakır'a 1.9 milyar lira, Şırnak'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2.5 milyar lira, Mardin'e 1.8 milyar lira kaynak ayıracağız. İllerin imarı için 10 milyar kaynak harcanacak.

Eşya kayıpları için 255 milyon lira destek vereceğiz. 

23 ilde toplam 67 bin yeni konut yapacağız. 

Terörden zarar gören il ve ilçelerimizi yeniliyoruz. 

11 ilde 51 yeni karakol yapacağız. 

Terörden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bunun 202 milyon lira bütçe ayırdık. 

17 yeni aile destek merkezi yapılacak. 500 yeni aile destek görevlisi atıyoruz.

Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz.

Bölgeyi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz.  23 ilde cazibe merkezleri oluşturuyoruz.

Yatırım yerini bedava veriyoruz. İhtiyaç olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. 8 ilde 10 fabrika yapacağız. Toplam 80 fabrika yapılacak. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor.

Makine ve techizat alımı için faizsiz kredi vereceğiz. 

Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 

23 ilde çağrı merkezlerinde 20-25 bin kişiyi istihdam edeceğiz. Anahtar teslimi bina yapılacak. 

Gençler, terör örgütü size dağı, ölümü vadediyor. Biz yaşamı, geleceği vadediyoruz. 
2015 yılına göre dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma var. Sıfıra inecek. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz, zehirletmeyeceğiz.

15 Temmuz’da olduğu gibi çıkın bayraklarınızı sallayın. Terör örgütleri vardiyalı çalışıyor. FETÖ’nün sonu geldi. BETÖ’nün de sonu yakın. 

Gençlerimize destek için 8 girişimci merkezi kuruyoruz. Bu merkezlere fuar merkezi inşa ediyoruz. Devletin ihtiyaç duyduğu her alımı bu fabrikalardan yapacağız. Bütün yatırımcılara kamunun alım garantisini vereceğiz. Satma derdi olmayacak.

Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için 3.7 milyar liralık yatırım yapacağız.

9 km uzunluğunda güvenlik yolu yapılacak. 323 km yol yenilenecek, 28 tünel inşaa edilecek. Ulaşım için 8.5 milyar lira ayırıyoruz. 

Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasındadır. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Silvan Barajı’nı yapacağız. Önümüzdeki 4 yılda sulanmayan alan kalmayacak. 3.7 milyar tarım geliri artışı yaşanacak. İçme suyu yatırımlarının toplam bedeli 700 milyon lira.

Toplam 294 milyon lira harcayarak spor tesisleri yapıyoruz. Futbol, voleybol ve basketbol sahaları yapıyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açıyoruz. 

Bizim için İstanbul neyse Diyarbakırda o. Bizim için İzmir neyse Mardin de o. Ankara neyse Van da o.

Kim masum insanları öldürüyorsa bunlar hepsi bölücüdür, teröristtir. 

Yatırımcılara Diyarbakır’dan sesleniyorum. Gelin yatırımı buraları yapın, istihdam oluşturacağınız söyleyin. Güvenliğinizi sağlamak, desteği vermek bizim görevimiz.

Önümüzdeki 4 yılda toplam 140 milyar yatırım yapılacak. 

23 ilde 200 bin istihdam sağlanacak. 4 yılda 800 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Başbakan Binali Yıldırım’a Diyarbakır ziyaretinde Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik etti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Öte yandan, Yıldırım'ın ziyareti nedeniyle kentte güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkartıldı.

Polis ekipleri, kentin 17 noktasında operasyon düzenlendi.

900 polis zırhlı araçlar eşliğinde şüpheli araçları didik didik aradı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı uygulamada ayrıca şehir merkezine yakın köy yollarında tuzaklanmış bomba ihtimaline karşı aramalar yapıldı.