Bir milyon kitap okuyucuyla buluşacak!

Konya Kitap günleri muhteşem bir açılışla başladı. 1 milyon kitap, 223 yayınevi, 151 yazar ve 321 etkinliğin yer aldığı ‘Kitap Fuarıyla’ Konya adeta bir kültür bayramı ve kitap şöleni yaşayacak.
Bir milyon kitap okuyucuyla buluşacak!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Konya Kitap Günleri’nin açılışı yapıldı. Açılışa Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti Konya İl Başkanvekili Hasan Çiftçi, yazarlar, gazeteciler ve çok sayıda kitapsever katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi  Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Kitap Günleri’nde emeği geçen ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

KONYA KİTABIN DA BAŞKENTİDİR

Türk-İslam medeniyetinin bir kitap medeniyeti olduğuna vurgu yapan Başkan Akyürek, bu sebeple kitabın en çok Konya’ya yakıştığını dile getirdi. Başkan Akyürek, “Burası, Selçuklu Medeniyeti’nin, Türk-İslam Medeniyeti’nin ve kahraman ecdadımızın en önemli merkezlerinden, ilim irfan yuvalarından birisidir. Konyamız, tıpkı geçmişte olduğu gibi, 21. yüzyılda da aynı şekilde canlanışını yeniden sağlayacak. Türkiyemizin yükselişine eş olarak aynı zamanda Konyamızda da eğitim, kültür ve sosyal hayatta büyük bir yükseliş yaşıyoruz. Şu anda 4 üniversitemiz ve kurulması kararlaştırılan 5’inci üniversitemizle 150 bine yaklaşan üniversite öğrencimizle, 500 bine yaklaşan ilk ve ortaöğretim öğrencimizle Konya, eğitim-öğretimin de başkentidir. Konya, kütüphanelerden en fazla istifade eden şehir olarak dikkat çekmektedir. Yine, 100 adet Z Kütüphanenin kuruluşunun tamamlandığı ve açılışının yapıldığı yeni bir 100 kütüphanenin hedefinin konulduğu bir şehirdir. Yine yüzlerce yayına, binlerce esere her yıl ev sahipliği yapan yayın evlerimizle, Büyükşehir Belediyemizin Kültür Daire Başkanlığı, Kültür Anonim Şirketi, kültür yayınlarıyla, Konya Ansiklopedisi ile Mevlevi Külliyatı ile İslam Düşünce Atlası ve daha nice eserle ülkemizin kültür hayatına da hizmet eden bir şehir olarak dikkat çekmekteyiz” dedi.

DÜNYADA EN ÇOK KİTAP OKUNAN ÜLKELERİNDEN BİRİ TÜRKİYE’DİR

Programa katılan Yazar Rasim Özdenören, “Kitapsız kitapçı dükkânlarının, mağazalarının olduğu günlerden kitap fuarlarının yapıldığı günlere gelmemiz, benim için tebrik ve takdir edilmesi gereken bir vesiledir. Türkiye’de okuyucu sayısının az olduğuna dair bir efsane var. Söylenenlerin aksine, Türkiye, dünyada en fazla kitap okunan ülkelerden biridir. Kitap okuma ve satış sayısı bakımından dünya ölçeğinde 10’uncu sıradayız. Türk okuyucusu kaliteli bir okuyucudur. Baktığımız zaman örneğin Almanya’da kitap okuma oranı oldukça yüksek görünüyor, ancak Almanya’da okunan kitapların çoğu şehir rehberi, dergi tarzı yayınlar. Yani yüzeysel yayınlar. Türkiye’de ise, okunan kitaplar daha çok bilimsel, tarihi, roman türü gibi daha ciddi yayınlar olarak göze çarpıyor” diye konuştu.  Konuşmaların ardından Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, protokol mensupları ve yazarlar hep birlikte kurdele keserek Konya Kitap Günleri’nin açılışını gerçekleştirdi. 1 Nisan’a kadar devam edecek olan Konya Kitap Günleri’nde, 1 milyon kitap, 223 seçkin yayınevi ve 151 yazarın katılımı ile çok sayıda imza günü, konferans ve şiir dinletisi gerçekleştirilecek.

Kaynak: Seyfullah Koyuncu / Yeni Haber