Biz de bu güzel ülkeye o gece sahip çıktık

Darbeye karşı o gece sokaklara dökülenler arasında onlarca yabancı da vardı. Türkiye için endişelenip soluğu tankların önünde alan Ortadoğu halkıyla o geceyi konuştuk.
Biz de bu güzel ülkeye o gece sahip çıktık

Türk halkının demokrasi direnişi mazlum halklara umut ışığı oldu. Nasıl, Türkiye Arap baharına kayıtsız kalmadıysa 15 Temmuz gecesinde de ülkemizde yaşayan Araplar, Türklerle omuz omuza direndi. Bizimle aynı kaygıları ve korkuları yaşayan halkların bu topraklarda birlik olması, demokrasi savaşında kazanılmış ortak bir zafer olarak hafızalara kazındı. Bu milli iradenin, alt edemeyeceği hiçbir siyasi sürecin olmadığının kanıtıydı. Arap halkının meydanlardaki duruşu Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği dış politikanın, barış ve istikrar davasına sahip çıkmasının bir meyvesidir.

Abdullah Elhatim ( SURİYE)
Arap baharını hatırladım




O gece olaylar başladığında Suriye,Yemen, Mısır, Libya ve Tunus başta olmak üzere beş Arap ülkesinin çektiği acının toplamını, Türklerin beş saat içinde yaşadığına tanık oldum. Halkın üzerine ateş açan askerleri gördüğümde , Suriye devriminin ilk günlerini yaşadım. Suriye'de de meydanlara çıkan halk, kendi askerlerinin onları öldüreceğini hiç düşünmemişti. Türkiye'de aynı acılar yaşanacak diye dehşete kapıldım. Tankların ve kurşunların önüne silahsız halkın kendini siper etmesinden çok etkilendim. Bu sahne bana Arap Baharı'nın başlangıcını hatırlattı. Türk halkının özgürlük için hayatlarını ortaya koyması ve Cumhurbaşkanı'nın desteğiyle başarıya ulaşması hepimiz için büyük bir umut oldu.

Abulrahman Thaer ( IRAK)
Türkiye bize sahip çıktı



Irak'ta iktidar, uzun yıllardır askeri rejimlerin elinde. Mezhep orduları ve silahlı milislerin zulmü altında yaşamını sürdürmeye çalışan halkım, darbe rejimini desteklemese de bunun için direnç göstermeye muktedir değil. Bu buhranı yaşayan insanlar olarak ,Türkiye gibi demokratik bir ülkede darbe rejimine Türk halkı ile birlikte karşı durmalıydık. Türkiye'yi vatan bilen Iraklı gençler olarak biz de sokaklara çıktık. Çünkü tüm kapıların yüzümüze kapandığı günlerde Türkiye bize sahip çıktı. Biz de bu güzel ülkeye sahip çıkmak için meydanlara indik ve demokrasi kazandı.

Fatma Elbarbary (MISIR)
Halk ve iktidar uyumu harika



Bu ülkede yaşamaya başladığım süreç boyunca halk ve iktidar arasındaki uyum dikkatimi çekmişti. Ülke rejiminde istikrar ve denge mevcut, halka hizmet konusunda herhangi bir aksaklık söz konusu değildi. Nitekim halk da 15 Temmuz gecesi, Erdoğan önderliğinde demokrasiye sahip çıktı. Türk halkı, polisi ve medyasıyla darbeye engel oldu. Maalesef Mısır'da ordu, polis, yargı ve medya ilk andan itibaren darbecilerin yanında yer aldı ve katliam yaşandı. Gösterilere katılmak için meydanlara çıktığımda gözyaşlarıma hakim olamadım. Çünkü bu ülkenin zaferi ve mutluluğu bizim de zaferimizdir.

Süfyan Cübran(YEMEN)
Nesillerimize aktarmalıyız



Darbe girişimi gerçekleştiği sırada demokratik ülke rüyasının sona erdiğini düşündüm. Gizli bir örgüt ve ordunun iktidarı ele geçirdiği haberi hızla yayıldı. Ayrıca birçok ülkenin Türkiye'deki demokrasi rejiminin düşmesini istediğini biliyoruz. Darbe girişiminde bulunan ordu mensupları Arap coğrafyasındaki askeri rejimler gibi halkı irade altına alacaklarını düşünüyorlardı. Ancak halkın direnişiyle büyük bir şok yaşadılar. Bu direnişi anlatan dersler verip seminerler düzenlemeli, belgeseller çekmeli ve bu ruhu nesillerimize yansıtmalıyız.

Abdulrahim Alhamss ( FİLİSTİN)
Dualar türkiye'yle



Türk halkı yıllarca Gazze direnişine sahip çıktı. Ak Parti hükümeti de izlediği politikalarıyla ülkemizi her zaman destekledi. Tüm Filistin halkı darbe girişimi sürecinde dualarıyla Türkiye'nin yanında oldu. Ben bu ülkede eğitim aldım ve burada yıllardır yaşamımı özgürce sürdürüyorum. 15 Temmuz gecesi hiç düşünmeden meydanlardaki darbe karşıtı gösterilere katıldım. Türkiye'nin demokrasi kazanımı Filistin halkının geleceği için de büyük bir kazanımdır.

Önce erdoğan'ın evine koştuk



Türk vatandaşlığına geçen ve ticaretle uğraşan Suriyeli Gazwan Mısri de Türk halkı ile birlikte o gece meydanlardaydı. Darbe gecesini şöyle anlattı: “Biz önce Tayyip Erdoğan'ın evinin önüne gittik eşim ve çocuklarım benimle birlikteydi daha sonra Köprüde insanların üzerine ateş açıldığı haberini aldık. Ailemi de yanıma alıp kalabalık bir grupla köprüye gittik ve sabaha kadar orada kaldık. Halkın üzerine ateş açanlar teslim alınmıştı büyük bir zafer coşkusu vardı. Orda tankları görünce bizleri bunlarla katledecekleri dedim. Şükürler olsun zafer Türk milletinindi ve çocuklarımda benimle herşeye tanıklık etti."

Ahmed Said(IRAK)
Çağrıya biz de kulak verdik



Türkiye'de yaşayan Iraklılar olarak darbe haberlerini tıpkı Türk vatandaşları gibi yakından takip ettik. İlk anda ülkenin kaderinin bilinmeyen bir yöne doğru gittiğini düşündük ve iktidara darbecilerin gelmesi durumunda bizi nelerin bekleyeceğini endişe ve korkuyla izledik. Daha sonra Cumhurbaşkanın çağrısıyla biz de herkes gibi sokaklara indik. Türk halkındaki direnişi gördüğümüzde umutlarımız yeşerdi. Darbe girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı haberleri gelince de Türk halkının zafer sevincini meydanlarda birlikte kutladık. Diktatör rejimlerden kaçıp güvenli bir sığınak arayan mazlumlara kapısını ardına kadar açan Türkiye'nin her zaman yanında olacağız.

Muhammed Rızk(MISIR)
Rabia meydanını andım o gece



Caddelerdeki tankları gördüğüm an Mısır darbesi sırasında ölen binlerce insan geldi aklıma. Rabia meydanı, şehitlerin yerde kalan kanları ve ülkemde kötülüğün hızla yayılması... Mısır'ın olaylardan sonra nasıl bir felakete sürüklendiğini gözlerimizle görmüştük. Tüm bunlar Türkiye'de olabilir miydi? Darbe haberleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk mesajı arasında geçen otuz dakikalık zaman dilimi sonsuz bir endişe gibi önümde durdu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk halkına seslendi ve milyonlarca insan sokaklara döküldü. Şükürler olsun ki darbe girişimi halkın kendini siper etmesiyle engellendi.

Ala Abdulmonsef (MISIR)
Darbeye geçit yok



15 Temmuz Türk halkının geçmişte yaşadığı darbe rejimlerinden sonra uzun yıllardır savunduğu demokrasiye sahip çıkma gecesiydi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından temsil edilen devletin, resmi konumunun demokratik düzeni korumasına ve demokratik kazanımlarını savunmak için meydanlara inen halkın mücadelesine şahit olduk. Türk halkı siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının yok edilmesine izin vermeyeceğini kanıtladı.Türk halkı bu varoluş direnişiyle şunu gösterdi; gelecekte herhangi bir darbe girişimine asla geçit verilmeyecektir! Umarım Türk halkının bu mesajı tüm Ortadoğu ülkeleri için bir ders niteliğinde olur.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK PAZAR EKİ