"Birlikte büyüteceğiz"

"Birlikte büyüteceğiz"

Konya’nın sahip olduğu potansiyel, sosyal ve kültürel değerleri, sanayisi, ticareti, verimli toprakları ve halkıyla Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasına büyük katkılar sağlayacağını söyleyen yeni Konya Valisi Yakup Canbolat, turizm ve markalaşma problemlerini aşması durumunda Konya’nın, büyüme hızını daha da katlayacağını kaydetti.  

Yeni Haber gazetesi olarak, Konya Valisi olarak atanan Yakup Canbolat’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Ziyarette Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, Yazı İşleri Müdürü Hayrettin Atak, Haber Müdürü İsmail Poçan, Haber Koordinatörü İsmail Koç hazır bulundu. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, Vali Canbolat’a Yeni Haber Gazetesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Vali Canbolat Konya’nın değerleri, sanayisi, ticareti, halkıyla ve bir çok konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ziyaret--(1)-001.jpg

SORUMLULUĞUMUN FARKINDAYIM

Kaymakam adayı olarak 24 yıl önce Konya'da mesleğe başladığını anlatan Canbolat, "Bu aziz kentte tekrar görev almanın ağır sorumluluğunun bilincindeyim” dedi. Canbolat, her sokağı buram buram tarih kokan Mevlana diyarı Konya'da hizmet edecek olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Canbolat, Konya'nın sahip olduğu potansiyelin Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.

KONYA HIZLI BÜYÜYEN BİR ŞEHİR

Konya hızlı büyüyen bir şehir olduğunun altını çizen Vali Canbolat, “İyi bir kent düzeni var. Bu geçmişte de böyleydi. İlk görevimiz zamanında raylı sistem yeni hizmete girmişti. Yine Hacıveyizzade Camii de o zaman açılmıştı.  Konya o zamanlar Binkonut’larda bitiyordu. Şimdi ise kampüsle birleşmiş durumda. Konya bir tarım aynı zamanda bir sanayi şehri. KOBİ cenneti bir anlamda. Eğitim ve öğretim iyi düzeyde. 4 tane üniversitesi var. Üniversitelerin çeşitliliğinin bir araya gelmesi güzel. Prestijli binalarla eğitimde kaliteyi yakalanır. Konya kendi dinamiklerini oluşturmuş.  Sivil Toplum kuruluşları canlı durumda. Çok farklı alanlarda çalışma üretmiş sivil toplumlar kendilerini geliştirmeye devam ediyor” dedi.

 

KONYALILAR HAYIRLA YARIŞIYOR

“Gücümüzün yettiği kadar hayra hizmetin peşinde olacağız” diyen Canbolat,  “Konya’da insanların hayırla yarışıyor olması güzel. Konya, 70 bin Suriyeliyi kendi bünyesine almış ve bugüne kadarda hemen hemen hiçbir sorunun yaşanmadığı bir il konumunda. Bu kadar insana bakmak ilgilenmek kolay bir iş değil. Hakikaten takdir edilecek bir iş. Konya yardımlaşmayı seviyor. Konya usul ve üslup bakımından da ağır başlı bir toplum. Bunlar güzel şeyler. Bu güzelliklerinde artmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

vali-yakup-canbolat--(2).jpgTURİZM SENEYE YAYILMALI

Konya’nın İslam Turizm Başkenti programlarını artırmak gerektiğini ifade eden Canbolat, “Türkiye genelinde turizmde genel bir düşüş var. Bu düşüş Konya’da da yaşanmış. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda turizmde daha iyi seviyelere gelecek. Turizm dediğiniz şey ticarettir. Turizm mantığı çerçevesinde turisti çekecek çalışmalar yapmamız gerekiyor. Konya belki tek başına bir turizm mantığı oluşturamaz ama çevre illerde birlikte bir paket turizm anlayışı oluşturabilir. Bunları zorlamak lazım. Bu işi yapan firmaları Konya’ya davet etmek gerekiyor. Bununla birlikte alt yapıyı geliştirmek lazım. Turizm aynı bir mantık ve profesyonellik gerektiriyor. Konya’da turizmin geliştirilmesiyle ilgili büyük firmalara yönelik bir alan araştırması yapılması gerekiyor. Neler caziptir, neler yapılmalıdır, neler öncelikli olmalıdır, gelecek yatırımcıya neler verilmelidir, bunları görmek gerekiyor.  Şebi Arus’a takılıp kalmamak lazım. Turizmi bir yıla yaymak gerekiyor. Şebi Arus dünya çapında önemli bir etkinlik ama turizmi yıla yaymadığımız sürece kazandırıcı olmaz. Turizmden maksat para kazanmaktır.  Üniversitenin öğrenci potansiyeliyle diğer turizm sektörü de beraberinde gelirse Konya çok daha canlı bir şehir olmalıdır” diye konuştu.

KONYA’DA MARKALAŞMA HIZLANMALI

Sanayileşmede markalaşmayı Konya’da hızlandırmak gerektiğini vurgulayan Canbolat, “Torku Türkiye çapında bilinen bir marka oldu. Onun dışında Konya’nın tanınmış markaları var ama ön plana çıkmıyor. Türkiye’nin her tarafında satılabilecek bir markalaşma da beraberinde gelmesi gerekiyor. Bir sanayi ve KOBİ şehriyse yeni markalar çıkartmalıdır. Ayrıca Konya’da bir prestij caddesi olmalı. Büyük kafelerin, mağazaların, lokantaların olduğu sadece yerli vatandaşın değil herkesin ilgisini çekecek bir cadde olmalı. Konya bir tarım ve sanayi şehriyle birlikte eğitim ve öğretimi de ön plana çıkarması gerekiyor.  Yine bir Selçuklu Mahallesi oluşturulabilir. Mesela Hamamönü gibi. 50 tane iş yerinin veya binanın olduğu bir mahalle. Turistlere zaman geçirmeyi sağlayacak mekanların olması gerekiyor. Turist Mevlana ve Şems’ten başka bir şey görmüyorsa sadece Konya’da  yemek yer. Turistin ne kadar vaktini burada geçirtecek aktiviteler sağlarsanız turiste ona göre burada kalmak ister” şeklinde konuştu. 

İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER