Mohd Manazir

Mohd Manazir

Biz Sizden Siz Bizdensiniz Diyelim (2)

Biz Sizden Siz Bizdensiniz Diyelim (2)

Geçen haftaki yazımızındevami de “ 15 Temuz Darbe Girişimi tüm dünyayı ayağa kaldıran olaylardan birinden başlamak isitiyoruz. Bu olaydan sonra dünya medyası çok aktif bir şekilde Türkiye’yi çok yakından takip etmeye başladı. Özellikle FETÖ sözcüğünü önceden tanıyan ülkelerin gazete ve TV’lerinde FETÖ ile ilgili haberlerin daha çok yer aldığı görüldü. Ama Hindistan sanki FETÖ sözcüğünü ilk defa duyuyordu, ancak bu grubun bir terör örgütü olduğunu öğrendikten sonra okulların ve özel yurtların kapatılması için Hindistan da çabucak harekete geçti. Fakat bu grubun başında olan Fethullah Gülen adlı birinin ismi de Hindistan’da çok duyulmuş bir isim değildi. İşte  bugünkü yazımızda  Hint Medyasının olayı nasıl, hangi yönleri ile ele aldığı  Ve  Hint  Alimlerin tepkisi neler idi sunulacaktır.

Hindistan’ın popüler kanalı ABP NEWS 15 Temmuz darbe girişimini gösterirken Kamer Agaz’a sorular sordu. Kamer Agaz Fethullah Gülen’in büyük bir din adamı olduğunu söyledi aynı zamanda bu darbede onun etkisinin olmadığını belirtti. Çünkü Fethullah Gülen’in uzun zamandır siyasetle ilgilenmediğini ve onun yardımıyla yüzden fazla ülkede ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verildiğini, yoksullara yardım edildiğini söyledi. Hatta eski seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması da Fethullah Gülen’in destekleri ile olduğunu ifade etti.

JEE NEWS kanalında konuk olan konuşmacı Siddhant Singh, ( eski korgeneral ) “Türkiye’de 15 Temuz gecesi aslında AKP’nin gizli bir planı idi. Ve bunun hazırlıkları 3 yıl önce başlamıştır.” dedi.  “Fethullah Gülen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkiler bozulduktan sonra Erdoğan’a ve ailesine rüşvet iftiralarına, saygısızlıklara yönelinildi, bundan kendisini ve ailesini temiz çıkarmak, halk arasında kendi önemini de artırmak ve halkın dikkatini AKY’ye çekmek için darbe yaptırıldı.” dedi.

Lakinher zaman Türkiye’ye destekte bulunan Hint Müslümanların ve Alimlerin tepkisi başkaydı. 15 Temuz olaylardan sonra ilk olarak Hindistan’ın ünlü alimlerinden biri Şeyh Selman el- Huseyni en-Nedvi  sosyal medya Facebook hesabı üzerinden paylaştığı Arapça konuşmasında “ Bizler Müslüman halkları ve 300 milyon Müslüman Hint halkını temsil ediyoruz, zorluk ve sıkıntılara rağmen Türk halkının yanındayız.” dedi. Darbe Girişiminden iki gün sonra 17 Temuz 2016’da yazdığı mektubunda da Fethullah Gülen için çok sert ifadeler kullandı aynı zamanda onun Amerika ve İsrail için çalıştığını ve onların oyuncağı olduğunu söyledi. Şeyh İmam-ı Bukhari Türkiye büyükelçiliği ile görüştükten sonra 22 Temuz 2016’da Jama Masjid Delhi’de cuma hutbesinde Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü ve Fethullah Gülen’e en ağır sözleri söyledi.“15 Temmuz her ne kadar Türkiye için tehlikeliyse bizim için de o kadar zararlıydı.” diyen, Müslüman kardeşlerimiz , o gece hiç uyumadıklarını, aileleriyle beraber arkadaşları hatta tüm Hint Müslümanları için zor bir gece olduğunu söylediler. Çünkü Türkiye Müslümanların tek umudu ve tek yüreğidir. Ve bu darbe girişiminin başarısız olması amacıyla Türkiye için camiilerde ve evlerde dua edildiğini, iyi dileklerin sunulduğunu ifade ettiler.” Devam edecek...

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR