"Biz yeni neslin ozanlarıyız"

"Biz yeni neslin ozanlarıyız"

 Türkiye'nin ilk "rap" müzik şarkıcılarından Yener Çevik, "Aslına bakılırsa, biz yeni neslin ozanlarıyız. Yaptığımız şey esasında aşık edebiyatı. Rap, insanın beslendiği kültürden aldıklarını yansıtır." dedi

Yeni albümü "Sokak Dili ve Edebiyatı"nı müzikseverlerle buluşturan Çevik, rap müziğin Türkiye ve dünyadaki durumunu AA muhabirine değerlendirdi. 

Çevik, rap müziğin Afrika kökenli insanlar tarafından oluşturulduğunu ifade ederek, "Rap, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülmüş siyahilerin icra ettikleri bir müziktir. Onlar Afrika'dan getirdikleri kültürle harmanlayarak Amerika'daki sıkışmışlığı, kenar mahallelere itilmişliğin getirdiği umutsuzluğu, öfkeyi ve her şeyden önce bir şey söyleme ihtiyaçlarını bu müziğe yansıttılar." diye konuştu.

Arabesk rap tarzının öncülerinden olan Çevik, rap müzikle ilgili yanlış algıya işaret ederek, şunları kaydetti:

"Rap, Türkiye'de daha çok kulağa hoş gelen parti müziği, hatta züppe müziğiymiş gibi algılandı. Halbuki burada da tıpkı Amerika’da olduğu gibi kültüründen koparılmaya çalışılan, kenar mahallelere itilen, yok sayılan kişilerin hissettikleri duygular bu müziğe yansıtılmalıydı. İşte bunu biz yaptık. Adına rap demişiz ama aslında bu topraklarda yıllardır olan bir gelenekten de bahsediyoruz. Aslına bakılırsa, biz yeni neslin ozanlarıyız. Yaptığımız şey esasında aşık edebiyatı. Rap, insanın beslendiği kültürden aldıklarını yansıtır. Rap müzikte de bu en saf haliyle var. Ozanların duygularını aktarması gibi."

Yener Çevik, rap müziğin, kişinin kendine ters gelen olayları şiirsel bir dille anlatabilme sanatı olduğunu dile getirerek, Aşık Veysel ve Yunus Emre gibi ünlü şairlerin şiirlerinin de ritmik bir şekilde okunduğunda rap müziğe örnek olduğunu aktardı.

- "Rap kendi kültüründen beslenmek zorunda"

Türkiye'de rap müziğin kendi kültüründen beslenmek zorunda olduğunu savunan Çevik, "Ben, kendi kültürümden beslenerek yaptığım müzikle, 'arabesk rap' tanımını başlattım. Arabesk rap müziğin ilk çıkışı 'Çöktü Gece' adlı parçam oldu. Dinlemeyi sevdiğim müzikle, yapmayı sevdiğim müziği birleştirdik. Adı arabesk rap oldu. Hatta şimdi bir kat daha yukarı taşıdık, arabesk hiphop yaptık." ifadelerini kullandı.

Rap şarkıcısı Çevik, insanın iki yerde eşit seviyede olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İnsan toprağın altında ve sokakta eşittir. Çünkü sokakta herkes seninle aynı anda adım atıyor. Bir de her sokağın, mahallenin kendine ait bir ritmi vardır. Bizim müziğimiz de bir nevi kentsele dönüşmeyen çimento kokusudur. Doğduğu, yaşadığı muhitten dolayı, farklı hayatlar yaşayan insanların müziğini yapıyoruz aslında. Kendilerini ülkenin asıl sahipleri sanan sosyete tayfası bizi görmek istemiyor. Varoş mahallelerin otobüsleri bile erken saatte biter, çok fazla ortalıkta dolanmayalım diye. Biz ise müziğimizle onların görmek istemediği hayatları çatır çutur gözlerinin önüne seriyoruz."

Türkiye'de "kenar mahallelerin" beslendiği kültürün arabesk müzik olduğuna işaret ederek, "Kenar mahallede doğmuşsan Müslüm Gürses ile doğar doğmaz tanışıyorsun. Sokakta, dolmuşta ya da evde baba, amca açmış arabesk dinliyordur. Dolayısıyla arabesk müziğe doğuştan bir aşinalıktan bahsediyorum. Biz Madonna'yla Michael Jackson'la büyümedik. Dinlediğimiz müzik Müslüm Gürses, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Kibariye ve Bergen gibi sanatçılardı. Onların şarkıları bizim mahallelerin direniş marşıydı." dedi.

- "Biz yalnız Allah'a güveniyoruz"

Yener Çevik, Türkiye'deki genç dinleyicilerin Türkçe rapi tercih ettiğini aktararak, "Biz o çocukları kazandık. Çünkü o çocuklar oyuncaksız büyüyor. Elinde oyuncağı olmayan çocuklar, şiddete meylediyor. Fakat o çocuklara rap doğru bir şekilde nüfuz ettiği ve çocuk bu müzikle kendini ifade edecek bir alan bulduğu zaman, şiddete meyli yok oluyor. Biz onları bir sanata yönelterek, hırçınlıklarını doğru bir yere kanalize ediyoruz. Şiddete yöneleceğine, derdini müzikle anlatsın." değerlendirmesini yaptı.

Medyada rap müziğe karşı yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Çevik, şu bilgileri verdi:

 "Medya rap müziği, saçma sapan kıyafetler giyip, 'ye, yoo' diyen yoz tiplerin işi gibi gösteriyor. Rap, bugüne kadar medyada hakim anlayışın gösterdiği gibi bir müzik değil. O kesim müziği sadece bir eğlence aracı olarak göstermek istiyor ama biz aynı zamanda toplumun ortak dertlerini anlatıyoruz. Şu anda dünyanın en iyi söz kalitesi Türkçe rapçilerde bulunuyor. Medyada yeterince yer bulmadığımız için internetle, elden ele dolaşan CD’lerle günden güne biraz daha büyüyoruz. Sokak da bizi bir şekilde içinde tutuyor ve müziğimiz yayılıyor. Zaten işin aslı, ben müziğimi popüler biri olmak için de yapmamıştım. Her şey kendiliğinden oluyor."

Yeni albümüne de değinen Çevik, albüm için bir yapımcı ya da reklamcısı olmadığını söyleyerek, "Biz yalnız Allah'a güveniyoruz. O bize yeter." diye konuştu.