Bir Kan, Bir Can

Türkiye’de ihtiyaç duyulan kanın büyük bir kısmını karşılayan Türk Kızılayı’nda son zamanlarda kan bağış oranları düştü. Kızılay Konya Kan Bağış Merkez Müdürü Dr. Kaya Levent, kan bağışının önemini anlatarak, “Ülkemizin toplam 3 milyonun üzerinde kan ihtiyacı var. Tüm Kızılay olarak bu kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyoruz. Bazen pandemisel sebepler, hava şartları, aşırı sıcak veya soğuk havalar, bazen de Ramazan Ay’ı gibi zamanlarda kan bağışı sayıları düşmekte” dedi.
Bir Kan, Bir Can

En büyük insani yardım kuruluşlarından biri olan Türk Kızılay’ı, birçok alanda yardım yapıyor. Kızılay aynı zamanda Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyor. Hedeflerinin kan ihtiyacının tamamını karşılamak olduğunu belirten Kızılay Konya Kan Bağış Merkez Müdürü Dr. Kaya Levent, kan bağışının önemini anlattı.

kan-bagigsii-1.jpg

Türkiye’deki kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayan Türk Kızılay’ı, her alanda vatandaşlara yardım sağlıyor. Kan bağışının öneminden ve her gün kana ihtiyaç olduğundan bahseden Kızılay Konya Kan Bağış Merkez Müdürü Dr. Kaya Levent, Kızılay’ın kuruluşunu şu şekilde anlattı; “Kızılay 1868 yılında kurulmuş bir derneğimizdir. O yıllarda savaşlarda yaralanan askerlere yardım yapmak maksadıyla Hilal-i Ahmer Cemiyeti adı altında kuruldu. Daha sonraki yıllarda ismi Türk Kızılay Cemiyeti, daha sonra da Türk Kızılay Derneği olarak güncellendi. 1868’den bu yana sadece savaşlarda değil, ihtiyaç olan her yerde, ihtiyaç sahibi herkese sosyal yardım faaliyetini yürütmekte. Türk Kızılay’ı sadece afetlerde değil, göç hizmetleri, sağlık hizmetleri, aş evleri ve gençlik hizmetleriyle de yardımlar sağlıyor. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güçlü sosyal yardım kurumu haline geldi.”

kaya-levent-1.jpeg

‘KAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR’

Kan bağışının öneminden bahseden Levent, “Kan bağışı, hiçbir şekilde yapay yollarla yapılamayan, tek kaynağı insan olan, gönüllü bireylerin hiçbir karşılık beklemeksizin bağışta bulunarak bir insana fayda sağlamaktır. Kan sadece bir kazada, ameliyatta değil, Anemilerden tutun Lösemilere, kronik böbrek yetmezliğine kadar kullanılmaktadır. Bunların karşılanmaması durumunda bu hastaları kaybetme durumuyla karşı karşıya kalıyoruz. Kan bağışı direk olarak hayat kurtarır. Ülkemizin toplam 3 milyonun üzerinde kan ihtiyacı var. Tüm Kızılay olarak bu kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyoruz. Kalan kısmı da hastanelerde karşılanmakta. Kızılay’ın amacı burada ihtiyaç olan kanın tamamını karşılamak. Ama bazen pandemisel sebepler, hava şartları, aşırı sıcak veya soğuk havalar, bazen de Ramazan Ay’ı gibi zamanlarda kan bağışı sayıları düşmekte.” şeklinde konuştu.

kan-bagigsii-2.jpg

HER GÜN KANA İHTİYAÇ VAR’

Her zaman kana ihtiyaç olduğu vurgusunu yapan Levent, “Önümüz kış. Yavaş yavaş hava şartları değişiyor. Ama kan süreklilik gösteren bir ihtiyaçtır. Yılın 365 günü de olsa, bugün yine kana ihtiyaç var. Bağışçılarımız da bu düşünceyle, ‘Havalar çok soğuk, kan vermesem de olur’ düşüncesinden arınarak kanın her gün ihtiyaç olduğu bilinciyle, kan bağışına ilgi ve alakalarının devamını beklemekteyiz. Kan bağışında hiçbir karşılık beklememek gerekiyor. Bağışlarımızı zaten bir karşılık beklemeden, gönüllü bir şekilde yaptığımızda en büyük faydası kanın ulaştığı kişinin hayata tutunmasıdır. Bir insanın hayatta kalmasından daha büyük fayda zaten olamaz. Bazı olağanüstü olaylarda, afetlerde vatandaşlarımız daha fazla hassasiyet gösteriyor. Milletimiz bu konuda her zaman yardımseverdir. Zaten bu tür olaylardan ziyade bizim temel prensibimiz herhangi bir durum olmadan, kan eksikliği ilanı beklemeden bağış yapılmasıdır. Hastanelerimizde yüzlerce ameliyatlar yapılmakta, yüzlerce acil kanama hastaları olmakta. Bunların haricinde çok geniş yelpazelerde kan kullanılmakta.” ifadelerine yer verdi.

kaya-levent-2.jpeg

‘HER NOKTADA VARIZ’

Kan bağışı yapılacak birçok birimin bulunduğunu söyleyen Levent, “Konya Kan Bağış Merkezi olarak yıl bazında toplamda almamız gereken sayı yaklaşık olarak 92 bin ünite kandır. Şu anda 72 bin 500 ünite kadarını toplamış bulunmaktayız. Kalan aylarda da yine hedefimiz doğrultusuna çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim beklentimiz bağışçılarımızın daha duyarlı olmaları. Konya içerisinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde, Zafer’de, Alaaddin Tramvay Durağı karşısında, Eski Sağlık Müdürlüğünün önünde, Hacı Veyis Cami karşısında, Karatay Belediyesi’nin hemen önünde kan alma birimlerimiz bulunmakta. Bunun haricinde mobil ekiplerimiz mevcut. Okullarda, derneklerde, AVM’lerde kan bağışı kampanyalarımızı devam ettirmekteyiz. Biz bağışçılarımızın gün içerisinde ulaşabileceği hemen hemen her noktada varız.” dedi.

‘YÜZDE 85 ERKEK YÜZDE 15 KADIN BAĞIŞÇIMIZ VAR’

Erkek bağışçı sayılarının daha yüksek olduğunu belirten Levent, “Bayan bağışçılarımızın kan bağışına duyarlılığı, belki de erkek bağışçılarımızdan daha fazla. Fakat kan bağışına uygunluk açısından bazı değerlere bakmaktayız. Bunların başında da kan yoğunluğu gelmektedir. Bayan bağışçılarımızda bu kan yoğunluğu her zaman yüksek çıkmadığı için çoğu zaman bağışlarına engel durum teşkil edebilmekte. Bunların bilgisi dahilinde de Türkiye genelinde yüzde 85 oranında erkek bağışçı, yüzde 15 oranında ise kadın bağışçı bulunmakta. Genel olarak sağlık açısından ya da fırsat bulma açısında mümkün olmayabiliyor. Bunun için aradaki fark bu şekilde. Hem kadın hem de erkek bağışçılarımızdan, kan bağışıyla ilgili duyarlılığını beklemekteyiz. Bir kan, bir can demektir. “ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :