İsmail Ünver

İsmail Ünver

Birkaç Solukta KONYA-3

Birkaç Solukta KONYA-3

Birçok alanda Konya, Türkiye’de ilk sıraların en güçlü adayıdır: sahip olduğu yüzölçümü, küçük sanayi siteleri, en uzun karayolu ağı yanı sıra Konya Ovası’nın bereketli toprakları tarımda da Konya’yı öne çıkarır. Türkiye’nin gelişen güçlü sanayi olması yanı sıra tarımda da güçlü olan bu şehir; yüksek miktardaki tohum üretiminin yanı sıra toplam tarım alanı, ekilen tarla alanı, işlenen tarım alanı, toplam tahıl miktarı, buğday, şeker pancarı, arpa, çavdar, havuç, kuru fasulye, un, tuz, şeker gibi ürünlerde de Türkiye’de ilk sırada yer alırken toplam tarımsal değer, toplam kuru baklagiller, mantar, ayçiçeği, nohut, patates, mısır gibi ürünlerin üretiminde de oldukça önemli bir yere sahiptir.

Hayvancılıkta; canlı hayvanlar değeri, yumurta, yumurta tavuğu sayısında ve toplam süt üretiminde ilk sırada yer alırken kırmızı et üretimi, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayılarında da yine oldukça önemli bir yere sahiptir. Organize hayvancılık bölgesi ise bir başka önemli bir avantajdır.

Tarım sektöründe iddialı ve birçok alanda ilk sıralarda yer alan Konya, makine sektörü bakımından da oldukça önemli bir birikime sahiptir. Konyalı müteşebbis bu iki alanda da sahip olduğu gücü, birleştirebilmiş ve bugün tarım alet ve makineleri sektöründe de Türkiye’nin en güçlü bir ilidir. Konya, bu sektörün dış ticaretinde de büyük bir paya sahiptir. Türkiye’nin en büyük traktör üreticilerinden birisi olan TÜMOSAN da Konya’yı seçmiştir. Ayrıca, biçerdöver, gübre dağıtma makinesi, ekim makinesi, seyyar süt sağım makinesi başlıklarında da ilk sırada yer almaktadır. Traktör, pulluk, su pompası sayıları bakımından da 2. sıradadır. Önemli bir uluslar arası fuar merkezine sahip olan İl’de her yıl Türkiye’nin en büyük Tarım Fuarı düzenlenmektedir.

Konya sadece iç pazarda değil, yurtdışı pazarlara açılma konusunda da önemli bir merkezdir.. Bugün Konya ihracatçısı 150’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. 2012 yılında en fazla ihracat yaptığı 5 ülke: Irak, Almanya, İran, Rusya, İtalya’dır. Son 10 yılda yakalamış olduğu ivme ile ihracatını 10 kattan fazla arttırmayı başarmıştır. Üstelik ihracatının %93’ü imalat sanayi sektörü oluşturmaktadır. Ayrıca Konya dış ticaret fazlası veren bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Konya. Hz Mevlana bu topraklarda yaşadı… Konya, Hz Mevlana’nın da diyarıdır… Bu yönüyle Konya, turizm noktasında da önemli merkezlerden biridir… Yılda yaklaşık 2 milyon turist, Konya’yı ziyaret etmektedir.

En fazla ziyaret edilen 3. Müze, Mevlana Müzesidir ve Konya toplam müze ziyaretçisi sayısında Türkiye’de 2. sıradadır.

İlk yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine yer alırken Beyşehir İlçesi’nde bulunan Eşrefoğlu Cami ise UNESCO’nun aday listesindedir.

Diğer yandan, sahip olduğu üniversiteleri ve merkezi konumu ile de kongre turizmi adayı şehir sahip olduğu termal kanyaklar, kaplıcalar ve merkezler ile de sağlık turizmi için de önemli bir şehirdir. 4 üniversiteye sahip Konya’nın 5. üniversitesi de yakında kurulacaktır.

İş dünyasının yoğunluğunu içerisinde Konya, sosyo-kültürel zenginliği ile de misafirlerini ağırlar… Sahip olduğu kütüphaneler, müzeler, spor merkezleri, restoranlar, yeşil alanlar, parklar ve yaşam alanları Konya’da yaşayanlar için şehrin iş temposunun dışında aileleri ile rahatça ve huzur dolu bir ortamda vakit geçirebilecekleri imkanları da barındırır.

Konya yemek kültürü ise sizleri bambaşka bir diyara götürür… Damak zevkine en güzel hitap eden Türk Mutfaklarından biridir Konya… Etli ekmeği, fırın kebabı, bamya çorbası, sac arası gibi oldukça meşhur yemeklerin sahibidir Konya…

Kalkınma Bakanlığı’nın “Cazibe Merkezi” listesinde yer alan Konyamız için; Başbakanımız “Dünya’da Marka Kent”, Dışişleri Bakanımız “Merkez Şehir” derken, ünlü yazar Ahmet Hamdi Tanpınar ise yıllar öncesinden “bir Başkent, daima Başkenttir” demiştir… Konya sahip olduğu gücün ve potansiyelinin bilincinde, bir yatırım üssü olma yolunda ilerlemeyi arzu etmektedir…

Güçlü ve başarılı belediyeleri ile, odaları ve iş dünyası STK’ları ile, üniversiteleri ve teknik-meslek liseleri ile, çalışan ve zeki kalifiye işgücü ile, girişimci ve cesur işadamları ile, gün geçtikçe artan kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon yeteneği ile bugün Konya, Dünya pazarlarına daha yakın ve daha rekabetçi, insanına daha fazla rahatı ve avantajları sunan bir büyükşehirdir. Geleceğe daha umutla ve güvenle bakan bu şehir, yatırımcılarını bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR