Bir Konyalı Karaman’a giderse ne yapmalı?

Konya’nın şirin komşu ili, Karamanoğlu Devleti’nin başkenti, Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk-İslam büyüğünün yetiştiği Karaman, tarihinden aldığı güçle gelişmeye devam ediyor. Her geçen gün turizm potansiyelini artıran kentte, gezilip görülmesi gereken pek çok güzellik barınıyor.
Bir Konyalı Karaman’a giderse ne yapmalı?

İç Anadolu Bölgesi’nde turizm güzergahında yer alan Karaman, batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında Antalya illeri ile çevrilidir. Özellikle Kapadokya’ya ve Konya’ya gelen turistlerin geçiş güzergahında olan kent, her geçen gün turizm potansiyelini artırmaya devam ediyor. Türkiye'nin her karışı gibi Karaman da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Arkeolojik kazılar neticesinde önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunan kent, Hititler zamanında bir askeri bölge ve ticaret merkezi haline gelmiştir. İlerleyen zamanlarda Frigya ve Lidyalıların egemenliğine geçen Karaman, Milattan Önce 322’de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos'un işgaline uğramıştır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Karamanoğlu Devleti burada kurulmuştur.

PEK ÇOK TÜRK-İSLAM BÜYÜĞÜNÜ YETİŞTİRMİŞTİR

Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehir ve yöresi, tarihinden aldığı bu gücün yanı sıra; mağaraları, yeraltı şehirleri, inanç merkezleri gibi önemli turistik değerlere sahiptir. Topraklarının yüzde 30'u tarım arazisi olan Karaman, sanayiden daha çok tarıma dayalı ekonomik faaliyetler ile gelişmiştir. Şehir, İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve bulgur sanayisinde ülke üretiminde önemli bir yere sahiptir. Türkiye bisküvi üretiminin yaklaşık üçte biri, bulgur üretiminin ise yüzde 20’si Karaman’dan karşılanmaktadır.

KARAMAN’DA MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Karaman’ı ziyaret eden bir gezginin mutlaka görmesi ve yapması gereken şeylerin listesi uzar gider. Eğer Karaman’a gittiyseniz; Yunus Emre’nin mezarını mutlaka ziyaret edin. Mevlana’nın annesi Mümine Hatun’un Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii’ndeki mezarını da unutmayın.

karaman-kalesi.jpg
Karaman Kalesi

Karaman Kalesi’ne çıkıp, Karaman’ı seyretmenin ise doyumsuz keyfine varın. Binbir Kilise, Madenşehir, Değle ve Derbe’yi gezmeden gitmeyin. Otantik Taşkale Kasabası, Tahıl Ambarları, Manazan Mağarası, İncesu Mağarası ve Gürlük Mesire Yeri’ni de ihmal etmeyin. Ermenek Zeyve Pazarı’na gidip su değirmenleri ve su ile çalışan hızarın fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Karaman’ın koyununu ise mutlaka görün.

ermenek-zeyve-pazari.jpg
Ermenek Zeyve Pazarı

KARAMAN’DA NE YENİR?

Karaman’ın meşhur calla, etliekmek, arabaşı, batırık, şebit pilav, tarhana aşı, küncülü helva, üzüm helvası, suböreği, guymak, Zeyve Kebabı, cevizli bandırmasını ve meşhur elmasını yemeden sakın şehirden ayrılmayın. Şehirden ayrılırken hediye olarak, Taşkale halısı, bisküvi, çikolata, bulgur ve un gibi ürünler alabilirsiniz.

KARAMAN’DA GİDİLEBİLECEK BAŞLICA RESTORANLAR

Gorget Steak House Restoran

Karadağlı Steak House Restoran

Özlem Köfte Kokoreç

Birtat Lokantası

Keskinler Etliekmek

Aygün Pide Salonu

Karaman Park AVM-Fast Food

ÇAY BAHÇELERİ, KAFE VE NARGİLE SALONLARI

Saklı Orman Nargile Kafe

Kahverengi Nargile Salonu

PiriReis Çay Bahçesi

Necmettin Erbakan Parkı

PASTANELER

Diyar Burma ve Kadayıf

Kervan Pastanesi

Erdem Pastanesi

Şebnem Pastanesi

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :