Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

BİR GÜÇ SPORU: KÜREK

BİR GÜÇ SPORU: KÜREK

Değerli okurlarım. Sizlere bu hafta bir güç sporu olan kürek sporundan bahsedeceğim. Kürek Sporu, geçtiğiniz rakibi görebildiğiniz ve varmak istediğiniz noktayı görmeden gittiğiniz tek spordur. Adından da anlaşılacağı gibi kürekler ve tekneler ile durgun su üzerinde yapılan ve güçte dayanıklılığı temel alan bu sporun tekli, ikili, dörtlü veya sekizli olmak üzere farklı kategorileri vardır.

Şimdi dünyada ve Türkiye'de kürek sporunun tarihçesine bir göz atalım. Kürek sporu dünyanın en eski sporlarından biridir. İlk kürek yarışlarının, Mısır’da Nil Nehri üzerinde yapıldığı öne sürülmektedir. İngiltere’de, 16. yüzyılda Times Irmağı’nda farklı kayıklardaki yolcuların bahse tutuşmaları, önce kendiliğinden, daha sonra örgütlü biçimde kürek yarışmalarına yol açtı. 1715'ten itibaren her yıl kayıkçılar arasında düzenlenen Dogget’s Coat and Badge adlı yarış günümüzde yapılan yarışların öncüsü sayılır. İlk amatör kürek yarışları 1872’de düzenlendi. 19. yüzyıl boyunca çifte kategoride profesyonel kürek yarışları popüler bir spordu. Zamanla kendiliğinden her türlü tekneyi kapsayan yarışlar ortaya çıktı. Amatör ve profesyonel nitelikteki bölgesel ve ulusal kürek kuruluşları bu dönemde oluştu.

Türklerin denizle tanışmaları, Selçuklular’ın Anadolu’yu ele geçirmelerinden sonradır. 1080’li yıllarda Çaka Bey İzmir’i hakimiyeti altına aldıktan sonra 40 tekneden oluşan büyük bir donanma yaptırarak ilk Türk Denizcisi olmuş ve bu donanmayla Ege Denizinde hakimiyet kurmuştur. Osmanlılar ise Karesioğulları, Saruhanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları gibi denizci Türk beyliklerinin topraklarını ele geçirmesiyle onların deniz kuvvetleri ve askerlerine sahip olmak suretiyle denizle tanışmışlardır.

Donanmanın giderek güç kazanması kürek sporuna da önem kazandırdı. 16. yy’da İstanbul boğazında kürek yarışları yapılır, paşalar da bu iddialı yarışları teşvik ederlerdi. Türkiyede ilk resmi kürek yarışı 7 Eylül 1913’te Donanma-i Osman-i Muaveneti Milliye Cemiyeti’nce İstanbul’da düzenlendi. Cumhuriyet’ ten önce Fenerbahçe, Galatasaray, Anadolu, Altınordu ve Haliç İdman kulüpleri kürek dalında etkinlik gösteren başlıca kulüplerdi. Kürek sporu, 1923’te Deniz Sporları Federasyonu’na bağlandıktan sonra daha da gelişti. Cumhuriyet döneminde İstanbul Kürek Şampiyonluğu adı altında düzenli yarışmalar yapılmaya başlandı. 1953 yılında Türkiye Kürek Federasyonu FİSA’ya kabul edildi.

Başta; İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Sakarya bölgelerinde düzenlenen kürek yarışları, günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa, Akdeniz Bölgesinde de Fethiye ve Adana olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kürek birincilikleri düzenlenmektedir. Bölgesel yarışmaların yanısıra bölgeler arası ve uluslararası yarışmalar da düzenlenmektedir.

Sevgili okurlarım. Sizlere kürek sporunun önemi ve tarihçesinden bahsettik. Gelecek hafta başka bir spor dalında görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR