Bırak bu işleri, Devlet Su İşleri

Bırak bu işleri, Devlet Su İşleri

Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürlüğü son günlerde ne yaptıkları barajlarla, ne göletlerle, ne KOP ne de Mavi Tünel projesiyle gündemde. Konya Bölge Müdürlüğünün kampüsü içine yapılan ‘Misafirhane’ tabandan tavana herkesten büyük tepki topladı. 

Devlet Su İşleri kampüsünün içine yapılan yeni misafirhane Konyalının büyük tepkisine neden oldu. Tepkinin ilk nedeni yeni ‘Misafirhane-Lojmanın’ 5 yıldızlı bir anlayışla yapılmış olmasından ziyade, bürokrasinin hegomanyasının en önemli timsali olan lojman, misafirhane gibi yapıların asıl sahibi olan millete tevdi edildiği böyle bir dönemde DSİ’nin onca para dökerek misafirhane yapmış olması. İkinci ve daha önemli sebep ise yapılan yer. Konya, stadın yıkılacağı önümüzdeki günlerde DSİ kampüsünün de yeni projeye dahil edilerek o bölgeye şehrin nefes alabileceği geniş bir alan olarak değerlendirilmesini bekliyordu.  

dsi--(1).jpg

MİSAFİRHANE KONYALILARDAN BÜYÜK TEPKİ ALDI

Ancak kurum yaptığı bu misafirhaneyle hem bir ‘Eski Türkiye’ alışkanlığı olan bürokrasiye yapılan pozitif ayrımcılığı yeniden hortlattı hem de bölgeye yapılması düşünülen muhteşem eserlere engel olmaya çalıştı dolaylı olarak. Yeni Türkiye anlayışı içinde Devlet Su İşlerinin asıl görevi,  bu işleri artık bırakmak. Bu kurumun birincil işi kuruyan çorak Anadolu topraklarına su getirmek, misafirhane yapmak değil.  Gelen misafirlere en iyi hizmeti vermenin Konya’ya hizmet etmek anlamı taşımadığını belirten Konyalılar misafirler için bir çözüm bulunabileceğini ancak o bölgenin Konya’nın hizmetine sunulma fırsatının bir kez daha ele geçirilmeyeceği konusunda birleşiyor. Misafirhane ve lojman için DSİ’nin başka yerlerdeki alanlarının kullanılabilecek hatta hiçbir şekilde bu konforda bir yer yapılmadan başka çözümlerle misafirler ağırlanabilirdi. Ancak Konya’nın önümüzdeki günlerde en çok ihtiyaç duyacağı bu alana hem de çok yüksek maliyetle inşa etmesi tepkilerin daha da büyümesine neden oldu.    Baraj inşaatları için gelenler içinse en çok baraj inşaatının olduğu Hadim, Bozkır gibi yerlere yapılmış olsaydı bu misafirhane, o ilçelerde de büyük hareketlilik kazandırılmış olacaktı.

dsi--(3).jpg

BÖLGENİN NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİNE KARAR VERİLMELİ

DSİ’nin bugünlerde yaptığı hizmetlerle gündeme gelmesi gerekirken böyle bir sorunla gündeme gelmesi de ayrı bir tartışma konusu oldu. Kurumun ‘Konya’ya kendi alanımızda nasıl daha iyi hizmet edebiliriz’ diye düşünüp projeler hazırlamaları gerekirken ve herkesin beklentisi Konya insanı olarak bol miktarda su ve bu suyun en verimli şekilde kullanılması, daha fazla katma değer kazanımı olmalıyken bu konu ile ilgili gündeme gelmiş olması Konya ve Ankara bürokrasisi ve siyasetinin de tepkisine neden oldu. Stat ve DSİ kampüsünün birleştirilerek o bölgeye ne yapılacağına henüz kesin karar verilmemişken böyle bir girişimin Konya’ya ihanet olduğu konusunda tüm şehir hemfikir.  Bölge Müdürü Birol Çınar Büyükşehir ve Meram Belediyesinden bütün izinlerin alınarak inşaatın yapıldığını hatırlattı. Bu alanın nasıl kullanılacağına karar verilmeden bu izinlerin verilmiş olması da Konyalının tepkisini çeken diğer konu. 2023 ekonomik hedefi  15 milyar dolar olan Konya’nın bu hedefe ulaşması için Vali Muammer Erol tarafından ortaya atılan Stattan Muhacir pazarına kadar olan bölgenin İnanç Turizmi çerçevesinde kullanılması fikri de bu bina yüzünden çöpe gitmek üzere.  

KONYA BU TARİHİ FIRSATI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMELİ 

İşin diğer boyutu da DSİ bölge müdürlüğünün bulunduğu alan Konya’nın en güzel yerlerinden biri, anıtıyla ve tiyatrosuyla tarihi bir alan. Konya stadyumun yıkılmasıyla birlikte şehrin en merkezi bu yerinde tarihi bir fırsat yakaladı. Ancak buraya yapılan bu bina ile bu fırsatı kaçırmak istemiyor Konya. DSİ’nin bulunduğu alan ve çevresindeki devlet binalarıyla ilgili olarak Konya’nın beklentisi o bölgenin yıkılarak Konya ve Konyalının hizmetine sunulması. Sadece o mahalle için değil tüm şehrin nefes alabilmesi için bu alanın da stadın yerine yapılacak projeye dahil edilmesini bekleyen Konyalılar, en azından oraya yapılacak projenin netleşmesinden sonra bölgeye yeni yatırımlar yapılmasını istiyor. Genel Müdür Yardımcılığına atanan Mustafa Uzun’un gitmeden önce şehrin kucağına bıraktığı bu nur topu gibi yeni sorun daha çok uzun süre tartışılacağa benziyor. 
HAYRETTİN ATAK / YENİ HABER GAZETESİ